Back to top

Alattomos betegségtől védhetjük meg a gyerekeket az oltással

Publikálva: 2021, június 11 - 06:10
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a Pfizer/BioNTech oltóanyagának használatát a 16 évnél fiatalabb gyerekek számára. Ugyanakkor a FOCUS ügynökség legújabb felmérése szerint csak a lakosság 41 százaléka támogatja a gyermekek beoltását, fele pedig kimondottan ellene van.
Alattomos betegségtől védhetjük meg a gyerekeket az oltással

Nincs mitől tartaniuk a szülőknek, az oltás biztonságos, próbálja eloszlatni a szülők kételyeit Peter Sabaka infektológus.

Szlovákiában jelenleg 1,8 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját és ez a szám fokozatosan emelkedik. Vladimír Lengvarský azt szeretné, ha három hónap alatt elérnénk a legalább 70 százalékos átoltottságot.

A szakértők már kilátásba helyezték, hogy ha ősszel beüt a harmadik hullám, akkor ismét fontolóra veszik a be nem oltott 10 évnél idősebb gyermekek tesztelését.

Június 7-én megkezdődött az orosz vakcinával való oltás is Szlovákiában, ami iránt egyelőre még gyér az érdeklődés. Igor Matovič pénzügyminiszter a Szputnyik V -vel való oltakozást ki szeretné terjeszteni a 60 év felettiek számára is.

Nincs kollektív immunitás a gyermekek beoltása nélkül

Elena Prokopová, a szakmai konzílium tagja szerint azon lesznek, hogy a 12 évesnél idősebb gyermekek oltása minél előbb megkezdődjön. A Moderna is befejezte már a klinikai kísérleteit a 12-18 éves korosztálynál és arra vár, hogy megkapja az engedélyt az alkalmazásra ebben a korcsoportban.

Nem titkolta, hogy gondok lehetnek nálunk az összes gyermek beoltásával, mivel még a felnőttek vakcinációja sem tökéletes.

Akadnak olyan szülők is, akik maguknak ugyan beadatják a védőoltást, de gyermekeiknek már nem. A kollektív immunitást viszont csak úgy érhetjük el, ha a gyerekek is be lesznek oltva.

Prokopová szerint nincs más esélyünk megszabadulni a covidtól, mint az, hogy a lakosság 73 százalékát beoltsuk. Ha pedig a veszélyes indiai mutáns is felbukkanna, akkor már 80 százalékos oltottság kellene.

A legnagyobb kérdés most az, hogyan lehetne meggyőzni a szülőket az oltás szükségességéről.

Prokopová szerint a gyermekek könnyen átvihetik a betegséget szüleikre, nagyszüleikre és veszélyt jelent rájuk nézve a több szervrendszert érintő fertőzés, ami 3-5 héttel a covid leküzdése után jelentkezik. Ez egy nagyon súlyos betegség, ami akár halállal is végződhet. Azért alattomos, mert olyan gyermekeknél is felbukkanhat, akik tünetmentesen vészelték át a koronavírus-fertőzést.

S hogy működik a vakcina gyermekeknél és milyen mellékhatásai vannak? Ugyanúgy kerül beadásra, mint a felnőttek esetében és ugyanolyan mellékhatásokat is produkál. Ezek általában duzzanat az oltás helyén, láz, gyengeség, hidegrázás.

Prokopová szerint a gyermekek oltása a jóváhagyott vakcinával teljesen biztonságos, soha nem kapott volna zöld utat, ha több mellékhatást okozott volna, mint felnőttek esetében.

ma7.sk/B.Vida Júlia

Ezt már olvasta?