Back to top

1987-2022: 35 éve nyerte meg a DAC a Szlovák Kupát

Publikálva: 2022, április 22 - 12:30
Ma, április 22-én ünnepeli a DAC első jelentősebb sikerének a 35. évfordulóját, a Szlovák Kupa elhódítását, amely mellé két hónappal később a Csehszlovákot is megszerezte.
1987-2022: 35 éve nyerte meg a DAC a Szlovák Kupát

Jubileum! Klubunk 118 éves történelmének az első jelentős sikerének ma van az évfordulója. 1987. április 22-én, szerdán a DAC játékosai emelhették a fejük fölé a Szlovák Kupát, amikor Nagyszombatban gólnélküli döntetlent követően tizenegyespárbajban legyőzték a Nyitrát.

Pecze Károly vezetőedző védencei két hónappal később, június 21-én elhódították a Csehszlovák Kupát is. Erről azonban majd később.

Az 1986/87-es szezon mindössze a DAC második élvonalbeli idénye volt, de a bajnokságban és a kupában is nagyon sikeresen meneteltünk. A bajnoki küzdelmeket a 4. helyen fejeztük be, a Szlovák Kupában pedig sorrendben a Szenicét (idegenben, 1:1, tizenegyesekkel 4:2), a Nagymihályt (idegenben, 3:0), az elődöntőben pedig a Zsolnát (otthon, 2:0) búcsúztattuk.

Következett a nagydöntő, amelyet a nagyszombati stadionban rendeztek 6601 néző előtt. Több ezer szurkoló érkezett Dunaszerdahelyről és a környékéről, közösen remek hangulatot teremtve a nyitrai szurkolókkal. A játékosok drámai meccsel mondtak köszönetet a támogatásért, amely bár gólt nem hozott, a kicsúcsosodása mindent megért. A 90 perc során és a hosszabbításban sem esett gól, így következett a büntetőpárbaj.

Nem kezdtük sikeresen a tizenegyeseket, hiszen Pavlík lövését Palúch hárította. Sorrendben Gajdoš, Medgyes, Herák, Liba, Czuczor, Mičinec belőtte a sajátját, Moravčík a kapu mellé helyezett, majd Michalec 4:3-as vezetéshez juttatta a DAC-ot, de Chatrnúch 4:4-re módosította az állást. A második sorozatban Krištof góljával 5:4-re vezettünk, majd jött Hipp (5:5) és Fieber (6:5). Végül pedig Lednický büntetőjét Vahala kiütötte, így ünnepelhettünk – a Szlovák Kupa 1987-es kiírását a DAC nyerte!

A kupát elsőként Karol Krištof emelhette fel, aki a sérült Majoros György távollétében a csapatkapitányi karszalagot viselte.

A kupagyőztesek névsora:

Stanislav Vahala, Ján Veselý (kapusok), Audi György, Peter Bartoš, Bertalan Gábor, Vladimír Brodziansky, Fieber Péter, Ján Hodúr, Horváth József, Ján Kapko, Petr Kašpar, Tomáš Kosňovský, Karol Krištof, Dušan Leško, Dušan Liba, Majoros György, Medgyes József, Tibor Mičinec, Peter Michalec, Rudolf Pavlík, Lubomír Šrámek és Peter Šoltés (mezőnyjátékosok), Pecze Károly (edző), Dušan Abrahám és František Urvay (másodedzők), Šanta Imre (a labdarúgó szakosztály elnöke), Vígh János (a LSz titkára), Reisz Árpád (csapatvezető), Stadtrucker Sándor és Miroslav Gašpar (csapatorvosok) és Šimonič István (masszőr).

Tények: a Szlovák Kupa döntője, 1987.4.22.

Plastika Nitra-DAC 0:0 hosszabbítás után, tizenegyesekkel 5:6
Játékvezetők: Krchňák - Chocholouš, Liška, 6601 néző, Trnava
Tizenegyespárbaj: Pavlík kihagyta, Gajdoš 1:0, Medgyes 1:1, Herák 2:1, Liba 2:2, Czuczor 3:2, Mičinec 3:3, Moravčík kihagyta, Michalec 3:4, Chatrnúch 4:4, Krištof 4:5, Hipp 5:5, Fieber 5:6, Lednický kihagyta
DAC: Vahala - Kapko, Šrámek, Liba, Fieber - Pavlík, Krištof, Kašpar (73. Michalec) - Šoltés (99. Medgyes), Mičinec, Bartoš. Edző: Pecze Károly.
Nitra: Palúch - Mikuš (113. J. Molnár), Chatrnúch, Hipp, Harbuľák - Herák, Jež, Moravčík - Borko (77. Czuczor), Lednický, Gajdoš. Edző: Kamil Majerník.

Videó: a SZK 1986/87-es döntőjének az összefoglalója

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies