Back to top

12 tipp a súly- és helytakarékos pakoláshoz

Publikálva: 2024, június 23 - 08:47
Jövő héten ilyenkor már nyári szünet lesz. A gyerek bizonyítványa otthon, indulhat a családi kirándulás. Ha repülővel mennek, érdemes odafigyelni a csomagolásra.
12 tipp a súly- és helytakarékos pakoláshoz

Ha a családi kirándulásra autóval indulunk, pakolási lehetőségeinknek csak a karosszéria szab határt. Szintúgy, ha gyalog vágunk neki, vihetünk mindent, amit csak a vállunk elbír, bár aki gyalogtúrázni szokott, az jól tudja, hogy ilyen típusú kirándulásra érdemes a lehető legkevesebb dolgot vinni magunkkal. Kerékpártúrán is kizárólag a biciklis táskák térfogata korlátoz, külső körülmény nem. Azonban, elméletileg, ha busszal vagy vonattal megyünk, már oda sem vihetünk magunkkal bármekkora csomagot. A Szlovák Vasúttársaság vonatain egy darab, 70x50x30 cm-s kézipoggyászt vihetünk magunkkal, ami ennél nagyobb, azt poggyászként kell feladni, viszont a vasút csak méretkorlátot ad meg, súlyhatárt nem. Egy ekkora kofferbe akár téglákat is pakolhat, a vonat elviszi.

Repülőgépen azonban olyan, mint egy fogyókúra: minden dekagramm és centiméter számít a szőrös szívű check in dolgozóknál, akiknek az anyagi érdekeltsége sem zárható ki abban, hogy egy-egy poggyászt ne kézinek találjanak.  A felesleges vitákat, és eredménytelenségük esetén a borsos extra kiadásokat úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha beleférünk a méret- és súlykorlátokba. Ehhez adunk néhány haladó tippet.

0. Nulladik lépésben, még mielőtt akár egy fogkefét is becsomagolnának, alaposan tanulmányozzák át a kiválasztott légitársaság utazási szabályzatának a poggyászra vonatkozó részét. Ezt érdemes megtenni még a jegyvásárlás előtt. Mindig olvassák el az apróbetűs részt is, a lényeg gyakorta ott lakozik.

1. Válasszunk céljainknak megfelelő megfelelő bőröndöt/utazótáskát/hátizsákot.

Napjainkban a légi közlekedésben egyeduralkodók lettek a gurulós kofferek, de nem biztos, hogy a mi céljainknak ez a megfelelő. Egy nem teljesen telepakolt hátizsák méretein centimétereket csökkenthetünk a kompressziós hevederek ütközésig húzásával, csinálja meg valaki ugyanezt egy keményfedeles bőrönddel. De ha már bőrönd, annak kiválasztása alapvető fontosságú. Érdemes könnyű, de strapabíró anyagból készült bőröndöt választani, amely megfelel a légitársaságok méretkövetelményeinek. A keményfedeles bőröndök jobban védik a tartalmukat, míg a puhafedeles bőröndök rugalmasabbak, így könnyebben pakolhatók.

2. Készítsünk listát.

 A csomagolás megkezdése előtt készítsünk egy részletes listát azokról a dolgokról, amelyeket a kirándulásunk jellegének függvényében magunkkal szeretnénk vinni. Mást kell vinni Spanyolországba, és mást Izlandra. A listával elkerülhetjük a felesleges tárgyak becsomagolását, és biztosíthatjuk, hogy semmi fontos ne maradjon otthon.

3. Válogassuk meg a ruhákat. 

Ha ön férfi, és egyedül utazik, emiatt nem lesz gondja a súlyellenőrzésnél. Viszont a hölgyeknek is érdemes az utazáshoz szükséges ruhák kiválasztásánál figyelembe venni az úti cél időjárási viszonyait és az ott tervezett tevékenységeket. Próbáljunk meg olyan ruhákat választani, amelyek könnyen kombinálhatók egymással, így kevesebb darabot kell magunkkal vinni. A réteges öltözködés is hasznos lehet, különösen változékony időjárás esetén, nyáron természetesen elég a strandkendő is.

4. Maxoljunk ki minden négyzetcentimétert!

 Külső-belső zseb ne maradjon kihasználatlanul. A csomagolókockák segítenek rendszerezni a ruhákat és egyéb tárgyakat a bőröndben. Ezzel nemcsak helyet takaríthatunk meg, hanem könnyebben áttekinthetővé válik a csomag tartalma is. A kockák különböző méretekben kaphatók, így minden típusú ruházatnak és kiegészítőnek megtalálhatjuk a megfelelő helyet. A cipők belsejébe helyezhetünk kisebb tárgyakat, például zoknikat vagy töltőket. A ruhákat is érdemes felgöngyölíteni, mivel így kevesebb helyet foglalnak el és kevésbé gyűrődnek

5. Óvatosan a folyadékokkal. 

A biztonsági előírások miatt a kézipoggyászban csak korlátozott mennyiségű folyadékot vihetünk magunkkal. A 100 ml-nél kisebb kiszerelésű folyadékokat átlátszó, visszazárható műanyag zacskóban kell elhelyezni, amelynek össztérfogata nem haladhatja meg az 1 litert. Érdemes utazási kiszerelésű kozmetikumokat beszerezni, vagy, ami olcsóbb, a meglévőket kisebb tárolókba áttölteni. A legtöbb szálloda azonban biztosít egy alapcsomagot kozmetikumokból. E sorok írója nemrégiben egy magyarországi horgásztó melletti mobilházban szállt meg, és még ott is adtak törölközőt, fogkrémet, tusfürdőt. Valószínűleg egy dél-olaszországi szállodában is fognak.

6. A fontosat és értékeset a kezünk ügyébe. 

Az utazáshoz szükséges fontos dokumentumokat, mint az útlevél, jegyek, biztosítási papírok, mindig tartsuk a kézipoggyászban. Ugyanez vonatkozik az értékes tárgyakra, például elektronikai eszközökre, ékszerekre és készpénzre. Soha ne helyezzünk értékeket a feladott poggyászba, mert az elveszett vagy késlekedő bőrönd esetén komoly problémákkal szembesülhetünk. Az utazás során fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat. A kézipoggyászba érdemes bepakolni néhány alapvető dolgot, amelyek növelik a komfortérzetünket: nyakpárna, takaró, szemmaszk, fülhallgató...

7. A papírokat tartsuk rendezve. 

Aki nem hivatalnok, annak is jól jön, ha a szükséges dokumentumokat lefűzi. Az utazás során fontos, hogy minden szükséges dokumentum könnyen hozzáférhető legyen. Egy jól szervezett dokumentumtartó segítségével mindent egy helyen tarthatunk: útlevelet, jegyeket, biztosítási papírokat, szállásfoglalásokat és egyéb fontos iratokat. Ez nemcsak kényelmes, hanem segít elkerülni a stresszt is, ha gyorsan szükség van valamelyik dokumentumra. Az iratlefűző bármelyik papírboltban olcsón beszerezhető. Ha pedig belehúzzuk egy biciklis- vagy túraboltban kapható térképtartóba, akkor vízhatlan is lesz.

8. Minimalizáljunk. 

A csomagolás során gyakran hajlamosak vagyunk túl sok dolgot magunkkal vinni. Próbáljuk meg minimalizálni a csomag tartalmát, és csak a valóban szükséges dolgokat vigyük magunkkal. Ez nemcsak megkönnyíti a csomagolást, hanem csökkenti a súlyt is, ami különösen fontos lehet, ha súlykorlátozások vannak érvényben. Ha végeztünk a csomagolással, otthon mérjük le a poggyászt.

9. Ne vigyünk értékes dolgokat magunkkal. 

Azon akar izgulni a tengerparton fekve, hogy nem tűnik-e el valami a szállodai szobájából, vagy nem törik-e fel apartmanját az erre szakosodott bűnbandák? A szükségesen túl ne vigyen magával drága elektronikai eszközöket, ékszereket, műkincseket – amire amúgy is drága biztosítást kötni –, luxusórákat. Minimalizálja a készpénzmennyiséget is.

10. Használjunk ki minden lehetőséget a poggyászsúly csökkentésére.

 Senkit sem biztatnánk arra, hogy megszegje az egyes légitársaságok szállítási szabályzatát, de amit nem tilos, azt szabad. Ebben a pontban felvillantunk néhány ötletet, amelyre esetlegesen nem gondolt, de bizony ezek is alkalmasak lehetnek csomagolásra.

  • A nagy párnahuzat trükk. Pár éve még pro tippnek számított, ma már az óvodások is tudják, hogy egy fejpárna nem számít bele a poggyászba, így a pólóinkat abba is rakhatjuk. Sok minden belefér egy párnahuzatba, viszont kényelmetlen hurcolni. Ön dönt.

  • A ruházatunk sok mindent képes elnyelni. A nyári utakon nyilván a réteges öltözködés nem opció, ősztől tavaszig viszont akár több pulcsit is felvehetünk, a kabátunk zsebeit is telepakolhatjuk.

  • Segít a sportruházat. Ha ön hosszútávfutó, tudja, hogy a futónadrágban sok tárolóhely van, energiazselének, energiaszeletnek. Ide bármit betehet. Hasznos a futóöv, illetve az övtáska is. Nemzeti érzelmű olvasóinknak természetesen a tarsoly.

  • Vegyen fel olyan nadrágot, amelynek sok nagy zsebe van, és pakolja tele kisebb tárgyakkal, például töltőkkel, könyvekkel vagy snackekkel.

  • Viseljen fotós/horgász mellényt sok zsebbel. Ezeknek a civil ruhadaraboknak az őse a taktikai mellény. Ezek zsebeibe pakolhat kisebb elektronikai eszközöket, iratokat vagy egyéb apró tárgyakat.

  • Használjon olyan nyakpárnát, amelyben tárolórekeszek vannak, és tegyen bele kisebb tárgyakat.

  • A laptop táska gyakran külön megengedett a kézipoggyász mellett. Használja ki a táskában lévő helyet, és tegyen bele más kisebb tárgyakat is a laptop mellé. Vagy eleve ne is vigyen laptopot.

  • Nem helytakarékossági tipp, de ha visz magával egy üres flakont – haladók és sportolók sportáruházban kapható, összehajtható víztasakot –, és a biztonsági ellenőrzés után megtölti vízzel, elkerülheti, hogy köbméteráron kelljen egy két decis palackot megvásárolnia, amíg várakozik a beszállásra. Ha viszont vidáman szeretné tölteni az utat, jó ha tudja, hogy a vámmentes boltokban vásárolt alkohol nem számít bele a poggyászba, és felvihető a fedélzetre. Kibontani azonban nem szabad, de ezt nem ellenőrzik szigorúan.

11. Gondoljon a visszaútra is. 

Ha hoz egy hűtőmágnest a család minden tagjának, és nagy a család, akkor fog kelleni a hely a szuvenírekre, kiránduláson vásárolt egyéb dolgokra is. Számoljon vele.

ma7.sk/Kocur László
 

Ezt már olvasta?

Címkék: nyaralás
Cookies