Back to top

Adrián Guľa a DAC vezetőedzője

Publikálva: 2022, június 15 - 09:22
A negyvenhat éves tréner kétéves szerződést kötött a klubbal, amely további egyéves opciót is tartalmaz.
Adrián Guľa a DAC vezetőedzője

A 46 esztendős Adrián Guľa (szül. 1975 június 29-én Nyitranovákban) lett a DAC vezetőedzője, aki 2022. június 15-én, szerdán veszi át a csapat irányítását. Klubunkkal kétéves szerződést kötött, további egyéves opcióval.

Adrián Guľa az aktív pályafutása során szerepelt szülővárosa, Nyitranovák, majd a Privigye, Opava, Jablonec, Puhó, Žižkov és a pozsonyi Inter együtteseiben.

2009 novemberétől 2013 nyaráig az AS Trencsén vezetőedzője volt, 2011 tavaszán vele jutottak fel az élvonalba a trencséniek. A Csák Máté vára alatt székelő klub közönségvonzó futballt produkálva 2013 tavaszán bronzérmet szerzett.

Ezt követően Guľa Zsolnára távozott, ahol a következő öt évét töltötte. Több mai válogatott futballista is az ő keze alatt formálódott, majd fokozatosan jöttek a nagyobb sikerek is. 2015 tavaszán a második helyre futottak be a zsolnaiak, a 2016/17-es szezon után pedig bajnoki címet ünnepelhettek – az eddigi utolsójukat. A „sosonokkal” két sikeres Európa-ligás szereplést is átélt: 2013 őszén a harmadik előselejtezőig jutottak, 2015-ben pedig egészen a play-offig küzdötték magukat.

Az MŠK élén elért bajnoki címet követően többen is érdeklődtek a szolgálatai iránt, beleértve a prágai Spartát vagy több lengyel klubot, ám további egy évet még a Dubeň lába alatti klubnál töltött el. 2018 nyarán azonban nem tudott ellenállni a SZLSZ csábításának, és ő lett a 21 éven alatti szlovák válogatott szövetségi kapitánya. Másfél évet töltött ebben a szerepkörben, és mivel a csapat a MOL Arénában abszolválta az otthoni mérkőzéseit, három találkozón stadionunk hazai kispadját is kipróbálhatta.

Ugyanennyi időt, másfél évet töltött el a Viktoria Plzeň élén az első külföldi szerepvállalása során. A csapattal a bajnokságban és a kupában is ezüstérmet szerzett, 54 mérkőzésen kiváló, 2.00-s pontátlagot ért el. A koronavírussal sújtott 2020-as esztendő őszén a Viktorka közel járt az Európa-liga csoportkörébe való bejutáshoz, de kiesett az egymeccses play-offban, ahol egy izraeli ellenfél otthonában kellett pályára lépniük.

Legutóbb a Wisla Krakkó szakmai munkáját irányította, ahol tavaly júliustól idén februárig dolgozott vezetőedzőként. Távozásakor az együttes a tabella 12. helyén állt, 1.25-ös pontátlagot elérve. Összehasonlításképpen, Guľa utódja, Jerzy Brzeczek 0.71-es átlagot jegyzett és a csapat kiesett a másodosztályba.

Adrián Guľa Nyitranovákban él, feleségével, Mirkával két gyermekük van: Tereza (18) és Christian (10).

A vezetőedzővel egyidejűleg érkeznek segítői is: Pavol Hrnčiarik kapusedző, Martin Kojnok erőnléti edző és Ladislav Kubalík videóelemző. Az eredeti stábból Gábriš Csaba a csapatnál marad, míg Martin Raška az akadémián folytatja munkáját. Az edzői stábban az említetteken kívül egy új másodedző is dolgozni fog, akinek az érkezését hamarosan bejelentjük.

„Egy olyan győztes mentalitású edzőt kerestünk, aki szerzett már bajnoki címet és komolyabb tapasztaltot a nemzetközi porondon. A Zsolna, Plzeň és a 21 éven alatti szlovák válogatott kispadján Guľa teljesítette ezeket a kritériumokat. Az érkezésétől a DAC-ra jellemző játékstílus, tehát a domináns, energiával és szenvedéllyel teli támadófutball, a style of the house (ház stílusának) visszahozását reméljük. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a klubunkban köszönthetjük Adriánt és stábját és sok sikert kívánunk nekik a csapatunk élén” – nyilatkozta a DAC sportigazgatója, Jan Van Daele.

„Nagyon kellemesek az érzéseim, örülök a DAC-cal való közös munkának, amely egy erős, minőségi és elismert klub. Maximálisan elkötelezett vagyok megtenni mindent annak érdekében, hogy a klub, a játékosok és a szurkolók is boldogok legyenek, büszkén jöjjenek ki a stadionba és azzal az érzéssel távozzanak, hogy a csapat teljes erőbedobással dolgozik, minőségi játékot mutat, fejlődik és sikeres. Egyetértünk a klub komoly ambícióival és azzal, hogy nemcsak kiváló eredményeket akarunk elérni, hanem az egyéneket és az egész csapatot is fejleszteni szeretnénk. Bízom benne, hogy a hozzájárulásommal a DAC továbbra is nagyon sikeres és elismert klub marad” – jelentette ki a szerződése aláírását követően Adrián Guľa, aki a DAC 29. vezetőedzője lett az élvonalban.

Üdvözöljük mester, sok sikert!

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Adrián Guľa
Cookies