Back to top

85 nap után végre ligameccs

Publikálva: 2016, február 28 - 06:08
A közel három hónapos bajnoki szünet már a múlté, kezdődik az utolsó tavasz régi stadionunkban! Dunaszerdahelyre 85 nap után tér vissza a Fortuna Liga, és kezdésnek rögtön egy fontos párharc vár csapatunkra a tabella harmadik helyezettje ellen. A DAC-Miava összecsapás vasárnap 14.00 órakor kezdődik.

A 2015-ös futballévet december 5-én az Aranyosmarót elleni 2:0-s győzelemmel zártuk. Egy rövidebb pihenő és egy valamivel hosszabb téli felkészülés után holnap délután ismét elérkezik a pillanat, amikor a DAC Arénában felcsendülnek a már jól ismert dallamok, és együttesünk kifut a pályára, hogy ismét bajnoki pontokért küzdjön. Nyolcvanöt napig vártunk, és most tizenhárom nap alatt négy hazai bajnokit láthatunk - a vasárnapit követően mindjárt szerdán a Szakolcát, szombaton a Rózsahegyet, majd egy héttel később, március 12-én szombaton a szeniceieket fogadjuk.

Az első tavaszi fellépésünkön a Miava csapata érkezik, amely az ősz után a táblázat harmadik helyén áll. Ez a vendégek történelmének legjobb eredménye, hiszen sohasem teleltek még ilyen előkelő helyen. Hrnčár edző tanítványai 11-2-6-os mérleggel és 26:24-es gólaránnyal zárták az idény első felét (a 19 őszi forduló során ugyanannyi győzelmet szereztek, mint tavaly az egész szezon alatt). Főleg idegenben voltak sikeresek, hiszen az egyeduralkodó trencséniek után ők szerezték a legtöbb pontot az ellenfelek pályáin - 19-et, míg odahaza csak 16-ot gyűjtöttek.

A téli szünet alatt nem történt sok változás ellenfelünk keretében. A távozások közül főleg Piroska Szakolcára való igazolása, és négy játékos szerződésének illetve kölcsönjátékának a lejárta (Urminský, Jánošík, Karlík, Slančík) érdemel említést. A csapathoz védő csatlakozott - a szerb Ivan Ostojic és az utolsó pillanatban a 29 éves cseh söprögető, az Ostraváról érkezett Jaroslav Machovec.

A DAC az őszi szezont követően a tabella ötödik helyén áll, hét ponttal a holnapi ellenfele mögött - 8-4-7-es mérleggel és 27:22-es gólaránnyal, 28 gyűjtött ponttal. Csapatunk elsősorban a fantasztikus hazai közönségünk előtt volt sikeres, hiszen 19 pontot szereztünk odahaza, míg idegenben kilencet zsákmányoltunk. Hazai pályán hatszor nyertünk, pontokat az első három helyezett ellen veszítettünk - a Trencsén és a Miava tudott győzni Dunaszerdahelyen, a Slovan pedig döntetlennel távozott.

Az első tavaszi mérkőzésünket Miaván kellett volna játszanunk, de a klubok megegyezése szerint és a Ligás Klubok Uniója beleegyezése után felcserélődött a találkozók sorrendje. A stadionunk átépítése miatt először nálunk, majd május 31-én Miaván csapnak össze a felek.

A 2014/15-ös idényben a két csapat mindhárom egymás elleni mérkőzésén a hazai együttes győzedelmeskedett, ám ez a tradíció az aktuális szezon 9. fordulójában megszakadt. Mindkét gárda ugyanannyi szerzett ponttal vágott neki az akkori találkozónak (14), a DAC a harmadik, a Miava az ötödik helyen állt. Végül a befejezésekkel hadilábon álltunk, és az eső is a vendégeknek hozott szerencsét, akik az egyetlen kapura tartó lövésükkel három pontot szereztek.

A két csapat eddigi hét egymás elleni élvonalbeli mérkőzésén kétszer sikerült legyőznünk a miavai együttest, legutóbb tavaly májusban 1:0 arányban Peter Štepanovský találatával, aki négy hónapos sérülés miatti kihagyás után szerepelhet ismét bajnoki találkozón. „Már nagyon várom a holnapi mérkőzést, és minél jobban ki akarom élvezni azt,” árulja el az érzéseit a 28 éves, Szakolcáról származó játékos. Az öltözőben „türelmetlenség érezhető, már mindenki várja a bajnokság indulását.” A játékosok tisztában vannak az első lépés fontosságával, ám ez nem teszi őket idegessé. „Győzelmi céllal lépünk pályára, jól fel kell készülnünk az összecsapásra. Úgy vélem, hogy verhető csapat a Miava. Gyors ellentámadásra alkalmas játékosaik vannak, ezért fontos lesz, hogy ne veszítsünk könnyen labdákat a térfelükön, és hogy mihamarabb gólt szerezzünk. Bármilyen eredmény születhet - csak győzzünk,” tette hozzá kívánságát a 24-es számmal játszó, több poszton is bevethető játékos.       

Élvonalbeli mérleg:

DAC: 21. idény, 643 mérkőzés: 206-156-281, gólarány 726:950

Miava: 4. idény, 118 mérkőzés: 48-23-47, gólarány 152:168

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):

Teljes: 7  2-1-4, gólarány 5:12

Stadionunkban: 4  2-0-2, 2:4

A Fortuna Liga 20. fordulójának műsora:

Péntek, 2016. február 26., 18.00: Skalica-Žilina (1:0)

Szombat, 2016. február 27., 15.45: Trenčín-Slovan (0:2), 17.00: Zlaté Moravce-Ružomberok (0:2), Podbrezová-Senica (1:0), Michalovce-Trnava (0:1)

Vasárnap, 2016. február 28., 14.00: DAC-Myjava

Az FC DAC 1904-Spartak Myjava bajnoki mérkőzés holnap 14.00-kor kezdődik, játékvezetők Glova - Benko, Žákech.

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies