Jelenlegi hely

Akik nélkül most sem megy: a sárga-kék „füvesbrigád”

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, április 9 - 14:33 | DAC hírek
Máhr Tamás és csapata jelenleg is napi szinten dolgozik az Aréna és az akadémia pályáinak karbantartásán.
Akik nélkül most sem megy: a sárga-kék „füvesbrigád”

A munkájukat mindenki látja, de mivel a háttérben mozognak, így őket annál kevesebben. A MOL Aréna és a MOL Akadémia pályáinak, illetve területének karbantartásáért egy kilenctagú csapat felel, akiket házon belül csak „füveseknek” vagy „füvesbrigádnak” neveznek. A kollektívát Belkovics László (volt játékosunk édesapja), Vladimír Zlacký (a DAC egykori támadója), Vörös GáborMarek ŠvecKacz AttilaTóth MátéVarga RóbertKalmár György és vezetőjük, Máhr Tamás alkotják. Ez a brigád néz tehát farkasszemet a napi kihívásokkal, ami érvényes most is, amikor a koronavírus miatt szinte teljesen leállt az élet úgy a stadionban, mint az akadémián.

„Standard körülmények között hétből hét napot dolgozunk. Értelemszerűen a koronavírus okozta szituációhoz nekünk is alkalmazkodnunk kellett, picit változott a felállás. Itt jelenleg csökkentett létszámban vagyunk, viszont a holdingon belül ott segítünk, ahol tudunk és ahol szükséges. Nyílt terepen dolgozunk, de természetesen mi is betartjuk a szükséges biztonsági előírásokat, maszkot használunk, fertőtlenítünk, ügyelünk a kézmosásra. Vigyázunk egymásra és családtagjainkra. Az enyhe tél után már jócskán beindult a vegetáció, az ilyenkor szükséges tavaszi munkákat, mint a gyepszellőztetés, avagy vertikuláció, levegőztetés, utánvétes, homokozás vagy a műtrágyázás, már elvégeztük. Ugyanakkor rendszeresen nyírjuk a füvet, s ezen kívül is akad munka bőven egy 18 hektáros területen, ha azt a lehető legjobb szinten szeretnénk fenntartani. A klub vezetőségének köszönhetően a gépparkunk az utóbbi években rohamosan fejlődött, így a munkálatokat saját erőből tudjuk kivitelezni” – összegzi Máhr Tomi, aki hajdanán egészen az ifiig viselte a sárga-kék mezt.

„Az egész Akadémia üres, rajtunk és az őrökön kívül nincs itt senki. A körülményekhez képest tehát nyugodtan tudunk dolgozni, de a napi nyüzsgéshez, gyerekzsivajhoz, labdapattogáshoz szokott érzékszerveinknek ez kimondottan rossz érzés. Ezek a dolgok hiányoznak, mint ahogy a játékosok, az edzők és a többi munkatárs is. Reméljük, hogy mihamarabb újra találkozunk, ahhoz viszont szükséges, hogy aki teheti, maradjon otthon.”

Több éves tapasztalat van már a hátuk mögött, így a DAC pályagondozóitól jogosan kérhetünk tanácsot azok számára, akik saját udvarukban is szép gyepre vágynak. „A kertes házban lakók vagy kiskerttel rendelkezők most könnyebb helyzetben vannak, mint akik a négy fal közé szorultak. Aki szép füvet szeretne, annak hozzá kell látnia az ilyenkor aktuális tavaszi munkákhoz, ha még ezt nem tette. Ezek például a gyepszellőztetés, vagy amennyiben foltos a gyep (kutyatulajdonosoknál gyakran előfordul) fűmaggal utána vethetnek, egy kis gyepfölddel vagy homokkal betakarva, majd jöhet a műtrágyázás és az öntözés. Ilyenkor magasabb nitrogéntartalmú műtrágyát használunk, ami segít az ún. beindulásnál. A gyep is szereti és igényli a törődést, és ha ezt megkapja, mi is örömünket leljük majd benne” – tanácsolja Máhr Tamás.