Back to top

A Kassa - DAC 1904 mérkőzés előtt: A harmincadik idény

Publikálva: 2024, július 28 - 06:54
Az ország második legnagyobb városában kezdjük meg a jubileumi 30. élvonalbeli évadunkat. A Kassa-DAC összecsapás vasárnap 18:00 órakor kezdődik.
A Kassa - DAC 1904 mérkőzés előtt: A harmincadik idény

A DAC 30. élvonalbeli idénye

Ma kezdetét vette az önálló szlovák élvonalbeli bajnokság 32. kiírása. A tavalyi mezőnnyel összehasonlítva egyetlen változás történt: az Aranyosmarót kiesett, a ViOn helyét pedig az abszolút újonc Komárom veszi át. 

Tavasszal parádés hajrával szerezte meg a második helyet a DAC, megvédve az ezüstérmes pozíciót és a klub történetének a negyedik ilyen színű érmét szerezve. A zárófordulóban a mindent eldöntő csatában 3:2 arányban győztük le a Zsolnát Trencsénben. Azt a meccset május 18-án rendezték, így a bajnoki szünet 72 napig tartott együttesünk számára. 

Az új szezon jubileumi lesz – nemcsak amiatt, hogy a DAC idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját, hanem amiatt is, hogy a DAC a 30. élvonalbeli idényére készül. A föderális ligában abszolvált nyolc után a 22. szezon jön az önálló szlovák legfelső osztályban.

A klub 1904-es alapítása után több, mint húsz évbe telt, míg a városunk tétmérkőzéseknek adott otthont. És mivel a bajnokságok a II. világháború alatt is szüneteltek, a 120 esztendőből csaknem százat abszolváltunk valamilyen pontvadászatban. Az első ligában eddig 29 idényt töltöttünk, a másodikban 14-et, a fennmaradókat pedig alacsonyabb osztályokban. 

Bakuból egyenesen Kassára

A holnapi összecsapás már a sárga-kékek második idénybeli tétmérkőzése lesz. Az első nagyon rosszul sült el, csütörtökön az UEFA Konferencia Liga 2. előselejtezőjének első felvonásán 0:4-es vereséget szenvedtünk Azerbajdzsánban az ottani ezüstérmes PFC Zira csapatától. A csütörtöki hazai visszavágón tehát óriási futballcsodát kéne véghez vinnünk a továbbjutás kiharcolásához. 

A Kaszpi-tenger partjáról péntek reggel utazott el a küldöttség, amely Kassa felé vette az irányt. Pont itt készül a gárda a helyiek elleni bajnoki megmérettetésre. A bakui hotelből a kelet-szlovákiai nagyváros hoteljébe csaknem nyolc óráig tartott az út. Péntek és szombat koraeste Xisco Muñoz védencei Kisidán edzettek.

Az ottani ötödik ligás együttest egykori támadónk, Pavol Jurčo irányítja (2014 és 2015 között 30 bajnoki mérkőzésen 4 gólt szerzett a DAC színeiben). A kisidai stadion kiváló gyepszőnyegét nemegy első ligás csapat is megirigyelhetné…

A kisiklás, amely nem ismétlődhet meg

A „keleti túra” második felvonása lehetőséget nyújt a bakui kudarc utáni javításra. Xisco Muñoz szakvezető tisztában van vele, hogy ehhez a csapat mindegyik tagjától komoly javulás szükséges. 

„Új bajnoki idény vár ránk, amelyet szeretnénk sikeresen indítani és három pontot szerezni. Mindig rendkívül fontos a szezonkezdet. Klubunk filozófiája, hogy minden egyes meccsnek győzelmi céllal vágunk neki. Be akarjuk bizonyítani, hogy a csütörtöki csak egy kisiklás volt részünkről, amely nem ismétlődhet meg és nem is fog soha megismétlődni. Mindent bele kell adnunk, ugyanolyan harciasan futballoznunk, mint a hazaiak és a pályán bizonyítani a képességeinket. Természetesen fontos az alázat, mert egy minőségi ellenféllel találkozunk, amely hazai pályán mindenképpen pontot, pontokat akar szerezni. Az AS Roma ellen nagy iramban futballoztak, érdekes dolgokat mutatva. Nem lesz egyszerű dolgunk, de saját magunkra kell összpontosítanunk, feldolgozni a bakui vereséget és mindent beleadni. Természetesen szeretnénk mindig győzni, de ebben a szituációban számomra ugyanolyan fontos, hogy ne ismételjük meg a csütörtökön elkövetett hibákat. A labdarúgásban egyszer előfordulhat ilyen, de csak a bolond ismétli meg a saját hibáit”  állapította meg a DAC spanyol vezetőedzője. 

A sérült Konrad GruszkowskiBartol Barišić pároshoz, akik el sem utaztak a csapattal, csütörtökön Csinger Márk is csatlakozott. A magyar utánpótlás-válogatott labdarúgó izomproblémák miatt már negyedóra után cserét kért Azerbajdzsánban. „A keretben 22 felkészült labdarúgónk van. Mindhárman fontosak számunkra, de a hiányuk nem szolgálhat kifogásként” – tette hozzá a 43 esztendős szakvezető. 

Szép meghívót küldeni

A legutóbbi idényben a Kassa elleni mindkét találkozónkat háromgólos különbséggel nyertük meg: odahaza 5:2-re, idegenben 3:0-ra diadalmaskodtunk. Ezeken a meccseken Yhoan Andzouana összesen három találatot és egy gólpasszt jegyzett. A MOL Arénában 2:0-ra növelte az előnyünket, Kassán Goure nyitótalálatát készítette elő egy beadással, majd kétszer maga is beköszönt. „Szép emlék ez, bízom benne, hogy a mostani szezonban is megismétlődik. Erősítettek a kassaiak, kellemetlen ellenfél lesznek, ám mi három pontot akarunk szerezni, hogy sikeresen kezdjük az új évadot. Nehéz feledni a csütörtöki vereséget. Több, mint egy hónapja készültünk arra az összecsapásra és úgy végződött, ahogy. A labdarúgás néha a rosszabbik arcát mutatja, de mindig lehetőséget nyújt legalább részben elfeledtetni a vereséget és győzelmekkel fordítani a hangulaton” – mondta a DAC csapatkapitánya, aki tisztában van vele, hogy Kassán sem lesz egyszerű dolgunk. 

„A Kassa még mindig fiatal klub, azonban komoly ambíciói vannak. Minőséget hoztak a játékoskeretbe, bár nehéz megállapítani, mennyire változik meg a játékuk. A vasárnapi lesz az első tétmérkőzésük, nem volt sok lehetőségünk a játékuk kielemzésére. Mindenesetre tudjuk, mi az elvárás velünk szemben és bízom benne, hogy szép meghívót küldünk a szurkolóknak a két hazai találkozóra, amelyek a jövő hét folyamán várnak ránk” – tette hozzá a 27 éves kongói válogatott labdarúgó. 

FC Kassa: Megfiatalított kerettel

Holnapi ellenfelünk tavaly újoncként a 10. helyen végzett. A felkészülésnek a 47 éves Geri Gergely irányításával vágott neki, aki már az utolsó tavaszi fordulóban is vezette a sárga-kékeket. A bennmaradást megcélzó sikeres küldetés teljesítése után az újabb szezonra is bizalmat kapott.

A játékoskeretben is komoly változások mentek végbe: 14 futballista is távozott, köztük a DAC szurkolói által is jól ismert Eric DavisErik Pačinda páros. Élvonalbeli tapasztalatokkal rendelkező erősítések érkeztek, például a Rózsahegy egykori csapatkapitánya, Marek Zsigmund, a kapuba Dávid ŠipošDalibor Takáč pedig hazatért, de a portói Boavista együttesétől is igazoltak egy szélsőt Luis Santos személyében. A DAC-tól Ioannis Niarchost szerezték meg kölcsönben.

Ezek a változások egyúttal a keret megfiatalítását is eredményezték, az áltagéletkor 28,2-ról 24,6-ra esett vissza.

Ellenfelünk felkészülésének csúcspontja egészen bizonyosan az AS Roma elleni hétfői hazai találkozó volt, amely teltház előtt meglepő végeredményt, 1:1-es döntetlent hozott. 

A két csapat eddigi egymás elleni mérkőzései az élvonalban:
2023.08.05. – DAC-Kassa 5:2, gólszerzők: Krstović 2, Andzouana, Ramadan, Záhradník – Vasiľ, Pačinda, 5987 néző
2023.11.03. – Kassa-DAC 0:3, gólszerzők: Andzouana 2, Goure, 2632 néző

Történelem

Az FC a Lokomotíva és az 1. FC (később MFK) után a harmadik kassai együttes, amellyel megmérkőztünk az első ligában. A tavalyi újonc 2018-ban alakult (a Niké Liga legfiatalabb résztvevője) új szubjektumként, egyik egykori kassai klub utódjának sem tartja magát. 

A közös történelmünknek mindössze két epizódja van a tavalyi idényből. A 2. fordulóban csaknem hatezer szurkoló előtt 5:2-s DAC-siker született a MOL Arénában, amikor is Nikola Krstović utolsó góljait szerezte csapatunk színeiben. November elején Fernand Goure gyors találatának és Yhoan Andzouana fentebb említett két góljának is köszönhetően sikerült bevennünk a Kassai Futballarénát. 

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Kassa ellen:)
- Andzouana
- Krstović
Ramadan, Záhradník, Goure
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk. 

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 908 mérkőzés: 339-226-343, gólarány 1139:1240
Košice: 2. idény, 32 mérkőzés: 7-6-19, gólarány 27:56

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 2 2-0-0, 8:2
Az ellenfél otthonában: 1 1-0-0, 3:0

A Niké Liga 1. fordulója:
Szombat, 2024. július 27., 18:00 ó: Skalica-Michalovce, Podbrezová-Žilina, 20:30 ó: Komárno-Slovan
Vasárnap, 2024. július 28., 18:00 ó: Košice-DAC, Trnava-Trenčín, Ružomberok-Banská Bystrica

A Kassa-DAC bajnoki mérkőzés holnap 18:00-kor kezdődik, játékvezetők Marhefka - Pozor, Roszbeck.

Forrás: dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies