Back to top

1956. október 23. – A szabadság napja

Publikálva: 2018, október 24 - 09:02
A Rákóczi Szövetség meghívására – a korábbi hagyományokhoz híven – a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola 30 diákja vett részt a budapesti Gloria Victis rendezvényen, amelyen a Kárpát-medence középiskolás diákjai találkoztak és emlékeztek 1956-ra.

Dunaszerdahelyről összesen 90 középiskolás diák utazott a budapesti rendezvényekre. A mi iskolánk mellett az Építészeti Szakközépiskola, a Vámbéry Ármin Gimnázium és a Magángimnázium diákjai kapcsolódtak be a programokba.

A déli órákban a diákok egy történelmi sétán vettek részt a Dunán. A Táncsics és a Rákóczi hajók fedélzetéről, gyönyörű napsütésben idegenvezető segítségével csodálhatták meg Budapest történelmi emlékhelyeit. A kétórás séta elején a bodrogközi születésű Erdélyi Claudia, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője, köszöntötte a diákokat és kiemelte 1956 lelkiségét, szellemiségét.

Ebéd után a Műszaki Tudományegyetem aulájában kezdődött az ünnepi megemlékezés, majd ezt követte a hagyományos fáklyás felvonulás a Bem térre. A Bem téri koszorúzási ünnepséget Nagy Feró és a Beatrice koncertje tette még ünnepélyesebbé.

A diákok egy élményekkel teli napot tölthettek együtt, melyre mindig is emlékezni fognak. Köszönet mindezért a Rákóczi Szövetségnek és Dunaszerdahely város vezetésének, hogy ezt lehetővé tették.

Klőr Levente

Ezt már olvasta?

Cookies