Back to top

64 millió eurót gyűjtöttek be az idén

Publikálva: 2017, november 22 - 07:56
Emelkedett a nonprofit szektor részére a jövedelemadó részesedésből juttatott pénzösszeg. A Pénzügyőrség közlése szerint ugyanis a polgári társulások, nonprofit szervezetek, alapítványok ebben az évben csaknem 64 millió eurót kaptak a természetes és jogi személyek által a javukra elvezetett 2 százaléknyi adó révén. Ez az összeg 2 millió euróval magasabb a tavalyinál.

A teljes összeg akár még tovább is nőhet, ugyanis az év végéig a Pénzügyőrség még mindazon jogi személyek adóbevallását is várja, akiknek a számviteli időszaka a gazdasági évhez kötődik.

A Pénzügyőrség mostanáig több mint 836 ezer idei évre vonatkozó nyilatkozatot dolgozott fel, míg a teljes 2016-os esztendőben csak valamivel több, mint 740 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy jövedelemadójuk 2 százalékát felajánlják a civil szférának.

A beérkezett nyilatkozatok alapján a 2017-es évben eddig 63,6 millió eurót folyósított az állam a nonprofit szervezeteknek, a polgári társulásoknak és az alapítványoknak. Olyan pénzösszegekről van szó, amelyeket az alkalmazottak a 2016-ra vonatkozó nyilatkozatokban, vagy az adófizetők a 2016-os adóbevallások keretén belül utaltak az említett szervezetek részére.

A komplex kiértékelést 2018 januárjának végéig közli a Pénzügyőrség. Ugyanebben a hónapban a hatóság egyúttal elküldi a nonprofit szervezeteknek az adományozók listáját, feltéve, hogy nyilatkozatában az adófizető polgár hozzájárult az adatai közléséhez.

Az adófizető beleegyezése lehetővé teszi a Pénzügyőrség számára, hogy az adományozottnak az összeg nagyságát mellőzve elküldje az adományozó alapvető adatait. Az értesítés tartalmazni fogja a természetes személy vezeték és keresztnevét, míg jogi személy esetében annak az üzleti érintkezésben használt nevét. Az adományozott információt kaphat az állandó lakhelyről, vagy esetleg a társaság székhelyéről, valamint a jogállásáról.

A jelenleg hatályos jogi szabályozás értelmében a cégek a befizetett adójuk 1 vagy 2 százalékát adományozhatják. Két százalékot abban az esetben lehet alkalmazni, ha a befizetett adó 0,5 százalékát a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében meghatározott adóalanynak ajándékozták.

Mindazon személyek, akik adónyilatkozatot tesznek, s azok az adóalanyok, akik A típusú, vagy pedig B típusú adóbevallást tesznek, adójuk 2 vagy 3 százalékát ajándékozhatják. A 3 százalékról abban az esetben rendelkezhetnek nonprofit szervezet javára, ha az előző évben minimum 40 órányi közmunkát végeztek.

Szlovákiában minden szervezetnek, amely részesülni szeretne a jövedelemadó 2 százalékból, hivatalosan be kell magát jegyeztetnie a Közjegyzői Kamara által vezetett jegyzékbe. További részletek erről itt tudhat meg.

Ezt a jegyzéket minden évben újra összeállítják, tehát a civileknek minden évben meg kell ismételniük a bejegyzésüket, akkor is, ha nem változott tevékenységük, vagy a működésük. A törvény pontosan és konkrétan meghatározza, milyen feltételeket kell teljesíteniük a szervezeteknek. A feltételek teljesítését a bejegyzést végző közjegyző ellenőrzi. Az így bejegyzett civil szervezetek listáját ide kattintva ellenőrizheti.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies