Back to top

Átadták az Esterházy János Emlékérmeket

Publikálva: 2021, szeptember 21 - 14:58
Az Isten szolgája Esterházy János születésének 120. évfordulója és végső nyugalomra helyezésének negyedik évfordulója alkalmából szervezett alsóbodoki zarándoknap programjának részeként került sor az Esterházy János Emlékérem ünnepélyes átadására szombaton délután. Az idei díjazottak Karaffa János atya (posztumusz), Dávid Zsuzsanna képzőművész és Dariusz Žuk-Olszevszki pedagógus, műfordító voltak.
Átadták az Esterházy János Emlékérmeket

Az idén júniusban 48. életévében elhunyt dunaszerdahelyi Karaffa János atya életútjának méltatása során Farkas Zsolt szőgyéni plébános úgy fogalmazott, személyében egy igazi felvidéki, magyar harcost veszítettünk el. A pozsonyeperjesi plébános, egyetemi lelkész 25 éves papi pályafutása alatt a híveket szolgálta Komáromban, Bakán, Ímelyen, Felsőtúron, Nyárasdon, Székesfehérváron, Piliscsabán, végül 2017-től Pozsonyeperjesen. Tagja volt a cserkészek közösségének, fontos szerepet töltött be a kispapok nevelésében is. A Pázmáneum Polgári Társulás vezetőjeként többek között neki is köszönhető, hogy a 2021-es esztendőt Esterházy János-emlékévvé nyilvánították – hangzott el. A díjat a Karaffa család nevében öccse, Attila vette át.

„Bátyám mindig Esterházy János gondolatát tartotta szem előtt, mely szerint a két kincset, melyet őrzünk, a kereszténységet és magyarságunkat valljuk meg, akkor is, ha ezért üldöztetéseket szenvedünk el – erre biztatott mindenkit” – fogalmazott a gyásztól megtört hangon.

Mint mondta, Karaffa János atya mindig arra törekedett, hogy a magyar szentek és boldogok társaságában imádkozzon a felvidéki magyar közösségért.

„Szolgálatot teljesített, mely szolgálat nem volt hiábavaló, hiszen látjuk azt, hogy egyre többen vagyunk, akik követjük Esterházy János példáját. Arra biztatok én is mindenkit, álljunk ki kereszténységünk és magyarságunk mellett! Köszönjük a díjat!” – fogalmazott.

felvidek.ma / Szalai Erika cikkének a folytatását a felvidek.ma portálon itt olvashatják el

Ezt már olvasta?