Back to top

Átadták a Csallóközi Múzeum új iroda- és raktárépületét

Publikálva: 2024, június 5 - 15:45
Hivatalosan is átadták a Csallóközi Múzeum új iroda- és raktárépületét június 5-én. Az eseményen Nagyszombat részéről Jozef Viskupič, a Nagyszombati Önkormányzati Kerület elnöke, Berényi József megyealaelnök és Hájos Zoltán polgármester is köszöntötte az újraválasztott igazgatót, Nagy Ivánt, az esemény házigazdáját.
Átadták a Csallóközi Múzeum új iroda- és raktárépületét

„Ez az épület korábban nem felelt meg a tűzbiztonsági előírásoknak, ezért annak idején kértük a megyét, hogy építse át a meglevő épületet” – mondta el a megnyitóban Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója.

„Nagyszombat megye, a főispán úr, az alispán úr, valamint a közgyűlés és a kulturális osztály megértették, hogy ez a lépés elkerülhetetlen, hogy a Múzeum teljesíteni tudja a törvény által meghatározott feladatait. És láss csodát. Az épület megújult, felépült, mégpedig a legnehezebb időszakban! A covid pusztítás után, éppen akkor, amikor az infláció az egeket ostromolta. Még egyszer mondom tehát: ez egy kisebbfajta csoda, és nem győzöm hangsúlyozni: köszönet a megyének!” – tette hozzá a múzeumigazgató.

„A múzeumok számára a raktározás az egyik legfontosabb tevékenység, hiszen azokat a tárgyakat, amelyek nem kerültek az állandó kiállításba, tárolni kell, mégpedig megfelelő körülmények között, és megfelelő módon. Szeretném kiemelni, hogy az építkezésből adódó igényes raktározási tevékenységet, polcok építését vagy lebontását, a gyűjtemény áthelyezését, az leltár vezetését, a leltározás összetett folyamatát teljes egészében a múzeum dolgozói végezték, nagy odafigyeléssel és odaadással. Köszönet nektek, kedves kollégák! A kollégákon kívül köszönetemet fejezem még ki EUROPROJEKTDS-PLUS Kft-nek, a tervező cégnek, az építő vállalatnak, a szállítmányozó vállalatnak, és mindenkinek, aki valamimódon hozzájárult, hogy ez az épület elkészüljön” – jelezte Nagy Iván.

„A felújított épületre egy új emelet került, ahová áthelyeztük az irodákat és a szakkönyvtárat. Mindez pedig a huszonegyedik század színvonalán valósult meg. (...) De még arra is szeretném felhívni figyelmet, hogy a történelmi épületünkben, a Sárga kastélyban kiürülnek az eddig irodának használt helyiségek, és ezek új kiállítási térként használhatók fel. Ez minden múzeum és múzeumigazgató álma. Új témák kerülhetnek feldolgozásra, olyan témák, amelyek a régió történetével és kultúrájával kapcsolatosak. Mindez persze még csak egy vízió, egy álom. Én azonban remélem, hogy a Jóisten segítségével, valamint a megye további hathatós közbejárásával mindez meg is valósul a közeljövőben” – zárta beszédét a Csallóközi Múzeum vezetője.

Jozef Viskupič, nagyszombati megyeelnök is köszöntötte az újraválasztott igaztatót és örömét fejezte ki, hogy sikerült megépíteni az új épületet.

„Örülök, hogy modern környzetet tudtunk teremteni a múzeum munkatársainak és a történeti emlékeknek. Örülök, hogy bele tudtunk vágni egy ilyen beruházásba és ilyen nehéz időszakban is meg tudtuk azt valósítani.” Egyben a megyeelnök hangsúlyozta a történelmi emlékek megőrzésének fontosságát a város és a régió számára is.

„Az igazgató úr az első versenytárgyaláson terjesztette elő, hogy szükség lesz egy új raktárhelyiségre, ami lehetővé teszi azt, hogy bővítse a múzeum lehetőségeit. Örülök neki, hogy ez az álom teljesült” – mondta el már Berényi József megyealelnök, aki hozzátette azt is, hogy a Csallóközi Múzeum fontos szerepet tölt be, hiszen őseink hagyatékát igyekszik összegyűjteni a Csallóközben, régiónkban.

„Én is itt szembesültem vele, mennyire fontos volt elődeink számára a víz, mennyire meghatározó volt az itt élők számára a különböző ingoványok, kanálisok, s hogy mennyire is tudták az itt élők ezt a természeti erőt kihasználni, mennyire tudtak ebből megélhetést teremteni” – mutatott rá Berényi József.

Az épületátadón többek között tiszteletét tette Puha György alpolgármester, Nagy Darina hivatalvezető, a városi hivatal munkatársai, illetve több megyei, valamint városi képviselő és intézményvezető is. A megnyitó jó hangulatáról pedig a Cseh Tamás Band gondoskodott.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies