Back to top

100%-ban fel kell használni az uniós forrásokat, amelyeket a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Társulás kapott

Publikálva: 2020, június 25 - 13:50
A nagyszombati Ján Palárik Színházban ülésezett a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Társulás (R-D-V ETT) közgyűlése. A csoportosulás formális vezetője az elmúlt két évben Nagyszombat megye volt, amely a mai ülésen átadta a stafétát Győr-Moson-Sopron megyének. A magyarországi megyét Németh Zoltán, a társulás újonnan megválasztott elnöke képviselte, aki a folytonosság fenntartása érdekében Nagyszombat megye elnökét, Jozef Viskupičot választotta az R-D-V ETT társelnökévé a közeljövőben.
100%-ban fel kell használni az uniós forrásokat, amelyeket a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Társulás kapott

A társulás tevékenységének fő célja a határon átnyúló együttműködés támogatása az egyes tagok közötti gazdasági, társadalmi és területi kohézió (összetartozás) megerősítése érdekében, együttműködési projektek és programok által.

"Örülök, hogy bár ez a projekt a megye előző vezetése alatt stagnált, nekünk két év alatt sikerült teljes mértékben elindítanunk. Ennek bizonyítéka a tagság iránti érdeklődés, ugyanis Nyitra megye is csatlakozott hozzánk. Örülök, hogy a Kisprojekt Alap (KPA) pályázatai esetében meg tudtuk közelíteni az előirányzott 20 és 50 ezer euró közötti összeg kimerítését, így nagyszámú projektet tudtunk támogatni. Sikerült összehangolnunk az önkormányzatok érdekeit, és megbirkóztunk a projektek adminisztratív összetettségével is " – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Az első prioritási tengelyben 2019 szeptemberéig 23 projekt megvalósítására sikerült szerződést kötni és kivitelezni azokat (kápolnarekonstrukció, közösségi létesítmények építése és felújítása, kajakok és sárkányhajók vásárlása), összértékük több mint 1 millió euró. A 4. prioritási tengelyen belül 41 projektről van szó, összesen csaknem 2 millió euró elkülönített összeggel (fesztiválok, gyermektáborok, tréningek, kutatási projektek stb.) Mindkét tengelyen belül további 131 pályázat jóváhagyása van folyamatban, több mint 6 millió euró értékben.

"Örömmel tölt el, hogy az elmúlt két évben nagyon sikeresen pályáztunk pénzügyi forrásokra az Interreg V-A Szlovák Köztársaság-Magyarország Együttműködési Programból. Az előzetes számítások szerint a rendelkezésre álló összeget 100 %-ban kimerítjük" – mondta Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke. "Ez egyértelműen bizonyítja, hogy az önkormányzatok képesek sikeresen és nagyon hatékonyan kihasználni az Európai Unió által nyújtott pénzügyi forrásokat, miközben tudjuk, hogy a központi kormányzat csak körülbelül 35%-os hatékonysággal tudja a rendelkezésre álló összegeket meríteni".

Az R-D-V ETT célzott területei közé tartozik főleg a közlekedési infrastruktúra, az energetikai rendszerek, az információs technológia, a gépipar, az idegenforgalom, az oktatás, a kultúra és a vallás, a sport és az ifjúság, a kis- és középvállalkozások támogatása, a környezetvédelem, a mezőgazdaság, valamint a Duna és mellékfolyóinak fejlesztése.

A Rába-Duna-Vág Európai Korlátolt Felelősségű Területi Együttműködési Társulás tagjai: Nagyszombat -, Pozsony - és Nyitra megye, a magyarországi megyék közül pedig Győr-Moson-Sopron -, Komárom-Esztergom - és Pest megye.

Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

Ezt már olvasta?