Back to top

Átadták városunk rangos elismeréseit

Publikálva: 2018, április 29 - 14:56
A Szent György-napi ünnepségsorozat részeként megtartott szombati ünnepélyes gálaesten az önkormányzat kilencedik alkalommal adta át a város díjait – második alkalommal a Szent György-napok részeként.

Az eseményt Mezei Ernő zenekara és Szóka Júlia operettművésznő produkciója nyitotta meg, majd a IV. Dunaszerdahelyi Hazaváró Találkozóra érkezett vendégeket, Danka Erteľovát, Kuczy Lajost, Jaroslav Ďurmeket, Gombos Brigittát és Szűcs Attilát köszöntötték, akik közül az eseményen elsőként résztvevőknek oklevelet adományozott a városvezetés.

Ezt követően dr. Hájos Zoltán polgármester köszöntötte az ünneplő közösséget.

„Méltó nap ez a mai, a városi díjak átadására, hiszen a város díjai Dunaszerdahely város védőszentjének napjához kötődő rendezvénysorozat keretén belül kerülnek átadásra. Városunk és római-katolikus templomunk védőszentje Szent György, aki római katona volt és keresztény vértanú. A legenda szerint ő győzedelmeskedett a sötétség, a démonok, a gonosz felett. Leginkább sárkányt legyőző lovag képében ismerik. Több országnak és városnak a védőszentje. Ő a védőszentje többek között Angliának, Portugáliának, Katalóniának, Görögországnak, Grúziának, a városok közül például Londonnak, Barcelonának, Moszkvának, Genovának, Ljubljanának és szeretett városunknak Dunaszerdahelynek is” – fogalmazott a városvezető. 

„A városi díjak nemcsak elismerés a díjazottak munkájáért, az elszántságáért, a kitartásáért és az elért sikerekért, hanem egyben példát mutatnak városunk többi lakosa számára is, hogy megéri jót tenni embertársainkért, a közösségünkért, szeretett városunkért” – emelte ki Hájos Zoltán. 

A köszöntő után a város díjait adta át a polgármester a két alpolgármesterrel, dr. Horváth Zoltánnal és A. Szabó Lászlóval egyetemben.

Az idei kitüntetettek névsorát a képviselők a februári városi képviselő-testületi ülésen egyhangúlag hagyták jóvá. 

A „Dunaszerdahely Város Díszpolgára” kitüntető cím olyan Dunaszerdahelyen kívül élő jelentős személyiségeknek ítélhető oda, akik sokéves tevékenységükkel nagymértékben és jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez és gyarapításához, érdekeinek védelméhez és jó hírnevének terjesztéséhez odahaza és külföldön, vagy akik kimagasló alkotói teljesítményeikkel gazdagították az emberi civilizációt. 

Dunaszerdahely város díszpolgári címét 2018-ban Almási Róbert festőművész vehette át. 

„Dunaszerdahely Város Pro Urbe Díja” olyan személyeknek adományozható, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a város fejlesztésében, jelentőset alkottak a sport, a kultúra, az oktatás és nevelés, valamint a társadalmi élet egyéb területein. A városi képviselő-testület a 2009. december 15-i 16-os számú rendelete alapján  a Pro Urbe díjakat három kategóriában: a társadalmi élet, a kultúra és a sport kategóriában osztják ki. 

A kultúra terén kifejtett kimagasló munkásságáért járó Pro Urbe kitüntetést idén Banyák István cigányprímás vette át. 

A sport területén elért eredményeiért Pro Urbe-díjjal Ráchela Józsefet, a Dunaszerdahelyi Sakk Klub vezetőedzőjét ismerték el. 

A társadalmi élet területén kifejtett munkásságért és az elért eredményekért járó Pro Urbe-díjat pedig Világi Oszkárnak, a Slovnaft vezérigazgatójának, a DAC többségi tulajdonosának ítélték ez évben oda.

Pro Urbe Juvenis kitüntetést olyan 26 évnél fiatalabb személy kaphat, aki a város hírnevét a tanulmányi, alkotói, sport-, kulturális, oktatási, nevelési, tudományos vagy társadalmi területén elért eredményeivel öregbíti. 

E díjat 2018-ban Csiba Dávid kapta a sport területén elért eredményeiért. 

A „Dunaszerdahely Város Polgármesterének Díja” elismerésre azok a magánszemélyek és csoportok terjeszthetők fel, akik kimagasló eredményeket értek el a tudomány, a technika, a művészetek, a sport és az oktatásügy terén, életmentő, vagy vagyonmentési akcióban vettek részt, munkásságukkal a város érdekeit szolgálták, öregbítették jó hírnevét idehaza és külföldön, valamint a Janský Emlékplakett arany fokozatával rendelkező véradók kaphatják meg e díjat. 

A polgármester a városi képviselő-testület 2009. december 15-i 16-os számú rendelete alapján jogosult odaítélni és átadni a polgármester díját. Dr. Hájos Zoltán polgármester ebben az évben három ilyen elismerés odaítéléséről döntött, valamint polgármesteri emléklapokat is átadott. 

Polgármesteri díjban részesült Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Könyvkiadó igazgatója a társadalmi, kulturális és irodalmi életben végzett szervezői munkájáért.
 
Ugyancsak e díjban részesült a Krpčiarik gyermek néptáncegyüttes a kultúra területén elért eredményeiért. A díjat Michaela Andruchová, a tánccsoport vezetője vette át.  

Harmadikként pedig Zsigmond Tibor, a Csallóközi Múzeum igazgatója kapta meg az elismerést a kultúra népszerűsítése területén elért eredményeiért. 

Hájos Zoltán polgármester ebben az évben két polgármesteri emléklap odaítéléséről is döntött, amit 2018-ban Gúgh Béla nyugalmazott pedagógus, valamint Helena Czafiková, a Dunaszerdahelyi Rekreációs, Testnevelési és Sportklub vezetője vehetett át.

Az önkormányzat minden évben köszönetét fejezi ki a pedagógusoknak a fáradságos munkájukért a tanítónap alkalmából. Többéves hagyomány azonban, hogy a város díjaival együtt tüntetik ki az Év pedagógusát. Az Év pedagógusa díjat idén a szakma Borbély Diana óvopedagógusnak ítélte oda.  

Az Év pedagógusa díja mellett a városi önkormányzat kulturális és sport bizottsága kezdeményezte, hogy a nagyközönség, a jelenlegi diákok, volt tanítványok, szülők is szavazhassanak arról, hogy ki a legnépszerűbb pedagógus. 

A legutolsó fordulóba öt pedagógus került: Vörös Rozália, Fodor Mária, Nagy Andrea, Borbély Diána és Kálmán Miklós. A jelöltek közül a legtöbb szavazatot Fodor Mária, a Kodály Zoltán alapiskola pedagógusa kapta, így 2018-ban ő lett az Év pedagógusa díj közönségdíjasa. Az elismerést Antal Ágota városi képviselő és az oktatásért felelős alpolgármester, A. Szabó László adja át. 

A gálaestet megtisztelte jelenlétével Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke, Mons. Szakál László katolikus esperes, Zsidó János katolikus esperes, Dunaszerdahely Város Díszpolgára, számos városi képviselő, Bubniak Júliát, a városi hivatal vezetője, valamint a városi hivatal több vezető beosztású dolgozója, illetve több dunaszerdahelyi intézmény vezetője.

A kultúrbetétekkel tarkított gálaesten Szeredi Krisztina operetténekesnő, Kollár Katalin operaénekes, a most kitüntetett dunaszerdahelyi Szent György Kórus karnagya, a Four Art Singers acapella énekegyüttes és az Opera Trio oszlopos tagja, Derzsi György magyarnóta énekes, illetve a már említett Szóka Júlia operettművésznő lépett fel. Az énekeseket Mezei Ernő és zenekara kísérte (Mezei Ernő prímás, Mezei Zsolt társprímás, ifj. Mezei Ernő cimbalmos, Mezei Ferenc klarinétos, Vontszemű László brácsás és Ábrahám Elemér nagybőgős.). 

Ezt már olvasta?

Cookies