Back to top

Két euróval olcsóbb lett egy átlagos vásárlás

Publikálva: 2024, szeptember 10 - 07:01
Egy átlagos élelmiszervásárlás 1,81 euróval lett olcsóbb az előző évhez képest, a nagy családi vásárlás pedig több mint öt euróval csökkent. Az élelmiszerárak csökkenésére a legnagyobb hatással az energiasegély fenntartása volt, amely hét százalékkal csökkentette az összesített inflációt - derült ki a Szociáldemokrácia Intézet (ISD) egy friss elemzésből.
Két euróval olcsóbb lett egy átlagos vásárlás

„Mindkét fajta vásárlás költsége ismét enyhén csökken. Az élelmiszerárak ismét stabilitást érnek el, és kordában tartják az inflációt és a háztartások pénztárcáját. A magas élelmiszerárak legnagyobb problémáját maguk a láncok jelentik, amelyek árpolitikájukkal alapvetően befolyásolják a piacot”, mondta el ISD Igazgatóságának elnöke, Martin Halás.

Hozzátette: a rendszeres és családi vásárlások fokozatosan valamivel olcsóbbak. Elmondása szerint éves szinten több mint négyszázalékos, havi összehasonlításban pedig több mint egy százalékos csökkenésről van szó.

99 élelmiszerből 2024 júliusában a tavalyi évhez képest 61 élelmiszer ára csökkent. A húskészítmények ára több mint tíz százalékkal csökkentek éves összevetésben. Alacsonyabb a csirketojás, a repceolaj, a körte, a paradicsom, a hagyma és a sárgarépa ára is. Ellenkezőleg, a friss vaj, salátauborka, az olívaolaj vagy a fermentált káposzta ára tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

Halás pontosította, hogy 2024 júniusa és július hónapjainak összehasonlítása során 54 élelmiszer esetében mértek árcsökkenést. A paradicsom, a szilva, a görögdinnye, a banán, a tyúktojás és a füstölt makréla több mint tíz százalékos visszaesést ért el. A zsemle, a tej, a tejföl, a tészta vagy a zabpehely ára nem változott. 

Hozzátette: a szlovákiai vásárlók  pénztárcájára az élelmiszerárak szempontjából a legnagyobb veszélyt a külföldi láncok és az energia-alapanyagok – például a földgáz-, olaj- és energiaellátás – külső instabilitása jelenti.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies