Jelenlegi hely

Aranyosmarót – DAC 1:2 (1:0)

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, július 22 - 10:33 | DAC hírek
Győzelem a bajnoki nyitányon – Kalmár kapitány két góljával a DAC hozta a kötelezőt! A krakkói mérkőzés még érezhetően benne volt a lábakban, de az akarat ezúttal is diadalt hozott: három ponttal térhetett haza Aranyosmarótról!
Aranyosmarót – DAC 1:2 (1:0)

Három nappal a mesés krakkói továbbjutás után újabb erőpróba várt a csapatra: megkezdődött a Fortuna Liga. Peter Hyballa három helyen változtatott a Lengyelországban pályára lépő kezdőhöz képest: Šatka távozott, Divković és Čmelík pedig a padról várta, hogy játékba avatkozhasson. Beskorovainyi, Blackman és Vida Kristopher viszont a kezdőben kapott helyet. Vezetőedzőnk a csütörtöki meccs után azt ígérte, hogy a bajnoki rajtra topformában lesz a csapat. Szemre valóban tetszetős focit játszottunk, de ismét érvényt nyert az az örök közhely, amely szerint a focit gólra játszák, azt pedig a ViOn rúgott az első félidőben. De kezdjük az elején: a 4. percben Vida Kristopher maradt le centikkel Ramirez remekül középre tett labdájáról, később pedig Ramirez és Blackman összmunkája után maradt el a gól. Továbbra sem hagytuk kibontakozni a fehér mezeseket: Davis lapos lökete, majd Vida Kristopher próbálkozása is tapsot érdemelt, de gólörömöt még nem hozott. Szép akciókat vezettünk, próbálkozásaink azonban elhaltak az ellenfél tizenhatosában. Aztán jött az Aranyosmarót és a semmiből megszerezte a vezetést: a 21. percben Ďubek felívelt egy szabadrúgást, melyet Asanović csúsztatott tovább Duga fejére, neki pedig már csak be kellett fejeznie az akciót – 1:0. A bekapott gól ellenére is mi voltunk aktívabbak. Kalmár bemutatott pár bicikli-cselet, majd a védőt találta telibe. Kicsivel később Koštrna ismételte meg ezt a mutatványt a másik oldalon, azzal a különbséggel, hogy ő nem „biciklizett“ előtte. A 30. percben Tkáč próbálkozásánál adhattunk hálát az égieknek, négy perccel később pedig Kovaľ bombáját csúsztatta a felső lécre Jedlička. Válaszként Vida Máté is telibe találta a vinklit, de úgy, hogy az összeillesztésnél lepotyogott az anya a csavarokról. A gól azonban továbbra is hiányzott. Az utolsó előtti percben Tkáč kihasználta a belső védőink mélázását, de lövésével újból Jedličkát sikerült naggyá tennie.

A szünetben kettős cserét hajtott végre Hyballa mester: Blackman és Vida Kristopher maradt lenn, Čmelík és Divković érkezett. Čmelík egy bátor lövéssel melegítette be izmait, melyet Pindroch szögletre mentett. A hazaiak a vezetés tudatában egyre veszélyesebb támadásokat vezettek, de ehhez a mi hibáink is kellettek. Egykori játékosunk, Asanović gurítása kevéssel ment mellé, Duga bombájára pedig leért Jedlička. Kapusunknak a 62. percben is tiszta helyzetben is kellett hárítania, amikor Kovaľ pár méterről fejelhetett. A mindössze 17 éves Veselovskýnak is lehetőséget adott az edző, aki Beskorovainyit váltotta, a várt gólt mégis a rutinos róka, Kalmár szállította a 69. percben. A pálya közepén kapitányunk Ronan elé sarkazta a labdát, aki oldalt váltva Koštrnát indította. Szélsőnknek második próbálkozásra sikerült Kalmár fejére tenni a labdát, Duga pedig nem tudta őt feltartóztatni a fejelésben – 1:1. Ekkor érezhetően rátettünk még egy lapáttal, és a csapatot elkísérő 840 sárga-kék szurkoló is egyre hevesebb buzdításba kezdett. A 78. percben Ramirez mehetett volna a mennybe, ám egy kapu előtti kavarodás után nem jutott lövéshez. A mérkőzés végéhez közeledve nagyon betömörült a hazai védelem. Sorra végezhettük el a szögleteket, de csak nem akart megérkezni a három pontot jelentő találat. Mígnem a rendes játékidő utolsó előtti percében ismét lendült Kalmár jobb lába, és rezdült a hazai háló – 1:2. A gólpasszt a Rózsahegyről érkezett Kružliak adta Zsoltnak, aki mesterien találta meg a rést a kapus keze és a bal kapufa között. „Kalmár Zsolti, a legnagyobb király!“ – skandálta ekkor a sárga-kék tábor, miközben a bíró véget vetett a játéknak.

Kiszenvedett győzelem, amit viszont nem kell magyarázni. A vártnál némileg nehezebben, de legyűrtük az Aranyosmarótot. A góljainkat Kalmár Zsolti szállította, de az akarásért most is dicséret jár az egész csapatnak. A vonat azonban nem áll meg, robogunk tovább, hiszen csütörtökön már a görög Atromitoszt fogadjuk a MOL Arénában, az Európa-liga második selejtezőkörének első meccsén. A következő bajnokinkat pedig ugyancsak hazai környezetben játsszuk egy hét múlva vasárnap. Ellenfelünk a ligaújonc Pohronie lesz.  

Edzői értékelés:

Peter Hyballa (DAC): „Nagyon rosszul kezdtük a játékot, arrogánsak voltunk. Az Aranyosmarótnak sikerült magasan letámadnia bennünket, nem gyűjtöttük be a lepattanókat, nem mozogtunk eleget. Az 1:0 abszolút megérdemelt volt a hazaiak számára. A szünetben fel kellett emelnem a hangom, és kettős cserét is végrehajtottam. A térfélcserét követően feljavultunk, igazi vadnyugati focit játszottunk. Mi voltunk a jobbak, de az ellenfél is megbüntethetett volna bennünket. Vida Máté hátrahúzódott a védelem tengelyébe, a 17 éves Veselovský pedig jól mutatkozott be előtte. Minden erőnket beleadtunk, elszántabbak voltunk, győzelemre játszottunk, ezért is szeretem ezt a csapatot. Nem vagyok bolond, tudom, hogy három napja 120 percet játszottunk, ezért is örülök nagyon ennek a győzelemnek. Dolgozunk azon, hogy ne mi kapjuk az első gólt. Nem mi vagyunk a legnagyobb favorit a bajnokságban, lépésről lépésre haladunk. Gratulálok a fiúknak, de az ellenfélnek is kijár az elismerés.”

Karol Praženica (Aranyosmarót): „A DAC megmutatta, miben rejlik az ereje, megmutatkozott a tapasztalatuk. Lehet, hogy nehezebb volt számukra a győzelem, mint hitték, de naiv gondolat volt azt feltételezni, hogy ennyi kihagyott helyzet mellett legyőzhetjük őket. Aktívan játszottunk az elejétől kezdve, mert tudtuk, hogy ha hagyjuk a saját stílusukban focizni az ellenfelet, akkor problémáink lehetnek. A mi keretünket nem lehet összehasonlítani az ellenfelünkével. A kispadunkon két utánpótlásjátékos is helyet foglalt. Megmutattuk, hogy elszántak vagyunk, de az odaadás ma nem volt elég a pontszerzésre. Jedlička több alkalommal is góltól mentette meg a DAC-ot. Kicsit szomorú vagyok, de ilyen a futball, ők rúgtak két gólt és megnyerték a meccset. Gratulálok az eredményhez.”

FC VION ARANYOSMARÓT - FC DAC 1904 1:2 (1:0) 

Fortuna Liga, 1. forduló, FC ViOn Stadion, 2019.07.21., 19:00

Játékvezetők: Kružliak - Hancko, Bednár

Nézőszám: 3217

Góllövők: 21. Duga, ill. 69., 89. Kalmár

Sárga lap: 11. Grozdanovski, 44. Válovčan, 63. Pintér, ill. 6. Blackman, 63. Ramirez

DAC: Jedlička - Koštrna, Kružliak, Beskorovainyi (64. Veselovský), Davis - Vida Máté - Ronan, Kalmár - Blackman (46. Čmelík), Ramirez, Vida Kristopher (46. Divković)

Aranyosmarót: Pindroch - Čögley, Pintér, Asanović, Brašeň - Válovčan, Grozdanovski, Duga, Kovaľ (79. Orávik) - Ďubek (73. Junior), Tkáč (58. Richtárech)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 49% - 51%

Lövések: kapura: 8:6, mellé: 6:15

Szöglet: 6:12

Les: 2:2

Forrás: fcdac.sk

Címkék: DAC, Fortuna liga