Back to top

Ez is Szlovákia: napi nem egész két euró élelmiszerre

Publikálva: 2024, július 11 - 11:30
Sok minimálbérnek megfelelő egy jövedelemből élő háztartás van kitéve szegénységnek, ahol például a két felnőtt gyermeket egyedül nevelő szülőnek fejenként mindössze napi 1,64 eurója jut élelemre. Mindez a szlovákiai háztartások kiadásait vizsgáló legújabb elemzésből derül ki, melyet a minimálbér emelését régóta szorgalmazó ISD készített.
Ez is Szlovákia: napi nem egész két euró élelmiszerre

„Bár Szlovákiában mindössze a munkavállalók alig valamivel több, mint öt százaléka dolgozik minimálbérért, a helyzetük tarthatatlan. Minden második házasság válással végződik, így aztán két jövedelemből élni a gyermekek felnevelésének teljes ideje alatt nem minden szlovákiai családnak adatik meg“ – mondta ezzel kapcsolatban az ISD igazgatótanácsának elnöke, Martin Halás.

Felhívta a figyelmet a szegénységre, melynek ki vannak téve a gyermeket nevelő családok, ahol a szülők minimálbért kapnak. Szerinte az államnak határozottabban kell lépnie a minimálbér emelése érdekében, túl a munkaügyi tárca és a kormányprogram által meghatározott kereteken.

Az intézet elemzéséből kiderül, hogy a legrosszabb helyzetben a két vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülők vannak, akik minimálbérért dolgoznak.

Abban az esetben, ha egy szülő nevel két felnőtt gyermeket, például diákokat, a háztartás tagjainak fejenként napi 1,64 euró jut élelemre és üdítőitalokra. Amennyiben a szülőnek egy gyermeke 18 év feletti, egy pedig fiatalabb, ez a napi egy főre jutó összeg 1,84 euró.

Halás hangsúlyozta, hogy ilyen összegből lehetetlen a gyermek számára megfelelő anyagi és pénzügyi feltételeket biztosítani.

„Ugyancsak aggasztóak a művelődésre fordítható havi kiadások is, melyek ilyen családok esetében havi 10 euró körül vannak. Ilyen helyzetben egészségre, gyógyszerekre, orvosi ellátásra, fogorvosra, kivizsgálásokra havi 20 euró jut. Az államnak nincs befolyása arra, hogy a gyermeket vagy gyermekeket csak egy, vagy mindkét szülő nevelje, a minimálbér nagyságát azonban módjában áll befolyásolni“

– tette hozzá.

Pontosította, hogy az idei év kezdetén az ország lakosságának 5,3%-a dolgozott minimálbérért, ami 108 901 alkalmazottat jelent.

(NZS/Felvidék.ma/pravda.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies