Back to top

Adrian Guľa: A DAC még erősebb lesz

Publikálva: 2023, június 11 - 13:14
„Úgy vagyunk beállítva, hogy rögtön a szezon kezdetén jó formában legyünk, hiszen már korán jönnek az európai kupaporondon abszolvált mérkőzések.” Beszélgetés Adrian Guľa vezetőedzővel a felkészülés elején.
Adrian Guľa: A DAC még erősebb lesz

Három hét pihenő után tegnap megkezdődött a második sárga-kék szezonjára való felkészülés. Hogy néz ki a csapat menetrendje?
„A felkészülés kilencven százaléka otthon zajlik majd, hiszen csúcsszintű pályák és edzőterem áll a rendelkezésünkre, amilyenekhez foghatót csak nehezen találhatnánk valamelyik edzőtáborban. Lehetőségünk van olyan dolgok oldására is, amelyek szükségesek a csapatépítés folyamatában nemcsak a technikai-taktikai és az erőnléti, hanem a közösség építésének szempontjából is. A felkészülési találkozók többségét is hazai környezetben abszolváljuk. Úgy vagyunk beállítva, hogy rögtön a szezon kezdetén jó formában legyünk, hiszen már korán jönnek az európai kupaporondon abszolvált mérkőzések. Természetesen a mai futballban minden olyan gyors és dinamikus, nem lehet megkülönböztetni, hogy a bajnokság eleje, közepe vagy a vége a fontosabb. Az a célunk, hogy hosszútávon a lehető legjobban felkészítsük a csapatot, egyúttal minden egyes nap kiadjuk magunkból a legjobbat, ami bennünk van.”

A játékosok kezdésképpen belépő teszteket abszolválnak. Hogyan telnek majd az első napok, amelyek során hiányozni fognak a válogatottjaink?
„Azért döntöttünk a két nappal korábbi kezdés mellett, hogy tegnap és ma lemenjenek a belépő tesztek. Vasárnap szabadja lesz a srácoknak, hétfőtől pedig főleg a technikai-taktikai és természetesen az erőnléti oldalra helyezzük a hangsúlyt, ami nagyon fontos a felkészülési időszak ezen szakaszában. A kezdet nemcsak a tartalom miatt különleges, hanem azért is, mert néhány futballistánk a válogatottja összetartásán vesz részt.”

A hiányuk mennyire bonyolítja a felkészülés kezdetét?
„Nem akarom azt mondani, hogy ez egy komplikáció, mert számunkra az a fontos, hogyan készülünk fel az új idényre és miképpen fogunk működni. El kell fogadnunk, hogy nincsenek velünk, másrészt viszont jó, hogy terhelést kapnak. A visszatérésük után ki kell értékelnünk az erőnléti állapotukat. Komoly célok és kihívások állnak előttünk, amelyek reményeim szerint segítenek a fiúknak a válogatott üzemmódból átkapcsolni a klubbal szembeni kötelességeikre. A válogatottbeli szereplés a segítségükre lehet, hiszen mindenkinek a saját országáért is kellene dolgoznia, ha megvan ehhez a kellő tudása.”

Vezetőedzőként hogyan látja a játékoskeretben bekövetkezett mozgásokat?
„A szünetünk ellenére napi kapcsolatban voltunk a klubvezetéssel. Néhány távozással számoltunk, már régebb óta nyilvánosságra kerültek és természetes dologként fogjuk fel ezeket. Ha valaki hosszabb ideje van egy klubnál, szüksége van a környezetváltozásra. Mi főleg azokra a játékosokra összpontosítunk, akik itt vannak és akik jelentkezni fognak nálunk. A felkészülés elején az akadémiáról érkező srácoknak is teret adunk, mert a filozófiánk szerint szeretnénk a saját neveltjeinknek is lehetőséget biztosítani a környezet megismerésére és arra, hogy megmutathassák a tehetségüket. Nem a korról van szó, hanem a futballista felkészültségéről. A múlt szezonból adott egy erős gerinc, de több posztra is erősítéseket keresünk. Remélhetőleg rövid időn belül bejelenthetünk néhány erősítést, jelet küldve ezzel, hogy a DAC még erősebb lesz. Ez az egyértelmű üzenet. A klub mindent megtesz, hogy jobbak legyünk. Mi ehhez hozzátesszük a lendületet, hogy a lehető legerősebbek legyünk és hogy mindent megtegyünk a klub érdekében.”

A felkészülési időszakban öt barátságos mérkőzésünk lesz. Milyen kritériumok alapján válogatták össze az ellenfeleket?
„Az volt a célunk, hogy kezdésképpen egy másodosztályú gárdával mérkőzzünk meg. Örülök, hogy ez a Pohronie lesz, amely 3-4-3-as rendszerben futballozik, ezzel a felállással pedig a bajnokságban is találkozunk majd. Szeretnénk ellenük olyan dolgokat kipróbálni, amelyeket a szezon során is hatékonyan alkalmazhatunk. Az elején lehetőséget akarunk adni az új játékosoknak és az akadémiáról érkező srácoknak. A válogatott szünetet is számításba vettük, ezért is választottunk második ligás ellenfelet. Sajnálom, hogy a Brünn kiesett az élvonalból, mert az egyeztetések időpontjában még elég jól álltak a táblázaton. A cseh liga miatt is szerettünk volna megmérkőzni velük, amelyre jellemző a fizikális játék és a szervezettség. Az ellenük abszolvált összecsapás sokat segíthet nekünk. A Rapid Bukarest szólított meg minket, elérhető közelségben lesznek, így az akadémiánkon fogadhatjuk őket. Egy nagyon érdekes ellenfélről van szó, amelyhez hasonló az Európa Konferencia Ligában is várhat ránk. Kiesett a Wisla Plock elleni találkozó, de a klub gyorsan reagált a kialakult helyzetre és egy minőségi ellenféllel mérkőzünk helyettük, amelynek a kiléte csakhamar ismert lesz, mivel már csak az apróbb részletekben kell megegyezni. Végezetül pedig a bécsi Rapiddal találkozunk. Egy komoly presztízsű meccs lesz egy minőségi gárdával szemben. Bízom benne, hogy ennek a meccsnek a színvonala már közel lesz ahhoz, ami a tétmérkőzéseken vár ránk. Célunk, hogy a lehető legtöbb felkészülési találkozón legyünk képesek bajnoki hangulatot teremteni, hogy ezek ne csak szimplán az edzőpályán lejátszott meccsek legyenek, hanem tartalmazzák az általunk megkívánt paramétereket is. Úgy gondolom, hogy a sokszínűséggel, minőséggel és az ellenfelek különböző stílusával ezek a találkozók a segítségünkre lesznek és minőségileg felkészültek leszünk az új szezonra.” 

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Adrián Guľa
Cookies