Back to top

Aranymosás, csónaktúra, erőműlátogatás

Publikálva: 2024, július 7 - 22:10
A nyári időszak minden bizonnyal a vízközeli élmények és izgalmas csónakázások időszaka. A folyami kalandokat kedvelők idén nyáron különleges élményekkel gazdagodhatnak a Csallóköz régióban vagy akár azon túl is.
Aranymosás, csónaktúra, erőműlátogatás

„A nyári szezonra újszerű élményekkel készültünk, amelyekkel számos helyi látnivalóra hívjuk fel a figyelmet, és tovább erősítjük Nagyszombat régió és azon belül Csallóköz hírnevét. Ezek a kalandok kellemes kikapcsolódást biztosítanak a távolról és közelről érkező nyaralóknak, de akár a helyi lakosoknak is.” - mondta Agáta Mikulová, a Nagyszombat régió regionális turisztikai szervezetének (KOCR) igazgatója.

Akár a kezdő evezősök és a gyermekes családok is megismerkedhetnek a rejtélyes és kalandos Dunaágrendszerrel, a Kis-Dunával és a Vág folyó egyes szakaszaival is. A katamaránokat, kenukat, tutajokat, valamint evezőlapátokat és mentőmellényeket a helyi idegenvezetők biztosítják a résztvevők számára. A tapasztalt túravezetők szívesen megosztják ismereteiket e vízfolyások növény- és állatvilágáról is.

Csallóköz természeti szépségeinek csónakkal történő felfedezése összeköthető aranymosással is. „Szakértők kíséretében közvetlenül a vízfelszínről ismerjük meg a jellegzetes dunai tájat - szigeteket, ártéri erdőket, növény- és állatvilágot. 2024. július 13-án és augusztus 17-én olyan egyedülálló nyári vízitúrára jelentkezhetnek az érdeklődők, ahol az aranymosás mesterségét ismerhetjük meg. A résztvevők ráadásul közösen kipróbálják az aranyrögöket kereső tálas és az apró szemcséket kinyerő pados aranymosást. Végezetül minden résztvevő megpróbálhatja kimosni saját aranyrögét.” - mondta Petra Hencelová a Nagyszombat régió regionális turisztikai szervezetétől (KOCR). Az aranymosással egybekötött félnapos csónaktúrára EZEN a linken keresztül lehet jelentkezni és helyet foglalni.

Az idei év első újdonsága egy egész napos kirándulás Csallóközben. A délelőtt folyamán a Bősi Vízerőműben, majd délután a nagymegyeri Thermal Corvinus Aquaparkban tölthetünk el időt. A program a „Turbókirándulás” nevet kapta, utalva arra a lehetőségre, hogy testközelből ismerkedhetünk meg az óriási bősi vízturbinák működésével. Európa egyik legnagyobb vízi projektjéről való ismeretszerzést a népszerű termálfürdőben való pihenés egészíti ki, amely a gyerekeket számos medencével, a felnőtteket pedig wellness-lehetőségekkel várja. „A Duna legnagyobb erőművének megtekintése egyénileg nem elérhető a nyilvánosság számára, csupán csoportosan van rá lehetőség. Ezért döntöttünk úgy, hogy Pöstyén, Nagyszombat és Galánta városokat érintve autóbuszos kirándulást szervezünk az adott helyszínre. A turisták számára, akik szeretnék megtudni, hogyan működik ez a többfunkciós monumentális intézmény, ez egy egyedülálló lehetőség. A gyermekes családok, baráti társaságok és a technika iránt érdeklődők biztosan nem fognak csalódni.” – emelte ki Katarína Rohaľová a KOCR-től. Az autóbuszok négy nyári szombaton - július 13-án és 27-én, valamint augusztus 10-én és 17-én - közlekednek. A kirándulásra EZEN a linken keresztül lehet jelentkezni és helyet foglalni.

A turisták és helyi lakosok továbbá kihasználhatják a hétvégenként és ünnepnapokon közlekedő kerékpárszállító autóbuszt is, amely a dunaszerdahelyi városházától indul, érinti a Thermalpark autókempingjét, majd a bősi Nimród étteremnél áll meg. Részletekért IDE kattinthatva tudhatnak meg többet.

A programok megvalósulását a Szlovák Köztársaság Idegenforgalmi és Sportminisztériuma támogatta.

KOCR Trnavský kraj/OOCR Žitný ostrov – Csallóköz

Ezt már olvasta?

Cookies