Back to top

Július 6-án újra Felvidéki Vágta Dunaszerdahelyen, amelyre a belépés ingyenes!

Publikálva: 2024, június 25 - 11:15
Idén májusban újra elrajtolt a Vágta-évad, amely több újítást is tartogat. A Felvidéki Vágtán 2024. július 6-án, szombaton immáron nyolcadik alkalommal állnak rajthoz a lovak és ülnek nyeregbe a lovasok, hogy képviseljék településüket az egyik legrangosabb lovasversenyen. Dunaszerdahely városa ezúttal is társrendezője és házigazdája a Felvidéki Vágtának, amely a Nemzeti Vágta előfutama. A rendezvény ebben az évben is a már jól ismert és megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren valósul meg, ahová a Vágtavonatok ingyenesen szállítják a látogatókat.
Július 6-án újra Felvidéki Vágta Dunaszerdahelyen, amelyre a belépés ingyenes!

A VIII. Felvidéki Vágtára idén rekordszámú lovas jelentkezett! Három kategóriában 21 lovas versenyez majd a sikabonyi reptéren előkészített lovaspályán. Elrajtol a Felvidéki Vágta, újdonságként a Huszárgyerek Vágta, és nem marad el a már jól ismert Kishuszár Vágta sem. Dunaszerdahely mindhárom kategóriában indít lovast. A Felvidéki Vágtán a házigazda színeiben Põthe Zoltán versenyez, a Kishuszár Vágtán Pőthe Laura, mig a Huszárgyerek Vágtán Kohút Linda képviseli Dunaszerdahelyt

Több fiatal kap indulási lehetőséget!

Az ifjúsági mezőnyt idén először két csoportra osztották: a 10-13 évesek (2011-2014 között születettek) a Huszárgyerek Vágtán versengenek, a 14-17 évesek (2007-2010 között születettek) pedig a Kishuszár Vágtán indulhatnak.

„Nagyon örülünk a szabálymódosításnak, mert ennek köszönhetően lehetőség nyílik a folyamatos utánpótlás-nevelésre. Így idén először már a 16-17 évesek is versenyezhetnek, akik a Kishuszár Vágtát követően később akár a felnőtt futamban, a Felvidéki Vágtán is megmérettethetik magukat. A Kishuszár Vágtán 5, a Huszárgyerek Vágtán pedig 4 lovas indul. Mindkét kategóriában két előfutamot tudunk rendezni. A Felvidéki Vágta ezáltal eleget tesz az egyik fontos célkitűzésének, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltse a lovassport iránt”

– hangsúlyozza Bóna Erzsébet, a BONS Promotion Kft. ügyvezetője, a Felvidéki Vágta szervezője.

A Felvidéki Vágta tradíciókra épülő lovas ünnep: a hagyományok továbbörökítését és a lovaglás népszerűsítését szolgálja

A VIII. Felvidéki Vágtán négy előfutamot tervezünk, összesen 12 lovas áll rajthoz. Az izgalmas lovasverseny és az egész rendezvény színvonala több új lovas érdeklődését is felkeltette.

„Örömünkre szolgál, hogy új településeket és lovasokat is köszönthetünk a rendezvényen. Szelle Tibor, Bogár Miklós, Szilvási László és Mucska Viktor személyében olyan lovasokat üdvözölhetünk, akiknek a VIII. Felvidéki Vágta lesz az első galoppversenyük. Külön büszkeséget hölgy is nyeregbe ül: Baranyovics Blanka, Karika Vivien és Sebestyén jelent, hogy három hölgy Beatrix. Ha a településeket nézzük, akkor több visszatérő van: Nyárasd, Királyrév, Sókszelőce, Nyékvárkony, Somorja, Tallós vagy Feketenyék. A Felvidéki Vágta történetében két település először indít lovast: Patonyrét és Nagyabony. Házigazdaként a célunk változatlan. Továbbra is azt szeretnénk, hogy a Felvidéki Vágta a magyar lovasok találkozója legyen, amely egyúttal a lovassport népszerűsítéséről és a lovas hagyományok ápolásáról, illetve bemutatásáról szól” – fogalmazott Hájos Zoltán, a házigazda Dunaszerdahely polgármestere.

Remek koncertek, gazdag kulturális program, látványos lovasbemutatók program az egész család számára

A szervezők azt szeretnék, hogy a rendezvény egyedülálló hangulatának minél többen legyenek részesei, egy remek programokkal teli családi napot tudjanak eltölteni, ezért idén is ingyenes lesz a belépés. A koncertek minden korosztályt megszólítanak. A legkisebbeket Brandnyúl várja minidiszkóval. A Nemzeti Lovas Színház színészei operett- és musicalslágereket énekelnek lóháton, majd a Lámpás citerazenekar a felvidéki magyar népi kultúra kincseiből ad izelítőt. Este a NOX együttes várja a rajongókat, illetve itt lesz a hiphop és az R'n'B egyik legismertebb DJ-je DR BRS. A fesztiválról nem hiányozhatnak a lovasprogramok sem. Lesz westernshow, marhaterelés, illetve a Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje Hagyományőrző Egyesület lovas és gyalogos harcmodor-bemutatót tart, amely a török hódoltság korát idézi meg. Idén is várja látogatóit a Kézművesek udvara és a Csallóközi ízek utcája. A gyerekek korabeli fajátékokkal szórakozhatnak, továbbá török kori sátrakban harci eszközöket is kipróbálhatnak.

(sajtóhír)

Ezt már olvasta?

Cookies