Back to top

Andrejs Ciganiks: Kipihenten és motiváltam tértem vissza

Publikálva: 2022, január 9 - 14:56
„Szeretem ezt az időszakot, mert a csapat sok időt tölt együtt.” A lett válogatott játékos elmondta, hogyan néztek ki pontosan az egyéni edzéstervek, amelyeket a játékosok a téli szünet alatt teljesítettek.
Andrejs Ciganiks: Kipihenten és motiváltam tértem vissza

Andrejs Ciganiks volt ősszel a DAC egyetlen olyan mezőnyjátékosa, aki mindegyik bajnoki fordulóban pályára lépett. A klubkötelezettségei mellett a válogatottban is szerepet kapott, tehát ráfért már a téli szünet. „A családommal és a barátnőmmel voltam, sok időm jutott az alapos pihenésre. A karácsonyt a Maldív-szigeteken töltöttük a barátnőmmel. Szerencsére a mi szigetünkön nem volt sok turista. Nálunk a karácsonyt a pravoszláv naptár szerint tartják, tehát január 7-én van, viszont az a hagyomány, hogy újévkor rögtön éjfél után osszuk szét az ajándékokat, pontosabban az államelnök beszédét követően. Az ajándékok a fa alá kerülnek, az egész család együtt van. Mindenki kibontja a sajátját, és ha nem zoknit talál benne, akkor boldog” – mondja mosolyogva a 24 éves lett univerzális játékos, aki a védelemben és szélsőként is futballozik.

A DAC futballistái egyéni edzésterveket is kaptak a fa alá. Andrejs Ciganiks elárulta, mi állt bennük. „A terveket az erőnléti edzőnktől, Gábriš Csabától kaptuk. A Rózsahegy elleni utolsó őszi meccstől egészen karácsonyig pihenőnk volt, majd jöttek az egyéni gyakorlások, amelyek futásokból és az edzőteremben elvégzendő gyakorlatokból álltak. Ezzel a Maldív-szigeteken sem volt gondom, ahol rendelkezésemre állt egy konditerem. Egyik nap futás, másik nap erősítés, harmadik nap pedig pihenő. Így váltakoztak. A futógyakorlatok is különbözőek voltak. Egyszer hosszabb távokat futottunk, máskor rövidebbeket. Például, a hosszabb futásoknál hat kilométert kellett teljesítenünk bizonyos idő alatt. A rövidebb távoknál intervallumra futottunk, és ez természetesen sokkal intenzívebb volt. Ez egy jó előfelkészülés volt, és főleg megakadályozta a plusz kilót felkúszását.”

A 29-szeres lett válogatott futballista azon játékosok közé tartozik, akik az edzéseken mindig jó példával járnak elöl. Így nem meglepő, hogy várta a téli felkészülés indulását. „Tavaly januárban elkaptam a koronavírust, és mivel az akkori csapatom egy hónapot töltött Törökországban, tizenöt napot voltam kénytelen kihagyni. A téli felkészülés során ez nagyon soknak számít” – tért vissza az egy évvel ezelőtti szituációhoz, amikor még az ukrán Zorja Luhanszk játékosa volt. „Amikor elutaztam utánuk, rögtön napi két-három edzést kellett abszolválnom, ami nagyon nehéz volt. Remélhetőleg idén gond nélkül megy majd a felkészülés. Szeretem ezt az időszakot, mert a csapat sok időt tölt együtt. Ráadásul a felkészülés a futball része, dolgoznunk kell magunkon, ez csak a mi javunkat szolgálja. Megvannak a céljaink, amelyeket el akarunk érni. Senki sem tudja, mi vár ránk, de bízom benne, hogy valami jó.”

A naptári év elején az emberek hagyományosan újévi fogadalmakat tesznek. Mit kívánt a 2022-es esztendőre a Leverkusen vagy a Schalke egykori játékosa? „Felállítottam bizonyos személyes célokat, amelyeket szeretnék elérni a klubomban és a válogatottban is. Természetesen szeretnék segíteni a csapatnak, hogy teljesítsük a klubvezetés célkitűzéseit.” 

dac1904.sk

Ezt már olvasta?