Back to top

Ajándékeső oviknak, suliknak – no meg a bringásoknak!

Publikálva: 2021, szeptember 23 - 08:38
Idén szeptemberben 20. jubileumi évfordulóját ünnepelte az Autómentes nap és az Európai Mobilitási Hete, amelybe Dunaszerdahely Város Önkormányzata is bekapcsolódott. A programsorozat célja nem más volt, mint felhívni a figyelmet az alternatív és környezettudatos közlekedési eszközök használatára.
Ajándékeső oviknak, suliknak – no meg a bringásoknak!

A rossz időjárási viszonyok miatt az önkormányzat úgy döntött, hogy a főképp a fiatalok és a gyerekek számára szóló programot a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban valósítja meg. 

„Az alternatív közlekedés lehetőségeit szerettük volna ma úgy bemutatni, hogy lezárjuk a Fő utcát, ahogyan azt a múlt évben is tettük. Sajnos az idő nem kedvez, ezért úgy gondoltuk, hogy a programokat a Csaplár művelődési központ fedett előcsarnokában fogjuk megvalósítani”, fogalmazott Hájos Zoltán polgármester, aki szerint a fiatalok értdeklődnek az alternatív és újszerű megoldások iránt. Mint elmondta, jövőre már az Európai Mobilitási Hetében nem adott napon, hanem az időjárási viszonyoknak megfelelően tartják majd meg az eseményeket, hogy az ovisok és az iskolások hasonlóképp, mint tavaly, a lezárt Fő utcán töltsenek el egy hasznos és élményekkel teli napot.

Kiértékelték az önkormányzat és az FCC Slovakia szervezésében rendezett környezetvédelmi versenyt és papírgyűjtési akciót. 

Zuzane Krenyitzkej, az FCC Slovakia kommunikációs menedzsere örült, hogy a nehézségek ellenére sikerült megőrizni a hagyományokat és megvalósítani a Kuka Manó környezetvédelmi verseny 12. évadját. A járvány ellenére nagyon sikeresnek bizonyult az akció, hiszen összesen három régió 49 iskolája vett részt a versenyen, akik több mint 427 ezer kg papírt gyűjtöttek össze, ami 85 elefánt súlyával egyenlő. Összesen több mint 11 ezer tanuló vett részt a Kuka Manó versenyén.

Dunaszerdahelyen 11 alapiskola és óvoda kapcsolódott be az idei papírgyűjtésbe, s az összes régió közül itt, Dél-Szlovákiában gyűjtötték össze a legtöbb papírt, 266 340 kg-ot, ebből csak Dunaszerdahelyen több mint 176 000 kg-ot. Ez több mint 66%-a a Dél-Szlovákiában összegyűjtött papír mennyiségének.

Azonban nem csupán a nagyobb, hanem a legkisebbek erőfeszítéseket is elismerték, ugyanis úgy döntöttek, hogy a város 9 óvodának ajándékcsomagot adnak. A díjakat és az ajándékokat Hájos Zoltán polgármester, Gál Attila, az FCC Enviroment Slovakia területi képviselője, illetve Zuzane Krenyitzkej menedzser adták át.

Ugyancsak az Autómentes napon értékelték ki az országos Bringázz a munkába verseny helyi eredményeit is. A nyolc évvel ezelőtt indult, a biciklis közlekedést népszerűsítő
kampányba Dunaszerdahely negyedik alkalommal csatlakozott be. 

A díjakat a polgármester és Inczédi Gábor, a Városi Hivatal műszaki osztályának vezetője, a kampány helyi koordinátora adták át – a tárgyi ajándékokat ezúttal a Kelly's cég, valamint a környezetvédelmi minisztérium biztosította a nyertesek számára.

Elsőként a legaktívabb bringásokat díjazták, akik legtöbb alkalommal bringáztak a munkahelyükre és haza: 

1. Az első helyen négyen osztoztak (ők 44 alkalommal ültek biciklire június folyamán, és bringáztak be munkahelyükre): 
Takács László, Zsigmundová Erika, Vörösová Rozália és Dohorák Sándor
2. Takács Lóránt 
3. Bajkaiová Renáta 

A legtöbb kilométert a következő bringások tekerték le az első nyári hónapban

1. Takács Lóránt, Kataster DS, 1393 km
2. Csicsó Dóra, Táncoló cipellők, 347 km
3. Horváth Péter, Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magángimnázium, 256 km

A legtöbb kilométer csapatban:

1. Kataster DS, 1565 km, Dohorák Sándor, Takács Lóránt 
2. A Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magángimnázium csapata, 430 km, Horváth Péter, Komlós Tünde, Kovács Andrejkovics Éva, Penzinger Iván 
3. Ajpi Bojz, Innopharma sro., 370 km - Oravecz Gergő, Pokstaller Tamás, Kulač Zoltán 

Hájos Zoltán polgármester a tanévkezdés alkalmából a városi fenntartású óvodák minden osztályának a városi önkormányzat 20–20 € értékű könyvutalványát adományozta. 

Az Autómentes napon a város óvodái és a szabadidőközpont a legkisebbek számára izgalmas és változatos programokkal, foglalkozásokkal készültek, mellettük a Szlovák Vöröskereszt helyi szervezete és az egészségügyi szakközépiskola is bekapcsolódott az eseményekbe. Az FCC Environment és a Kuka Manó játékokat és hasznos információkat hoztak magukkal a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. 
Előadásokat tartottak a rendőrség képviselői, Csallóközzel kapcsolatban pedig a turisztikai központ árult el sokféle érdekességet a megjelenteknek.

Délután pedig a mobility&innovation társaság mutatta be elektromos meghajtású autóbuszát, illetve a művészeti alapiskola diákjai, Kevicky Tünde növendékei szórakoztatták a megjelenteket.

Az eseményen készült képgalériánkat (Nagy Attila felvételeit) itt tekinthetik meg.

(te/na)

Ezt már olvasta?

Cookies