Back to top

50-est is fizethet, ha a járdán parkolna

Publikálva: 2023, szeptember 28 - 17:30
A szlovák parlament korábbi határozatának értelmében október 1-jével módosul a közúti forgalomról szóló törvény, amely értelmében a járdán ezentúl csak ott lehet majd parkolni, ahol azt kijelölik, tehát közlekedési táblákkal engedélyezik.
50-est is fizethet, ha a járdán parkolna

Minden bizonnyal a kismamák és a mozgáskorlátozottak, de lényegében minden gyalogos számára kedvező lesz, hogy a gépjárművek ezentúl nem foglalhatják el a járdákat, elzárva azt a járdán közlekedők elől.

Másrészt a törvény reagál arra is, hogy az autókkal ráparkolva a legtöbb esetben teljesen tönkreteszik a járdákat, hiszen azokat nem megerősített parkolási helyként készítik el az útkezelők. 

A rendőrség közleményt is kiadott, amelyben figyelmeztetnek, hogy egész Szlovákiában érvényes lesz az új, tiltó törvény.

A közleményben jelezték azt is, hogy a járdákon továbbra is parkolhatnak majd a kerékpárok, a robogók és a motorkerékpárok, de csak abban az esetben, ha a „járda legalább 1,5 méteres folyamatos szabad szélessége megmarad”.

A járdán való parkolásnál a kivételt tehát csakis azok a járdaszakaszok jelentik majd, ahol azt az önkormányzatok kijelölik, tehát közlekedési táblákkal engedélyezik. Ahol nem lesz kijelölt parkolóhely, és valaki mégis kockáztat, az 50 euróig terjedő bírsággal számolhat alkalmanként. 

Dunaszerdahelyen a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is szó esett az október 1-jétől hatályos tiltó rendelkezésről. 

Ott elhangzott, hogy a városi hivatal felmérte, hová mindenhová szükséges kirakni a megfelelő táblákat, tudják, hol szükséges mindenképpen oldani a helyzetet. 

Természetesen nyitottak lesznek a további igényekre is – amennyiben az kellően indokolt lesz, illetve ahol a folyamatos szabad szélessége megmarad a járdaszigetnek. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies