Back to top

Meddig drágul még a cukor? Egy év alatt megduplázódott a világpiaci ára

Publikálva: 2023, április 17 - 06:55
A leginkább dráguló élelmiszerek közé, a legtöbb háztartásban nélkülözhetetlen cukor is „felsorakozott.” Hogy mi lesz a jövőben, azt nehéz megjósolni… Egy biztos, a cukor világpiaci ára 10 éve nem volt olyan magasan, mint éppen most. Szlovákiában a kristálycukor ára egy év alatt csaknem a duplájára ugrott.
Meddig drágul még a cukor? Egy év alatt megduplázódott a világpiaci ára

A börzéken a januári 17 dollárról a mostani 24-re emelkedett a cukor fontonkénti ára, ami több mint 35 százalékos növekedést jelent. És még csak áprilisban járunk! Utoljára 2012-ben volt ilyen drága.

A „fehér arany” árcunamijának hátterében a várható gyenge hozamok, a csökkentett termelés áll, miközben a cukorfogyasztás mértéke a világban viszonylag konstans.

Nem túl bizalomkeltő, hogy az öt nagy „cukortermelő játékos”, közül három alacsonyabb termelést feltételez. Brazília, India, Thaiföld, Kína és az USA állítják elő a legtöbb cukrot a világon.

Az előrejelzések szerint 2022-ben és 2023-ban Indiában 33,3 millió tonnára csökken a termelés. Ugyanez várható Thaiföldön és Kínában is.

Ugyanakkor Brazíliában, ami a világ cukorgyártó nagyhatalmának számít, kecsegtetőbb a helyzet. Az ottani hivatalok azt prognosztizálják, hogy a mostani szezonban, ami éppen elkezdődött, 40,3 millió tonna cukrot fognak előállítani. Ez pedig a második legnagyobb mennyiség lenne a történelem során.

A cukor árának alakulásába belekavar az is, hogy nőtt a kőolaj világpiaci ára, mert az OPEC kartell váratlanul csökkentette annak termelését. Emiatt a cukortermelőknek jobban megéri eladni terméküket a bioüzemanyagok összetevőjeként.

Emiatt még nagyobb cukorhiány alakulhat ki és ebből egyenesen következik, hogy még feljebb srófolhatják az árát.

Reméljük, nem az egekig!

ma7.sk/tvnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Cookies