Jelenlegi hely

Aki apa lesz, egészségesebbé válik!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, június 21 - 10:27 | Színes
Apának lenni öröm, sok felelősség. Talán nem is tudjátok, de miközben igyekeztek a lehető legtökéletesebben ellátni szülői feladataitokat, az apaság számos pozitívummal is jár: segít helyes döntéseket hozni az életvezetéseddel, egészségeddel kapcsolatban, sőt javít férfias önképen is – hívja fel a figyelmet apák napján a Férfiak Klubja.
Aki apa lesz, egészségesebbé válik!

Utóbbiról egyértelműen írtak a Parents portál egyik cikkében. Ahogy a megszólaló Michael Goldman, a Joy of Fatherhood (Az apaság öröme) című könyv írója fogalmazott: „Ahhoz, hogy szoros részét képezd gyermeked életének, fel kell adnod bizonyos dolgokat, amelyeket korábban fontosak voltak számodra. De ha egyszer egy férfi elkötelezi magát a családja iránt, hatalmas jutalmak járnak érte: láthatod azokat a pozitív hatásokat, amelyeket gyermekeid életére gyakorolhatsz, és ez befolyásolja fogja, mennyire is tartod magadat sikeres családapának és embernek”.

Az Everyday Health nevű oldal összegyűjtötte az apaság minden egészségügyi előnyét. Először is az édesapák kevésbé hajlamosak a szívvel kapcsolatos megbetegedésekre. 138 ezer férfi – 50 és 71 év közöttiekről van szó – 10 éven át tartó vizsgálata után arra jutottak, akiknek gyermekük van, 17%-kal kevéssé valószínű, hogy szívügyi betegségekben szenvednek, illetve hunynak el, mint a gyermektelen férfiak.

Az apukák továbbá nem, illetve kevesebbet isznak, cigarettáznak vagy kábítószereznek. Egy 200 férfit érintő vizsgálat eredménye szerint az édesapák nem, illetve kevésbé éltek ilyen szerekkel, és ritkábban is váltak bűnözővé. Michael Addis amerikai pszichológus szerint „sok férfi veszélyezteti az egészségét, amikor valamilyen kockázatokat vállal.” Azonban egy gyermek mellett félreteszik a „rosszfiús” oldalukat, és a kis jövevény nevelésére koncentrálnak.

Ugyan az apaság önmagában nem garancia a depresszió ellen, mégis azt mutatja egy kutatás, hogy a fentiek mellett az eltökélt édesapák kevésbé szomorúak, szorongóak. 550 család vizsgálatát követően arra jutottak egy kutatásban – amelyet a Journal of Family Issues folyóiratban közöltek –, hogy a harmonikus családi élet csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét.

Az édesapák ráadásul egészségesebben is táplálkoznak. Mivel törődniük kell azzal, mit eszik a gyermekük, jobban odafigyelnek arra, ők maguk is mit fogyasztanak. Egy 312 családot vizsgáló texasi kutatás szerint szoros összefüggés volt aközött, hogy egy férfi mit etetett gyermekével, és hogy ő mit evett. Az erről beszámoló cikk szerint „az apaság örökre megváltoztatja az életedet. Sokszor azt érezheted, hogy nem vagy ura a napjaidnak. De tudnod kell, a gyermeked felnevelése nem csak örömmel jár: a sok szeretet és figyelem, amit a gyermekedbe fektetsz, nemcsak az ő egészségének, hanem a tiednek is jót tesz”.

V. L. B. / ferfiakklubja.hu

Címkék: apaság