Back to top

Aleksandar Popović: Európában mindegyik csapat tovább akar jutni

Publikálva: 2024, június 24 - 22:31
„Nem tudom megmondani, kinek nehezebb a dolga, mindenki úgy érzi, hogy az övé.” Interjú a DAC szerb kapusával.
Aleksandar Popović: Európában mindegyik csapat tovább akar jutni

Megkezdtük a felkészülési időszak második hetét. Hogyan érzed magad az első után?
„Jól. Az első hét főleg arról szólt, hogy visszarázódjak a ritmusba és ismét kialakítsam a szokásos dolgaimat, rituáléimat. Két-három keményebb edzésünk volt, a többit inkább közepes erősségűnek mondanám. Szerintem a héten bekeményítünk, a hétvégén pedig már jön az első előkészületi találkozónk is.”

A kemény edzés azt jelenti, hogy intenzívebben gyakoroltok, mint a szezon során?
„Ugyanolyan erősségűnek mondanám, de ha nyaralásról térünk vissza, a nem annyira kemény edzés is keménynek érződik. Fontos, hogy ilyenkor elkerüljük a kisebb sérüléseket és minél jobban felkészüljünk az első tétmérkőzésre a rendelkezésünkre álló négy-öt hét alatt.”

Mi a különbség a mezőnyjátékosok és a hálóőrök edzése között?
„Mi, kapusok nem futunk annyit, de van néhány ilyen jellegű gyakorlat a kardióra és a tüdőkapacitásunkra. Nekünk nincsenek hosszútávú futások, inkább rövidebbek, intenzívebbek, így teljesen más a két edzésfajta. Nem tudom megmondani, kinek nehezebb a dolga, mindenki úgy érzi, hogy az övé. Vannak bizonyos specifikus gyakorlattípusok a kapusok erőnlétének és kardióteljesítő képességének fejlesztésére, de ezek szöges ellentétben állnak a mezőnyjátékosok által elvégzettekkel. Természetesen a specifikus gyakorlatok elvégzése után közösen is edzünk, például a befejezéseknél vagy a taktikai elemeknél, így szinte mindig ugyanúgy végződik mindegyikünk számára a gyakorlás.”

Az e heti mikrociklus végén jön az első barátságos találkozónk a bécsi Austria ellen, akikkel már a téli felkészülés során is megmérkőztünk. Mit vársz a mérkőzéstől?
„Remélhetőleg senki sem sérül meg és sikerül visszarázódnunk a meccsritmusba. Szerintem nagyjából egy félidőt fog kapni mindenki, bízom benne, hogy lesz néhány védésem, hogy másfél hónapnyi mérkőzésszünetet követően felmérhessem a taktikai és helyezkedési szintemet. Úgy gondolom, mindig fontos az eredmény, de jelenleg nem az a legfontosabb, hanem a sérülések elkerülése, mert a szervezetünket a lehető legjobb formába kell hoznunk az idénykezdetre.”

Térjünk vissza az előző szezonra, amelynek végén a szurkolók szavazatai alapján te lettél a tavasz második legjobb DAC-labdarúgója Matej Trusa mögött. Mit gondolsz a voksolás végeredményéről?
„Köszönettel tartozom minden egyes drukkernek, aki rám szavazott. Kiváló tavaszi szezont futottunk, de szerintem többen is – Vitális, Redzic, Andzouana, és még folytathatnám – remek formában futballoztak. Sokat lendítettek a csapaton, ennek pedig a végén meg is lett az eredménye. A legfontosabb az volt, hogy sikerült a második helyen végeznünk és elérnünk az egyik kitűzött célunkat, az európai kupaporondra való kijutást. Ebben a szellemben kell folytatnunk a munkát és majd meglátjuk, mire visszük.”

Már tudjuk, hogy az UEFA Konferencia Ligában a Sheriff vagy a Zira lesz az ellenfelünk. Mit gondolsz a sorsolásról?
„A Partizan csapatával játszottam a Sheriff ellen. Remek együttes, néhány évvel ezelőtt a madridi Realt is megverték a legendás Santiago Bernabeu stadionban. Ez elmúlt években egy kicsit visszavettek a sikerekből, nem tudnak olyan komoly eredményeket elérni, ráadásul több játékosukat is eladták. Viszont továbbra is minőségi gárdáról beszélünk, amelynek megvan a maga játékrendszere, tudják, mit akarnak futballozni. Várhatóan megnyerik a párharcot és a Zira lesz az ellenfelünk. Nem sok mindent tudok róluk, az azeri bajnokságról is csak annyit, hogy a legutóbbi idényben a Partizan a szintén azerbajdzsáni Sabah ellen mérkőzött Európában, én pedig mindkét meccset néztem. Talán a Zira könnyebb ellenfél lesz, de nem szabad elbíznunk magunkat vagy lebecsülni őket, hiszen ez Európa, ahol mindegyik csapat tovább akar jutni.”

Beszéljünk a most zajló Európa-bajnokságról. Hazád, Szerbia holnap Dánia ellen lép pályára egy mindent eldöntő összecsapáson. Mit vársz?
„Igen, de jó, hogy tudjuk, nyernünk kell, a saját kezünkben van a sorsunk. Remek együttesünk van, két jó meccset játszottunk eddig. Az angolok elleni második félidőben többször is betalálhattunk volna és a szlovének ellen is gyengébben kezdtünk, de megtaláltuk a ritmust. Sajnos hátrányba kerültünk, viszont több helyzet elpuskázása után szerencsére sikerült legalább egyenlítenünk. Mindenképpen megvan a minőség a csapatban, hogy az utolsó csoportkörben győzzön és továbbjusson.”

Mi a véleményed az Eb eddigi menetéről?
„Nem láttam sok mérkőzést, de sok honfitársam posztol képeket a közösségi hálókon, amelyeken látszik a jó hangulat a stadionban és környékén. Nem igazán vannak meglepő eredmények a csoportkörben, de ez megjósolható volt, hiszen a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut. Egy meccsen bármi megtörténhet, a favoritok eddig hozták a papírformát, nem botlottak. Viszont a kieséses szakaszban történhetnek meglepetések.”

Nagy Krisztián / dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies