Back to top

Apadnak a megtakarítások és csökken a befektetési kedv is

Publikálva: 2023, február 26 - 20:36
Az infláció hatásait a mindennapi életünkre könnyen észrevesszük, de az elemzők szerint hosszabb távon is problémát okozhat a 15 százalék körüli pénzromlás, erről árulkodnak a befektetési kedvet vizsgáló mutatók.
Apadnak a megtakarítások és csökken a befektetési kedv is

Ahogy arról az alapvető pénzügyi ismeretek kapcsán minden szakember beszél, éppen a hasonló gazdasági helyzetekben lehet döntő, mennyi megtakarításunk van, de egyáltalán nem mindegy, hol is tartjuk a pénzünket. A szlovákiai adatok még mindig azt mutatják, sokan a bankszámlájukon "őrzik" megtakarításaikat vagy más konzervatív pénzügyi termékben, amelyek viszont az inflációs időszakban óriásit vesztenek értékükből.

Gondoljunk csak bele, ha 1000 eurónk van, amelyre akár évi 3 százalékos kamatot kínál a bank, az még az adó levonása előtt is csak évi 30 euró, miközben 15 százalékos infláció mellett az ezresünk értéke egy év alatt 150 eurót veszít. A megtakarítások értékvesztése a jelenlegi piaci körülmények közt jelentős, s ugyan a részvénypiac sincs jó kondícióban, de hosszabb távon mégis ezen a területen érdemes befektetnünk.

Ebben segítenek az átlagpolgárnak a befektetési alapok, amely esetében viszont óriási volt a szlovákiai visszaesés 2022-ben. Míg egy évvel korábban 1,5 milliárd euróval emelkedett a befektetések összege, tavaly csak 500 millióval, amely jól mutatja, a pénzügyi nehézségek idején a legtöbben itt is igyekeznek spórolni. Ezen nincs is semmi meglepő, hiszen nem létszükséglet a hosszabb távú megtakarítás, s egyúttal az infláció idején a részvények értéke is veszít rövid távon, amitől sokan megijednek. Ennek ellenére a pénzügyi elemzők világszerte egyetértenek abban, hogy éppen az ilyen időszakban lehet olcsón részvényeket vásárolni, amely a gazdaság beindulásával gyorsan növekedhetnek, ezzel pedig a beruházás is még értékesebb lesz. A tíz-húsz éves időszakban pedig ezek a termékek hozzák a legkisebb kockázattal viszonylag a legtöbb hasznot a befektetőknek.

Az viszont egyértelmű, a szlovákiai lakosság anyagi helyzete és pénzügyi ismeretei sem engedik, hogy a tendencia jelentősebb fordulatot vegyen, ezért az idei 10 százalék körüli infláció mellett is vélhetően jócskán elmarad majd a befektetési kedv a két évvel ezelőttitől, miközben az előrejelzések szerint a reálbér akár idén növekedhet is.

Forrás ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies