Back to top

Az ég is siratta a roma holokauszt áldozatait

Publikálva: 2024, augusztus 4 - 10:24
Az idén, augusztus 2-án tizenkilencedik alkalommal emlékeztünk Dunaszerdahelyen a második világháború alatt megtörtént roma holokausztra.
Az ég is siratta a roma holokauszt áldozatait

A pénteki emléknap percei Zakál Gyula magyar, Virág Ildikó szlovák nyelvű szavalatával indult, akik Ravasz József költő Jégtáblákba ölelkező halál című versét adták elő, majd a Karcsai út közösségi központot látogató gyermekek egy-egy szál virággal fejezték ki tiszteletüket az áldozatok emléke előtt. A megemlékezés kulturális nyitóprogramja Cseh Tamás, hegedűművész alkalomhoz illő, kegyeletteljes játékával zárult.

Tilajčík Edit rövid emlékező gondolatai következtek a szomorú évfordulóról: „Ma van a 80-ik évfordulója ama szörnyűséges mészárlásnak, amikor az augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjelen az auschwitz–birkenaui úgynevezett „Cigánytáborban“ egy szelekciót követően 2897 romát és szintót teherautókon a krematóriumokhoz hurcoltak, ahol hajnalban elgázosították őket. Városunkban a mai napon megemlékezünk arról a mintegy hatvan romáról is, akiket Nyárasd és Vásárút között, a Kis-Duna partján mészároltak le a magyar nyilasok és a náci SS egységei nagypéntek estjén, 1945-ben.“

„Városunkban augusztus másodikán megemlékezünk egy különleges, bátor személyről, Janovits Ödön esperesplébánosról is, aki személyes fellépésének köszönhetően 1945 elején a dunaszerdahelyi cigányság megmenekült a deportálástól“ – szóltak az emlékezés szavai,

majd az ünnepi program konferansziéja köszöntötte az egybegyűlteket: Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Németország szlovákiai nagykövetségeinek megbízottjait, az emlékezést szervező Ravasz Józsefet, a dunaszerdahelyi székhelyű Romológiai Kutató és Módszertani Intézet vezetőjét, városunk polgármesterét, Hájos Zoltánt, alpolgármestereit, Puha Györgyöt és Karaffa Attilát, valamint a megjelent vendégeket, társadalmi, kulturális intézmények, politikai pártok vezetőit.

Az emlékező megjelentek bemutatása után Olgyay Csaba, állandó diakónus mondott imát az elhunytak üdvösségéért.

„Visszaforgattuk az idő kerekét, és azt erős kézzel megállítottuk – mert nem feledhetjük a világháború borzalmait… …mert nem felejthetjük szeretteinket, mondván, hogy ez a múlt“ – kezdte ünnepi gondolatait Ravasz József, a Romológiai Kutató és Módszertani Intézet vezetője.

A dunaszerdahelyi emlékmű egy rész a koncentrációs táborokból, ahol több millió ember lelte halálát csak azért, mert más nyelven beszélt, más volt a bőrszíne. Mementó, hogy sose feledjük milyen szörnyűségekre képes az ember. Éppen ezért nagy feladat hárul a tanárokra, hinteniük kell intő szavaikat, hogy a történelemben soha ne ismétlődhessen meg a második világháborúnak még a gondolata sem – emelte ki Ravasz József, majd a roma holokauszt csehszlovákiai történéseinek rövid összefoglalóját hallhatták tőle az emlékezők.

Hájos Zoltán, városunk polgármestere nagy tisztelettel köszöntötte a roma holokauszt áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen a jelenlévőket.

Ünnepi gondolatai során megemlékezett arról, hogy az emberiség történetében milyen sokszor fordult elő, hogy törzsi, vallási, nemzetiségi hovatartozásuk miatt üldöztek, gyilkoltak meg embereket. Az idén a zsidó és a roma holokauszt 80. évfordulójáról emlékezünk meg, amely egy téveszme állami szintűvé kinövéséből hatalmasodott el. Ám úgy tűnik, mintha az emberek nem tanultak volna a sötét múltból, és napjainkban is vannak csoportok, akiknek antiszemita és romaellenes megnyilvánulásaik vannak, akikben sok az előítélet és a gyűlölet – emelte ki Dunaszerdahely polgármestere.

„Ezért is fontos, hogy egy-egy évfordulós megemlékezésen emeljük fel szavunkat az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokkal szemben. Szükséges hangsúlyozni a társadalmi békességet, kiemelni a közösségeink együttműködését, hiszen csak az egymás kölcsönös megbecsülése és ebből fakadó tisztelete tud alapot adni a sikeres együttműködéshez, amely biztosítani tudja, hogy csak közösen vagyunk képesek megfelelő válaszokat találni a bolygónkat sújtó globális kihívásokra“ – hangsúlyozta Hájos Zoltán.

A szónokok sorában harmadikként Eduard Čonka, a Szlovák Köztársaság Roma Közösségekért Felelős Kormánybiztosi Hivatala Regionális Koordinációs Osztályának igazgatója állt az emlékezők elé. Tolmácsolta Alexander Daško, romaügyi kormánybiztos üdvözletét, majd megköszönte Dunaszerdahelynek a tiszteletteljes emlékezés már 19 éve tartó megszervezését.

Az ideológia áldozatai voltak azok, akiket megöltek – kezdte ünnepi gondolatait a szónok, majd – ahogy a korábbi felszólalók – azt emelte ki, hogy bármennyire is rég zajlottak a történések, a mába is elnyúlnak azok hatásai, azokra nem lehet azt mondani: már rég történt. Éppen ezért az üzenetünknek olyan erősnek kell lennie, amennyire csak lehetséges. A közösségben kell megerősítenünk a romák helyzetét“ – mondta, majd hozzátette, hogy az akkori szörnyűségek tanúiból egyre kevesebben vannak, ezért feladatunk, hogy átadjuk ezt a tudást.

„Az oktatás fontos része kell hogy legyen a holokauszt oktatása, hogy tanuljunk a történelem hibáiból. Fontos a fiatal generáció számára, hogy előbbre léphessenek“ – jelentette ki Eduard Čonka.

Az ünnepi szavak után a szlovák, magyar és a roma nemzeti himnuszokkal folytatódott a megemlékezés; a roma himnuszt Rigó Mónika, magyarnóta és cigánydal énekesnő előadásában hallhatták a jelenlévők.

Ezután a kegyelet koszorúit helyezték el a roma holokauszt áldozatainak emlékművénél a megjelent vendégek, Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Németország szlovákiai nagykövetségeinek küldöttei, az állami, önkormányzati hivatalok, intézmények, politikai pártok vezetői, képviselői.

A csendes megemlékezés végére megnyíltak az égi csatornák, mintha a nyári zápor el akarta volna mosni a múlt szörnyűségeit; az égi könnycseppek után a friss levegő pedig mintha új reményt nyújtott volna az emlékezőknek.

Az emlékezés további felvételeit megtekinthetik képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Címkék: roma holokauszt
Cookies