Back to top

Asszisztens segítségével október végéig tölthető ki a népszámlálási kérdőív

Publikálva: 2021, január 21 - 11:02
A népszámlálási kérdőív asszisztens segítségével történő kitöltésére a népszámlálás hivatalos időtartama után is sor kerülhet, egészen október végéig. Ez a 2021-es népszámlálást szabályozó törvény módosításából következik, melyet a kormány a szerdai ülésén hagyott jóvá.
Asszisztens segítségével október végéig tölthető ki a népszámlálási kérdőív

A javaslatot a Szlovák Statisztikai Hivatal terjesztette elő. Az intézkedés célja elkerülni a COVID-19-világjárvány szempontjából legveszélyeztetettebb lakosok egészségének veszélyeztetését.

A hosszabbítás azokat a lakosokat érinti, akik egészségi állapotuk, koruk, vagy a szükséges digitális készségek hiánya miatt nem képesek maguk kitölteni a kérdőívet, és nem tudnak segítséget kérni a hozzátartozóiktól vagy a velük egy háztartásban élő személyektől sem.

A kormány jóváhagyta a gyorsított törvényalkotási eljárást is.

A lakosok összeírása hivatalosan február 15-től március 31-ig tart. A súlyos járványhelyzet várhatóan még ekkor is tartani fog, az előterjesztők szerint ezért a parlamentnek sürgősen el kell fogadnia a javaslatot.

Az indoklás szerint a módosítás azért is fontos, hogy a statisztikai hivatal ezáltal átfogóbb adatokat nyerjen, és hogy elkerüljék a népszámlálás összesített eredményeinek részleges devalválódását.

Alexander Ballek, a Szlovák Statisztikai Hivatal elnöke hozzátette: a népszámlálási kérdőívek kitöltését segítő asszisztensek március 31-ig biztosan nem fogják meglátogatni azokat, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

felvidek.ma / tasr

Ezt már olvasta?