Back to top

A 2022-es vb előtti ankét: Edzők és a sportigazgató

Publikálva: 2022, november 19 - 14:44
Az év legnagyobb és legjobban várt sportünnepe, a 22. labdarúgó-világbajnokság vasárnap 17:00 órakor veszi kezdetét a rendező Katar és Ecuador összecsapásával. A torna előtt, amely a december 18-i döntővel csúcsosodik ki, két kérdést tett fel a DAC a klub képviselőinek. Az első részben az edzők és a sportigazgató válaszait olvashatják.
A 2022-es vb előtti ankét: Edzők és a sportigazgató

1. Mit vár a leginkább a 2022-es világbajnoksággal kapcsolatban?
2. Kinek szurkol és ön szerint ki nyeri a tornát?

Adrian Guľa vezetőedző:
1 „Annak örülök, hogy a Farma típusú műsorok mellett végre sok érdekes focimeccset adnak majd a televízióban rendkívüli személyiségekkel és olyan lehetséges trendekkel, amelyeket mindig alaposan meg kell figyelni. Egyszerűen ez egy világbajnokság a bolygó szinte összes legjobb futballistájával és csapatával, méghozzá egy érdekes helyszínen. Általánosságban nagyon várom már a sok focit.”
2 „Válogatott szinten csak a szlovák nemzeti csapatnak szurkolok, nincs favoritom vagy kedvencem. Vannak kedvelt játékosaim, szívesen megnézem a jó meccseket. Személy szerint nem szeretek tippelni, de ha valakit ki kellene emelnem, akkor Brazíliát mondanám, mert a selejtezőkben pontrekordot értek el. Érdekesen összerakott csapatuk van, amelyre már nem csak az jellemző, hogy remek támadósorral rendelkeznek és tetszetősen futballoznak, de a védekezésük is stabil. Neymar, Vinicius Junior, Rodrygo vagy Gabriel Jesus nagyon veszélyesek, de csapatként a védekezésben is kiemelkedőek. Szerintem Brazília az egyik legnagyobb esélyes, ám egy világbajnokságon többen is befuthatnak az első helyre.”

Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója:
1 „Mindenképpen a generációváltást. Szerintem sok olyan csapat van, amelynél komoly változások mennek végbe. A német és a spanyol együttesben megjelent az új generáció és a franciáknál is zajlik a változás a 2018-as vb óta. A belga aranygenerációnak ez a világbajnokság lehet az utolsó nagy dobása. Összességében az európai csapatokról elmondható, hogy az olyan együttesek, akiknél lassan kiöregszik egy generáció, egyveleget alkot az olyanokkal, ahol az újak már az ajtón kopogtatnak. Őszintén szólva, ebből az okból kifolyólag nem várok világrengető eredményt az európaiaktól, de talán Portugália betöltheti a fekete ló szerepét, hiszen ők tényleg minőségi csapattal rendelkeznek. Érdekes lesz a világbajnokság fogadtatása a nyilvánosság részéről, hiszen az utóbbi hónapokban több minden is történt. Kérdés számomra, hogy miért most, hiszen tíz éve tudjuk, hogy Katar rendezheti a megmérettetést. A különféle civil szervezetek és az emberjogi aktivisták csak az elmúlt hónapokban kezdtek cselekedni, ami nem tűnik túl igazságosnak annak a fényében, hogy mennyi pénzbe és erőfeszítésbe került megrendezni ezt a világbajnokságot. Adja magát a logikus kérdés, hogy miért most akarják bojkottálni az emberek a vébét, hiszen, ha bárkinek volt fenntartása, azt az elmúlt tíz év során bármikor elmondhatta volna. Érdekes lesz figyelni, hogy egy arab ország miként viszonyul a nemzetközi érdeklődéshez és hogyan birkóznak meg egymillió látogatóval. Az mindenképp pozitívum, hogy a szurkolóknak nem kell sokat utazniuk az egyes helyszínek között, mint az Brazília, Oroszország vagy akár a Dél-afrikai Köztársaság esetében volt. Ezen kívül azt is kíváncsian várom, hogyan nyilvánul meg a torna minőségén az tény, hogy az idény középen tartunk, és nem annak a végén.”
2 „Természetesen hazámnak, Belgiumnak. A másik kedvencem Uruguay lesz, amely kiváló csapat. Az ország alig négymillió lakosú, de ha megnézzük a válogatottjukban rejlő minőséget, akkor szerintem egészen messze is eljuthatnak. Szerintem Brazília és Argentína közül kerül ki a győztes, hiszen ahogy mondtam, az európai válogatottak nem a legerősebbek jelenleg. Ha fogadnom kellene, Brazíliára tenném a pénzem.”

Borbély Balázs, másodedző:
1 „Kíváncsi vagyok a sok meccsre, bár az őszi program is elég sűrű volt, de ezúttal a világ legjobbjait láthatjuk egy helyen. Várom a különböző kultúrák konfrontációját, mindig is szerettem ezeket a nagy tornákat.”
2 „A franciáknak és a braziloknak szurkolok, szerintem az utóbbiak is nyerik meg a vébét, mert már eléggé régen nyertek legutóbb.”

Ladislav Kubalík, másodedző és videóelemző:
1 „A leginkább annak örülök, hogy hosszabb idő után ismét láthatjuk a világ legjobb csapatait és játékosait. Kíváncsi vagyok arra, mit hoz a torna, mert a világ- és Európa-bajnokság, illetve a Bajnokok Ligája diktálja az irányt a futballban és vezeti át a sportágat a jövőbe. A munkakörömből kifolyólag várom a megmérettetést, hogy lássam, merre tart a labdarúgás, hogy néhány dolgot és részletet a csapatunk és a klub működésébe is átemelhessünk.”
2 „Nincs kimondott favoritom, de érdekes lesz figyelni, hogy a játékosok és az együttesek miként birkóznak meg azzal a ténnyel, hogy a sportág történelmében első alkalommal közvetlenül a bajnokságok befejezése után indul a torna és azt követően szinte rögtön is folytatódik némelyik pontvadászat. Biztosan nem lesz egyszerű dolguk a labdarúgóknak, de az én hármas tippem Brazília, Spanyolország és Anglia. Mivel Spanyolország közel áll a szívemhez, nekik fogok szurkolni.”

Pavol Hrnčiarik, kapusedző:
1 „Várom már például a dél-amerikai és az európai csapatok összecsapásait, amelyek csak négyévente vannak az ilyen megmérettetésen. Kíváncsi vagyok, mit mutat majd a torna bizonyos trendek szempontjából, már ami a kapusok teljesítményét illeti. Ezt nemcsak én, hanem klubunk hálóőrei is figyelni fogják.”
2 „A horvátoknak szurkolok, de szerintem Brazília rendelkezik a legjobb játékoskerettel. Szerintem ezért ők hódítják el idén a világbajnoki címet.” 

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies