Jelenlegi hely

3-4 fokkal is emelkedhet az évi átlaghőmérséklet Szlovákiában

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, szeptember 15 - 09:14 | Hírek
3-4 fokkal magasabb lehet a jövőben az évi átlaghőmérséklet Szlovákia területén, a nyári hónapok átlaghőmérséklete pedig akár 5-6 fokkal is emelkedhet – véli Jozef Pecho klimatológus, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) meteorológusa. Szerinte a klímaváltozás már az egész bolygó számára fenyegetés.
3-4 fokkal is emelkedhet az évi átlaghőmérséklet Szlovákiában

„Az ország déli részein hasonló lesz a helyzet, mint most a Balkán déli részén vagy Görögország belső területein.
Csakhogy ha itt 44,5 fok lesz árnyékban, mi azt fogjuk bámulni, hogyan hordja a port a szél a kiszáradt termőföldek felett, és esetleg a jobb években reménykedhetünk, hogy legalább valami kerül az asztalra abból, amit tavasszal elvetettünk”

– jelentette ki a klimatológus.

Pecho emlékeztetett, hogy az ország területén 1986 óta nem volt az átlagosnál hűvösebb nyár, 2007 óta pedig valamennyi rendkívül meleg volt.

„Alapjában véve a nyaraink a dél-európai nyarakra kezdenek emlékeztetni – forrók és általában nagyon szárazak” – tette hozzá.

Liliana Rástocká, a szlovák klímavédelmi kezdeményezés tagja hozzátette, sokkal határozottabb fellépésre van szükség a politika részéről. Idén dől el, hogy Szlovákiának sikerülhet-e elérnie a szénsemlegességet az európai zöld egyezmény ütemterve szerint.

Rástocká szerint az ország a megújuló energiaforrások felhasználásával, az épületek megfelelő színvonalú szigetelésével, a hatékonyabb ipari energiafelhasználással és a természetbarát gazdálkodással csökkentheti károsanyag-kibocsátását.

„Csupa olyan intézkedésről van szó, ami a gazdaság és a lakosság egészsége szempontjából is fontos”

– szögezte le Rástocká.

felvidek.ma/tasr