Back to top

Agyagból készült csodák a Csallóközi Múzeumban

Publikálva: 2024, július 12 - 20:28
Interaktív kiállítás címmel nyílt meg csütörtök kora este Papp József és Mona Vințan keramikusok közös tárlata a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Agyagból készült csodák a Csallóközi Múzeumban

A megnyitón, mint oly sokszor, ezúttal is Bazsó Horváth Zsuzsanna, a művészeti alapiskola tanárának fuvolajátéka teremtett kedves alapot a családias hangulathoz.

Bevilagua Olga, a Csallóközi Múzeum munkatársa örömmel üdvözölte a művészeket és a látogatókat, majd átadta a szót Papp József keramikusnak.

Hogy igazán interaktív legyen a megnyitó, pár szál drótot hozott magával, majd osztott szét az érdeklődők közt a művész, mondván, amíg ő beszél, a látogatók hajlíthatnak valamit a kapott anyagból – ezáltal közössé válik az alkotás.

A keramikusművész azt is megígérte, hogy miután már nem első alkalommal kérte meg hasonló alkotásra a megnyitóra érkezőket, ha elegendő alkotás gyűlik össze alsómocsoládi műtermének galériájában, azokat alkalomadtán szeretné majd kiállítani.

A jelenleg egy kis magyarországi településen, Alsómocsoládon élő Papp József Marosvásárhelyen született, édesapja szobrász-keramikus volt. Családjával a 90-es évek elején települtek át Magyarországra, ahol ő maga is kerámiázni kezdett. Mint mondta, az elmúlt harminc évben több mint 100 kiállítása volt 6 országban.

Művésztársát, Mona Vințan bemutatva elárulta, ő Gyulafehérváron született, román nemzetiségű keramikus, akivel az utóbbi három éve alkotnak közösen.

Ami a jelen kiállításon megfigyelhető, hogy ami virág, az mind Mona – az életben és a munkában – tette hozzá Papp József.

A keramikustól azt is megtudtuk, különleges technikát dolgozott ki, alkotásait nem korongozva készíti, hanem építi, így lesznek azok mind egyedi darabok. Hozzátette azt is, hogy ritkán fest, sokkal szívesebben használ színes agyagokat, így megjelenítveáa különböző színeket.

A rövid bemutatkozás után a művészpár összegyűjtötte a drótokból készült helyi alkotásokat, majd ismét Bazsó Horváth Zsuzsanna fuvalojátéka töltötte be a teret.

A kiállítás 2024. augusztus 10-ig látogatható.

További felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies