Back to top

2024 áprilisától megemelkednek a hivatali illetékek

Publikálva: 2023, december 30 - 06:55
A konszolidációs csomag részeként 2024 áprilisától több mint 900 hivatali illeték ára jelentősen, akár több mint 50 százalékkal, emelkedik. Nem árt hát, ha megnézzük, meddig érvényesek a legfontosabb irataink, hogy időben kérelmezzük az újak kiadását. Ha uniós országon kívüli államba utazik jövőre és nincs vagy épp lejárt az útlevele, ne felejtse el időben kérvényezni, hogy olcsóbban megúszhassa.
2024 áprilisától megemelkednek a hivatali illetékek

A legalapvetőbb hivatalos dokumentum, a személyazonossági igazolvány kiadása április 1-től a mostani 4,50 euró helyett 7 euróba fog kerülni. Még ennél is többe fáj, ha elveszett vagy ellopták a tíz évig érvényes személyinket. Az újat csak akkor állítják ki, ha a jelenlegi 16,50 helyett kifizetjük a 20 eurós illetéket.

Ha pedig új útlevélre van szükségünk, akkor lélekben készüljünk fel arra, hogy a mostani 33 euró helyett tavasztól már 50 eurót fizetünk ki érte.

Ha 6 és 16 éves közötti gyermekünk van, az új úti okmányért a jelenlegi 13 euró helyett 20 eurót kell leperkálnunk. Ha netán mindenkinek új útlevél kell egy négytagú családban, ahol két iskoláskorú gyermek van, akkor ennek a költsége áprilistól 140 euró. Ha rögtön az év elején kérelmezzük kiállításukat, akkor megússzuk 92 euróból.

Jelentősen megnőnek a gépjármű-tulajdonosok kiadásai is. Hogy csak néhányat említsünk, felmegy a rendszámtáblák ára, a jelenlegi 16,50-ről 25 euróra darabonként. De ha egyedi, választható rendszámot szeretnénk, akkor azért a mostani 165,50 euró helyett kerek 250-et kell kifizetni.

A jogosítvány kiadásáért 6,50 helyett 10 eurót fizetünk áprilistól.

Ha romantikus esküvőre vágyunk és nem a megszokott helyen, a házasságkötő teremben szeretnénk kimondani a holtomiglan-holtodiglant, akkor a jelenlegi 70 euró helyett 100 eurót kell kifizetnünk.

A pénzügyminisztérium azzal indokolja a hivatali illetékek emelését, hogy azok legnagyobb része több mint 20 éve nem változott, miközben a hivatalos dokumentumok kiadási költségei nőttek.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter karácsony előtt két nappal bejelentette,

hogy növeli az okmányirodákban dolgozók bérét. Január 1-től a másodikból a harmadik fizetési kategóriába sorolják be őket. Az intézkedés 395 alkalmazottat érint, és erre a célra 900 ezer eurót különítettek el.

ma7.sk/cas.sk

Ezt már olvasta?

Cookies