Back to top

A 2020-as év legszebb pillanatai

Publikálva: 2021, január 6 - 08:50
A 2020-as év már a múlté, a maga jó és rossz emlékeivel. Mi most az előbbiekre voltunk kíváncsiak, amelyek sok örömteli pillanatot szereztek a sárga-kékeknek.
A 2020-as év legszebb pillanatai

Az elmúlt esztendő legszebb pillanatai között válogattunk, hogy ezeket felidézzük a honlapunkon megjelent, Kiss Balázs kollégánk által írt meccsbeszámolók alapján.

I. Az év visszatérése – a futball feléledt (2020. június 13., DAC-Nagymihály 5:0. Gólszerzők: 31., 57., 68. Divković, 65. Kalmár, 90. Blackman)

A koronavírus miatt több mint 3 hónapig szünetelt a Fortuna Liga. A 2019/20-as idény alapszakaszának utolsó fordulója után jött a kényszerszünet, így kérdéses volt a rájátszás lebonyolítása. A csapatok végül 10 helyett csak 5 meccset abszolváltak, de a foci így az első sportág lett Szlovákiában, amely feléledt.

„1, 2, 3, 4, 5 – rászámoltunk a Nagymihályra! Bernd Storck bemutatkozása fantasztikusra sikeredett. A stadionba bejutott maroknyi néző és a MOL Aréna kapuinál szurkolók ennél szebb antrét el sem tudtak volna képzelni a német edzőnek. Koronavírus ide vagy oda, egy ilyen nyitányért megérte várni.

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott óvintézkedések fokozatos feloldásával az első meccs előtt kicsit még úgy érezte magát az egész DAC-család, mint az az ember, aki egy súlyos baleset után újra tanul járni. Akiknek szerencséjük volt, és bejutottak, újra ismerkedhettek a megváltozott lelátói hangulattal, valamint az új edzői stábbal. Az otthonról szurkolók pedig mind arra vártak, mikor tölthetik meg újra a lelátókat.

Amikor márciusban abbahagytuk, közel kilencezren gyűltünk össze a MOL Arénában, az edzőnket pedig Helder Cristovaonak hívták. A pandémia elleni védekezés miatt most alig lehettünk többen háromszáznál, a kispadról pedig Bernd Storck dirigált. A német szakembernek mindössze két hete volt megismerkedni a játékosaival, és felkészíteni őket a kezdésre.

Bernd Storck jött, látott, és elsőre hatalmas győzelmet aratott, amellyel komolyan beköszönt a Fortuna Ligának. Az első félidőben még láthatóan akadozott a gépezet, de térfélcsere után megolajozta az addig nyikorgó fogaskerekeket a csapat, és tarolt.”

II. Rekordgyőzelem 1 (2020. augusztus 9., DAC-Szered 6:0. Gólszerzők: 8. Ramirez, 12. és 90. Balić, 13. Divković, 60. Davis, 63. Kalmár)

„Kell-e szebb szezonnyitó, mint az ellenfél totális megsemmisítésével záruló, klubrekordnak számító hatgólos győzelem? Úgy daráltuk be a Szeredet, hogy azt öröm volt nézni. Bernd Storck csapata megmutatta a ligának, hogy játszik a macska az egérrel, és esélyt sem adva az ellenfélnek, begyűjtötte a három pontot. Az idei nyár egyik legmelegebb, egyben legemlékezetesebb estéjén van túl Dunaszerdahely. Bajnoki meccsen még soha korábban nem rúgtunk hat gólt.”

III. Rekordgyőzelem 2 (2020. augusztus 15., DAC-Nyitra 6:0. Gólszerzők: 42. Friede, 45. Davis (11m), 56. Divković, 60. Kalmár (11m), 73. Davis, 85. Bednár)

„Újabb elsöprő győzelem. Legyalultuk nyitrai ellenfelünket, akiknek csak statisztaszerep jutott a mérkőzésen. Egy rekordot is sikerült felállítanunk: soha korábban nem nyertünk meg két egymást követő hazai találkozót 6:0-ára.

Próbálunk finoman fogalmazni, hogy ne bántsuk meg a nyitraiakat, de nem foglalhatjuk össze egyszerűbben a látottakat: ez egy totális megsemmisítés volt. Geri Gergely csapatának nem akadt egy kaput eltaláló lövése sem és kapu mellé szálló is csupán egyetlen egy. De miért is beszélünk róluk, mikor a figyelem minket illet?! Hogy miért? Pofon egyszerű, s ezt fejezzék ki szavak helyett a számok: 3 meccs, 14 rúgott, 1 kapott gól. 1. hely a tabellán 2 pont előny a Nagyszombat és 3 (ezt azért írjuk le betűvel is: három) a Slovan előtt. Hát így. Az élet szép! Pláne, ha DAC-drukker vagy!”

IV. Az év meccse (2020. szeptember 17., DAC-Jablonec 5:3 hosszabbítás után. Gólszerzők: 6., 65. Divković, 85., 96. Nicolaescu, 114. Davis, ill. 26. Zelený, 57., 71. Schranz)

Jablonec – konec! Eszméletlen mérkőzésen, óriási küzdelemben múltuk felül a cseh csapatot, amely hiába vezetett kétszer és volt mindössze hat percre a továbbjutástól, a meccs végén mégis nekünk gyúltak a görögtüzek és a tűzijáték. Ott vagyunk az Európa-liga harmadik selejtezőkörében!

A klub eddigi történetének egyik legemlékezetesebb találkozóját vívtuk ezen az estén. Vezettünk, majd kétszer is vesztésre álltunk, de a csapatszellemnek és a remek játéknak köszönhetően a végén mégis mi örülhettünk a továbbjutásnak. Ion Nicolaescu parádésan mutatkozott be színeinkben: két góllal járult hozzá a sikerhez. De ma nem csak őt, hanem az egész csapatot illeti a dicséret, na meg az ország legjobb szurkolótáborát, ezúttal is felejthetetlenné tették ezt a szeptemberi éjszakát.

V. Az év sorozata - győzelem az első 8 bajnoki fordulóban (2020. szeptember 27., DAC-Trencsén 3:1. Gólszerzők: 30. Kalmár, 36., 62. Divković, ill. 15. Roguljić)

A DAC és a szlovák élvonal rekordját állította fel a csapat azzal, hogy az első 8 bajnoki fordulóban minden mérkőzését megnyerte. A sorozat utolsó fejezetét a Trencsén elleni győzelem jelentette:

„Egy baja volt csak ennek a meccsnek: hogy ismét 11 700 néző rekedt a kapukon kívül. Azt már szinte megszoktuk, hogy a bajnokságban vert helyzetből is tudunk fordítani – ma sem volt ez másként. Lassan az is természetessé válik, hogy Kalmár bombagólt lő szabadrúgásból – ennek is szemtanúi lehettünk. Divković góljai is a „biztos tipp” – kategóriába kerülnek hamarosan. De az még mindig nagyon szokatlan és fájó, hogy nézők nélkül kell megrendezni a mérkőzéseket. Beszéljünk inkább valami örömtelibbről: a lehető legtöbb, 24 ponttal vezetjük a bajnokságot.”

VI. Az év gólja (2020. augusztus 22., DAC-Nagyszombat 2:1. Gólszerzők: 25., 69. Ramirez, ill. 43. Pačinda)

Hagyományos évvégi szavazásunkon a szurkolók Eric Ramirez Nagyszombat elleni csavarását választották az Év góljának.

„A 25. percben megtört a gólcsend. Divković Ramirezzel játszott össze, majd utóbbi megnézte magának a hosszú sarkot, és a tizenhatos vonaláról parádés gólt akasztott az ellenfél hálójába – 1:0. Ez a találat is megérdemli, hogy megversenyeztessék majd a hónap gólja versenyben.”

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies