Jelenlegi hely

Antonino De Luca jazzharmonikás és Bogdan Laketics harmonikaművész bemutatkozásával indul a 28. Nemzetközi Frank Marocco Harmonika Fesztivál

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, november 28 - 05:00 | Kultúra
Az idei, 28. Nemzetközi Frank Marocco Harmonika Fesztivál november 28-án, vagyis ma, 17.30-kor indul Antonino De Luca – olasz jazzharmonikás és Bogdan Laketics – Bécsben élő szerb klasszikus harmonikaművész bemutatkozásával a Vermes-villában.
Antonino De Luca jazzharmonikás és Bogdan Laketics harmonikaművész bemutatkozásával indul a 28. Nemzetközi Frank Marocco Harmonika Fesztivál

Mindketten világjárta fiatal emberek, De Luca a fesztivál névadójának – Frank Maroccónak volt az utolsó növendéke, így átvehette tőle a legrangosabb jazz fesztiválokon való szerepléseket, Laketics pedig azon kevés művészek közé tartozik, akik a legelőkelőbb európai koncert termeken kívül – Bécs, Zürich, Berlin – a New Yorki Carnegie Hallban is szerepelt már.

A fesztivál másnapi hangversenyét, pénteken, november 29-én 17.30 órai kezdettel ismét a Vermes-villában a pozsonyi Konzervatórium megalapítása 100. évfordulójának szentelik a rendezők. A fesztivál művészeti igazgatója, Rácz Tibor, aki saját – ma már nemzetközi hírű – növendékeit hívta meg ez alkalomra Dunaszerdahelyre. Fellép Szatzker Zsanett, Kovács Balázs harsonaművész közreműködésével Budapestről, Marek Uhrin, aki egy személyben harmonikaművész és a lévai kórház ideggyógyásza, valamint Andrej Hraško ötszörös nemzetközi díjas harmonikaművész, a szlovák konzervatóriumok előadói versenye első helyezettje, a zsűri fő díjának tulajdonosa és a Szlovák Zenei Alap díjának nyertese. Partnere Albín Blaho, a pozsonyi Konzervatórium klarinétos növendéke lesz, Peter Drlička tanár úr osztályából, aki szintén több hazai és külföldi verseny díjazottja.

Szombaton, november 30-án 15.30-kor megismétlik a rendezők a tavaly már nagy sikert aratott nyilvános kamara zenei versenyt, amelyen a zsűri mellett a közönség is leadhatja szavazatait. 

Ezután hozzák nyilvánosságra a Vermes-villában az idei INTERTALENT nemzetközi előadói verseny eredményeit és kiosztják a zsűri díjait. A fesztivál keretén belül a világhírű finn Dr. Mika Väyrynen, a helsinki Jan Sibelius Zenei Egyetem professzora tart mesterkurzusokat. Az idei díszvendég pedig Zarándy Ákos, a tehetséges fiatal magyar zeneszerző lesz Budapestről.