Back to top

Hajléktalankérdés és megoldáskeresés – a problémával kapcsolatos konferencia zajlott városunkban

Publikálva: 2024, október 3 - 08:24
Egy nem újkeletű, vissza-visszatérő problémáról, a hajléktalanok problematikájáról tartott szakmai találkozót a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal. A hivatal Közoktatási, Szociális, Sport és Kulturális Főosztálya szervezésében október 1-jén, kedden A hajléktalan problémakör effektív megoldása címen tartottak konferenciát.
Hajléktalankérdés és megoldáskeresés – a problémával kapcsolatos konferencia zajlott városunkban

A szakmai találkozó több települési önkormányzat, a Nagyszombati megyei önkormányzat, a munka-, család-, és szociálisügyi hivatal, a városi és az állami rendőrség, a munka-, szociális- és családügyi minisztérium, illetve több hajléktalanokkal foglalkozó civilszervezet bevonásával igyekezett megoldást találni a városunkban is létező gondokra.

Dunaszerdahely polgármestere, dr. Hájos Zoltán köszöntötte a megjelenteket, majd röviden – egyfajta problémafelvetésként – felvázolta a városunkat érintő gondokat, hogy erre kötve indulhasson az eszmecsere.

Mint mondta, 2009-ben került a polgármesteri székbe, azóta foglalkozik a gondokkal. A hajléktalanok egy részét nehéz meggyőzni, hogy elfogadják a segítséget, napjainkban mintegy húszan élnek szabadon az utcán, és úgy gondolják, hogy szabad világban bármit megtehetnek. Egészségügyi problémák, a közrend fenntartása jelent többször gondot velük kapcsolatban, és sajnos az alkoholizmus is gyakori probléma. Amellett, hogy sokan közülük nem fogadják el a segítséget, nem tartják be a szabályokat és törvényeket sem, az arra őket figyelmeztető rendőröket is kinevetik – mivel nincs bevételük, tulajdonuk, nem lehet szankciókat sem érvényesíteni ellenük. Viselkedésükkel kapcsolatban a lakosok többször nyújtanak be panaszt a hivatalhoz, amelyek megoldása szintén nehézkes a szlovákiai törvények lehetőségei közt. Arról már nem is beszélve, amikor a helyszínre érkező és eljáró rendőröket fotózza, videózza néhány lakos, épp a gondokat elhárítani igyekvőket gátolva és nyilvánosan kínos helyzetbe hozva.

Városunk a rossz idők beköszöntével már 2012-ben konténereket biztosított a hajléktalanok számára, későbbiekben a Kisudvarnoki úton, ma már a Municipal városi cég használatában levő volt családi ház szolgált hajléktalanszállóként, majd 2023-ban több mint 300 ezer euróért megvásárolta a Szlovák Állami Vasutaktól a ma is használatos hajléktalanszállót. A hajléktalanok számára a városi közterület-fenntartó vállalat, a Municipal Real Estate Kft. munkalehetőséget is kínált, amellyel – akárcsak a hajléktalanszálló lehetőségével – többen nem kívántak élni, abszolút érdektelenséggel, inkább a város utcáin kóborolva élik mindennapi életüket.

A szakmai eszmecserét indító gondolatok után több település képviselője mondta el saját tapasztalatait, illetve a terepmunka során napról-napra a hajléktalanokkal találkozó civilszervezeti küldöttek beszéltek a saját élményeikről, megoldási lehetőségeikről.

A hozzászólások alapján arra jutottak a résztvevők, hogy terepmunkával fel kell mérni a helyzetet, a szociális hivatalokat és a szaktárcát bevonva, a hajléktalankérdéssel foglalkozó civilszervezetek tapasztalatait figyelembe véve kell individuális megoldásokat keresve lépésről lépésre haladni. A civilszervezetek munkatársai szerint hosszú folyamat ez az eljárás, ám a külföldi gyakorlati ismeretek is azt mutatják, hogy nem lehet ezt meggyorsítani. A megelőzés és a segítségnyújtás mellett legalább olyan fontos lenne, ha törvényes keretek között is oldani kezdenék a problémát, mert sok helyzetben elrettentő szigor nélkül nem lehet eredményt elérni.

A városunk szervezte szakmai találkozó azért is jelenthet fontos mérföldkövet a hajléktalangondok megoldáskeresésében, mert a különböző nézőpontokat látva és hallva konzultáció indulhat a gondok megoldása érdekében.

Hájos Zoltán portálunknak elmondta, városunk fontos lépést tett meg a konferencia megszervezésével, egy széleskörű társadalmi egyeztetés alapját tettük le. A találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy az önkormányzatok, az állami hivatalok, a témával foglalkozó civilszervezetek egymást megismerve közösen folytathassanak eszmecserét, azt sem kizárva, hogy a jövőben hasonló találkozók megszervezésével közösen keressék a megoldást a hajléktalanproblémára.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies