Back to top

1968-2018: bajnokcsapat, ötven év után

Publikálva: 2018, november 27 - 17:12
Ötven év telt el azóta, hogy városunk labdarúgása felkerült a harmadik vonalba.

Három csapat harcolta ki az országos harmadik vonalban való szereplést a dunaszerdahelyi futball számára.

A történelmi sikert elsőként 1962-ben a Slavoj csapata érte el, Kovács Ervin irányítása alatt. A hivatalosan kerületi bajnokságnak nevezett versenyt egyetlen vereség nélkül játszotta végig a klub, amely három szezont húzott le ebben a bajnoki kiírásban.

Az 1967/68-as idényben újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Ján Greššo csapata feljutott a divízióba, amely szintén az országos harmadik vonalat jelentő bajnokság volt akkor Csehszlovákiában. Ekkor a gárda már Jednota név alatt szerepelt, és egy idényt töltött el ebben a bajnokságban, majd a verseny átszervezése miatt 1969 nyarától ismét visszaesett a IV. ligába.  

Újabb ünneplésre adott okot az 1976/77-es évad, amikor megnyertük a kerületi bajnokságot. Gödölle Béla irányította akkor a csapatot, akinek vezetésével a klub visszatért a divízióba, onnan pedig fokozatosan a Szlovák Nemzeti Ligába majd a Federális Ligába. De ez már egy másik történet.

Kanyarodjunk vissza az 1967/68-as szezonban elért sikerekhez. Az egykor kiváló labdarúgónak, későbbi sikeredzőnknek, Ján Greššónak elég volt mindössze 15 játékos a kerületi bajnokság megnyeréséhez. 26 forduló után a gárda 13-6-7-es mérleggel és 43:22-es gólaránnyal végzett a tabella élén, egy ponttal megelőzve a Pöstyén csapatát.

Az öt évtizeddel ezelőtti hősöket láthattuk szombaton, a Trencsén elleni mérkőzést megelőzően. Köszönjük!

Az 1967/68-as siker elérői:

A felvételen felső sor, balról: Vida Béla, Matics Károly - csapatvezető, Takács Vilmos, Sekáč Jozef, Petes László, Gödölle Béla - csapatkapitány, Tánczos László, Csiba Nándor, Zabloudil Jaroslav - gyúró, Kuczman Ferenc, Veréb István - szakosztályvezető.

Alsó sor, balról: Csóka György, Vími Tibor, Kovacsik István, Greššo Ján - edző, Mészáros, Lazar Juraj, Korček Vladimír.

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies