Back to top

Bemutatjuk a KL-beli ellenfelünket: PFC Zira

Publikálva: 2024, július 19 - 19:22
Az azeri PFC Zira lesz a tizennyolcadik európai kupaellenfelünk, amely büntetőpárbajban elbukta az El 1. előselejtezőjének visszavágóját a Sheriff Tiraszpol ellen. A tavalyi ezüstérmes beállította a rövid, mindössze tízéves klubtörténete legjobb eredményét. Az első felvonást július 25-én, csütörtökön abszolváljuk az ellenfél otthonában, a visszavágót egy héttel később rendezik a MOL Arénában.
Bemutatjuk a KL-beli ellenfelünket: PFC Zira

Hova utazunk?

A PFC Zira a főváros, Baku 11 ezer lakosú elővárosában székel, amelynek fő látványossága a Boyuk világítótorony és az olajfáiról is híres. A gazdag ásványi erőforrásokkal rendelkező Azerbajdzsánba, avagy a „tűz országába” jelenleg csak légi úton, útlevéllel lehetséges a bejutás, amely érvényessége nem rövidebb, mint 6 hónap. Az iszlám az elterjedt vallás, amelyet azonban úgymond lazábbra vesznek, a kebabot, a kenyérlepényt, az édességeket vagy a fekete teát érdemes megkóstolni, ám az utóbbi időben a legtöbbször az Örményországgal „Hegyi-Karabahért” vívott szomorú háború apropóján hallottunk erről az országról.

Alapinformációk az ellenfélről:

Név: PFC Zira
Alapítás éve: 2014
Stadion: Zira Olympic Sport Complex Stadium – befogadóképesség: 1500 fő; az európai kupamérkőzésekre a Mardakan városában található Dalga Arenát használja a klub, amely 6500 férőhelyes
Város: Zira (11 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 2x 2 hely az azeri élvonalban (2015/16, 2023/24); 1x 3. hely az azeri első ligában (2021/22); az Azerbajdzsáni Kupa 2x döntőse (2021/22, 2023/24); 1x 2. selejtezőkör az Európa-ligában (2017/18)
Legutóbbi európai szereplés: Európa Konferencia Liga 2022/23 (1. selejtezőkör: PFC Zira – Maccabi Tel Aviv 0:3 és 0:0)
UEFA-klubegyüttható: 4.025

 

 

Harmadszor az európai kupaporondon

A PFC Zira történelme csak 2014 óta íródik. Az évtized során mindösszesen a legelső idényüket töltötték az élvonalon kívül, a jelenlegiben elért eredményükkel harmadik alkalommal kvalifikálták magukat az európai kupasorozatokba. A legtöbb vizet rögtön az első szereplésük (2017/18) alkalmával zavarták, amikor is a luxemburgi Differdange búcsúztatásával kiharcolták az eddigi egyetlen továbbjutásukat, méghozzá az Európa-liga 2. selejtezőkörébe. Most, az Európa-liga 1. előselejtezőjében is közel álltak a meglepetésszerű továbblépéshez, de nem tudták sikerrel venni a moldovai Sheriff Tiraszpol elleni párharcot. Bár az első felvonást idegenben 1:0-ra megnyerték, ám a hazai visszavágón az 1:2-es vereség után büntetőpárbaj következett, amelyben ők húzták a rövidebbet, így az UEFA Konferencia Liga 2. selejtezőkörébe „pottyantak”.

 

Trófea nélkül

Ami a hazai versenysorozatokat illeti, az Azeri Kupában és a bajnokságban is beállították a legjobb eredményüket a legutóbbi szezonban. Bejutottak a kupa döntőjébe, a kiegyenlített bajnoki küzdelmekben pedig végül a második helyre futott be a védekező stílust preferáló együttes. A bajnok Karabah azonban óriási, 25 pontos előnnyel előzte meg őket. A hazai mérkőzéseiket az 1 500 néző befogadására alkalmas stadionjukban játsszák, ez azonban az európai kupaporondra nem érvényes. A nem megfelelő stadion miatt a 6 500 férőhelyes Dalga Aréna az otthonuk, ahol minket is fogadnak.

 

Játékoskeret

A nyár folyamán nem mentek végbe komoly változások legközelebbi ellenfelünk keretében, amelynek továbbra is tagjai az azeri válogatottak, Quismat Aliyev és Ceyhun Nuriyev, akárcsak a nigeri válogatott Issa Djibrilla, míg Eldar Kuliyev az ukrán utánpótlás-korosztályt képviseli. A keret nagyjából felét idegenlégiósok alkotják. A 42 éves Rashad Sadiqov által irányított gárda értéke a transfermarkt szerint 10,10 millió euró, míg a mi csapatunkat 14,70 millió euróra taksálja a mértékadó oldal.

Nagy Krisztián / dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies