Back to top

Adótartozás miatt elvehetik a jogosítványunkat

Publikálva: 2020, január 7 - 13:13
Január elsején életbe lépett az a törvénymódosítás, melynek szellemében azoknak a gépjárművezetőknek, akik adótartozást halmoztak fel, bevonhatják a jogosítványukat. Ez tulajdonképpen a természetes, azaz fizikai személyekkel szemben alkalmazott adóvégrehajtás új formája.
Adótartozás miatt elvehetik a jogosítványunkat

Lényegét tekintve egy megelőző intézkedésről van szó, mely az adótartozást felhalmozókat arra ösztönzi, hogy teljesítsék kötelességüket. A módosítás csak a természetes személynek számító adósokat érinti, főként az egyéni vállalkozókat, akik például nem fizették a helyi adókat.

„A végrehajtás nem vonatkozik majd a hivatásos gépjárművezetőkre, akik számára a gépjárművezetői jogosítvány megléte a munkavégzés feltétele. Érdekes kérdés, mi történik abban az esetben, ha elveszik a jogosítványt, majd egy idő után a bíróság törvénytelennek ítéli és semmissé teszi az adóhatóság döntését” – vetette fel Rastislav Forgáč a Szlovák Adótanácsadók Kamarájának (SKDP) képviseletében.

Szerinte ebben az esetben kérdéses lesz, vajon az adóköteles személynek nem lesz-e joga kártérítésre például a taxiszolgálat igénybevételével összefüggésben.

Az adóhatóság a törvénymódosítás érzelmében csak olyan adótartozó esetében tarthatja vissza a jogosítványt, akinek a bevételének nem függvénye a jogosítvány megléte.
„Ez azt jelenti, hogy ha olyan adóköteles személyről van szó, aki például buszvezetőként dolgozik, neki nem vonható be a jogosítványa, mert arra szüksége van a munkaköri feladatainak elvégzéséhez” – magyarázta a pénzügyi tárca.

Amennyiben azonban olyan adótartozóról van szó, aki a gépjárművét a munkahelyére való eljutáshoz használja, adótartozásért elvehetik a jogosítványát, mert az autó ebben az esetben nem alapvető feltétele a munkavégzésnek.

A minisztérium szerint azonban ennek az intézkedésnek elsősorban megelőző jellege lesz. „Az adók az állam működésének fontos feltételei, melynek biztosításához következetesen gondoskodni kell azok behajtásáról” – indokolta a törvénymódosítást a pénzügyminisztérium. Az adótartozás rendezését követően a jogosítványt visszakapja a tulajdonosa.

(Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies