Back to top

Ákos szinte hazajár Felvidékre, ezúttal pedig Győrbe várja a dunaszerdahelyi rajongóit

Publikálva: 2024, április 16 - 20:10
A Kossuth-díjjal is kitüntetett Kovács Ákost nem kell bemutatni a dunaszerdahelyieknek. Több alkalommal szórakoztatta a csallóközi közönséget zenéjével, utoljára éppen a Csallóközi Vásáron, ezúttal pedig egy különleges győri koncert kapcsán hívja rajongóit testvérvárosunkba már ezen a szombaton!
Ákos szinte hazajár Felvidékre, ezúttal pedig Győrbe várja a dunaszerdahelyi rajongóit

Most szombaton, április 20-án a Győri Filharmonikus Zenekarral kiegészülve lép fel Győrben. Minden turnéja során igyekszik újat kínálni a közönségnek, mire kerül a hangsúly ezúttal?

A győri Audi Aréna hosszú évek óta ad otthont a nagyobb országjáró turnéink záró koncertjeinek. Most egy jubileumi, akusztikus előadást állítunk itt színpadra, amely eddig két Operaház-beli koncertet és egy csordultig telt házas Arénát ért meg Budapesten. A műsor címe HARMINC ÉV, ennyi ideje vagyok szólista. Különleges, minden korábbi koncertünktől eltérő hangvételű előadás ez, az elmúlt három évtized dalaiból válogat. Csaknem ötven szerzemény témája hangzik fel a két felvonás során. Az elsőben a kamaramuzsikáé a főszerep: zongora, vonósnégyes, angyalkar kísér minket, ráadásul olyan régi zenésztársak is velem lesznek, mint Dorozsmai Péter dobos és Fekete Samu Tibor basszusgitáros. A második részben egészülünk ki a szimfonikus zenekarral és a kórussal, mellettük színpadra lép Anna lányom is. A látványtechnikusaink komolyan készülnek az előadásra: a 2023-as budapesti HARMINC ÉV koncertekről rengeteg fotó látható a honlapunkon, érdemes megnézni, emellett két dal koncertfelvétele már elérhető a videócsatornánkon, ezek híven mutatják be, mi várható.

Ha jól tudom, csupán három helyszínre érkezik a produkció, miért éppen Szegeden és Debrecenben zenélnek Győr mellett?

Egy ilyen volumenű előadást csak a legnagyobb városaink arénái képesek befogadni. Nagyon jó lenne többször színpadra állítani ezt a rengeteg energiát sűrítő műsort, de már csak ez a három alkalom van hátra. Jómagam ennek is tudok örülni, és azon dolgozom, hogy mindenkihez eljusson a hír, akit érdekelhet, mert az elmúlt harminchat év során nagyon sokszor hallottam már koncertek után, hogy sajnos nem figyeltem, ha tudtam volna, hogy ez ilyen, akkor megyek…

Mely albumok dalaira épül ez a koncert anyaga?

Lényegében az 1993-as Karcolatoktól a legfrissebb, 2023-as Ember maradj című kislemezig minden fontosabb kiadványról játszunk dalokat. Ahogy az előadás címe is sugallja, szeretnénk átfogó képet adni az elmúlt három évtizedről.

Kicsit a koncerttől eltávolodva mi foglalkoztatja a művészet számos területén alkotó Kovács Ákost 2024 tavaszán?

Alapvetően a háborús közhangulat foglalkoztat, olyan, mintha Európa vezetői kollektíve megőrültek volna. Remélem, legalább mi, szavazók meg tudjuk őrizni a józanságunkat, és ha kell, fel tudjuk emelni a szavunkat. Családapaként, polgárként nincsenek nagy terveim: látni szeretném a gyermekeim felnövését, találkozni szeretnék az unokáimmal. Alkotóként még sok ötletem van: a HARMINC ÉV koncertjei után idén nyáron rockturnéra indulunk, őszre új albumot tervezek, emellett a kisjátékfilmem nemzetközi sikere kapcsán kaptam néhány érdekes megkeresést is. Minderről nyilván csak akkor érdemes beszélni, ha béke van. Őszintén remélem, hogy még sokáig élhetünk nyugalomban Magyarországon és az egész régióban. Sajnos ennek megváltoztatásán komoly erők dolgoznak.

Egy fantasztikus karrierrel a háta mögött, amelyben szinte mindent elért, amit a magyar popzenében lehet, hogyan vélekedik a mai magyar zeneiparról, vagy kérdezhetném úgy is, mennyire hallgatja gyermekei kedvenceit?

Nagy szerencsének tartom, hogy nem kell ilyen hiábavaló dolgokon gondolkodnom. A gyermekeim kedvenc zenéit sokszor nem értem, és ezt egyáltalán nem esik nehezemre bevallani. Olyan, mintha nem is magyarul beszélnének-énekelnének ezek az egyébként elképesztően népszerű, fiatal előadók.

Készül esetleg új filmmel is megörvendeztetni a közönséget?

Hogy a közönséget mivel lehet megörvendeztetni igazán, azt nehéz eltalálni. A 2022-ben elkészült Magunk maradtunk című, saját rendezésű kisjátékfilmmel több nemzetközi díjat is elnyertünk Brnótól Budapesten át Bukarestig, Milánótól Avezzanóig, Sanghajtól Torontóig. Ez bíztató kezdet, több filmes ötletem is van, de ezekre majd akkor tudok időt szánni, ha már az idén tavaszi akusztikus és nyári rockturnét is lezártuk, és ha közben sikerül felvenni az új lemezt. Mindezek mellett egy átfogó portréfilmet is forgat a munkámról, az elmúlt három évtized sikereiről Hábermann Jenő veterán filmproducer csapata, egyszóval nemigen adódnak tétlen időszakok.

Dunaszerdahelyen a Csallóközi Vásár színpadán láthattuk legutóbb. Milyen emlékei vannak Győr testvérvárosáról?

Emlékezetes buli volt! Emlékszem, komoly kontraszt volt a koncertünk az előttünk fellépő operettprodukció után. Az összegyűlt tekintélyes tömeg elképesztő hangulatot teremtett. Felvidéken tényleg sok helyszínen játszhattunk már. Gombaszög, Nagymegyer, Ipolynyék mellett Dunaszerdahely számos alkalommal, legutóbb pedig a komáromi vár adott otthont a koncertünknek: ezek után talán ki szabad mondani, hogy szinte hazajárok ide. Azokhoz jövök, akikkel egy nyelvet beszélünk, egyet gondolunk. Jó, hogy ezt határok nélkül megtehetjük.

Mivel győri koncertjein népes felvidéki rajongótábora is nagy számban van jelen, mit üzenne nekik az Audi Arénás előadás előtt?

A legfontosabb talán az, hogy egy ilyen nagyszabású, ennyi embert és technikát megmozgató, jubileumi előadást szinte lehetetlen turnéra vinni. Tudom, hogy sokan vannak, akik Felvidékről a nagy budapesti koncertjeinkre is elzarándokolnak, nekik nem is kell mondani, hogy a győri este különleges esemény lesz. Ráadásul ez az előadás már csak három alkalommal látható. Remélem, a valódi érdeklődőknek nem jelent akadályt a Győrig tartó utazás, és ha minden jól megy, szép, méltó estén ünnepelhetünk együtt, békében, szeretetben. Mindenkit szeretettel várok!

Rajkovics Péter

Ezt már olvasta?

Címkék: Győr
Cookies