Back to top

Beszámoló: DAC 1904 – Slovan 2:0 (1:0)

Publikálva: 2022, április 25 - 07:03
Bajnokverés a MOL Arénában! Fantasztikus hangulatú mérkőzésen két góllal múlta felül a DAC a friss bajnokot, sikerült visszavágni a két héttel korábbi vereségért, esélyt sem adva nekik a győzelemre. Balogh második, Krstović pedig hatodik bajnoki gólját szerezte a DAC színeiben.
Beszámoló: DAC 1904 – Slovan 2:0 (1:0)

A Slovan újdonsült bajnokként érkezett vasárnap este a MOL Arénába, melynek közönsége így is egy izgalmas összecsapásra számított. A szurkolók feltüzeléséről már a mérkőzést megelőző, stadionon kívüli attrakciók is gondoskodtak, de igazából mindenkit csak az foglalkoztatott, megleckéztetjük-e a liga friss aranyérmesét. A két csapat pontosan két héttel ezelőtt találkozott egymással a Téglamezőn, ahol az égszínkékek csak a második félidőben tudtak fölénk kerekedni. Joao Janeiro a hosszabb ideje harcképtelen futballisták, azaz Kalmár, Szendrei, Hahn, Ferreira és Balić mellett az eltiltott Dimun játékára sem számíthatott, középpályásunk az ötödik sárga lapja miatt kényszerült pihenőre.

A mérkőzésnek a kiváló szurkolói kulissza adott löketet. Már a játékosok bevonulásakor érezhető volt a felfokozott hangulat, a kapu mögött füstbombák gyúltak, a stadionon kívül tűzijáték hangja hallatszott. Már csak az kellett, hogy a játékosok is hasonlóan feltüzelt hangulatban küzdjenek a pályán.

A Slovan előtt adódott az első igazán nagy helyzet. Hrnčár kapott kiváló labdát Lovattól, majd küldte is egyből kapura a tizenhatos vonaláról, de Veszelinov tudta, hová fog érkezni a lövés. A közönség már a 12. percben rázendített a "Ki a jobb? – Dé-Á-Cé!" buzdításra, noha addig még nem sikerült célba vennünk Chovan kapuját. Krstovičnak lett volna erre lehetősége: egy mélyről jövő indításra startolt rá, de Božikov rutinosan megelőzte, és nem engedte labdához jutni.

A bajnok valamivel veszélyesebb volt a befejezéseknél: Pauschek közeli fejesénél ismét Veszelinovnak kellett jeleskednie. Mindezt negyedórányi játék után láthatta a MOL Aréna közönsége. Az edzők közben az oldalvonal mellől követték a meccset, de kettejük közül Weiss tűnt nyugodtabbnak. Az sem dühítette fel különösképpen, hogy a Slovan szurkolóit a hangosbemondónak kellett figyelmeztetnie a sportszerű szurkolás szabályainak betartására, és a magyarokat sértő rigmusok mellőzésére.

A pályán közben folytatódtak az izgalmak, Verlinden megpattanó lövését védte üggyel-bajjal Chovan. Egy perccel később már Veszelinovnak tapsoltunk. Ezúttal Green vette célba a kapunkat Pinto szorongatásában, de a labda végül nem haladt át a gólvonalon. A 32. percben viszont igen, ám ekkor Gezmický játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot. Lovat adott középre, Veszelinov kiejtette a labdát, Green pedig berúgta, de végül nem adták meg a gólt.

Négy perccel később kiváló szögből rúghatott szabadot a Slovan. Nagyjából 21 méterre, a kapunkkal szemben tették le a labdát, melyet Lovat fölé vágott. „Ennyit tudsz!” – jött is a reakció a B-középből, amely ma ismét tizenkettedik játékosa volt csapatunknak. Buzdításukat néha a bírói ítéletet véleményező füttyszó váltotta fel. Például a 38. percben, amikor Balogh esett földre az ötös területén, de Gezmický az eset videós visszajátszása után sem ítélt büntetőt a javunkra.

A félidő legizgalmasabb, és legeseménydúsabb öt perce a legvégére maradt. Előbb Szánthót találták meg két jó beadással is a társai, de sem Verlinden balról jövő, majd Pinto jobbról érkező bedásába nem tudta beletenni gólt érően a fejét. Még ugyanabban a percben jártunk, amikor Krstović lábában maradt a gól. Laposan, jobbal zúzta rá, de a labda elakadt a kapusban. A ráadás első percében viszont már nem volt pardon: Verlinden magas labdája remekül találta meg Baloghot, akinek már nem volt nehéz dolga, és fejjel a kapuba bólintott – 1:0.

Még tartott a gólöröm, amikor Ciganiks egy remekbe szabott támadás végén azonnal kettőre növelhette volna az előnyt, de mellé gurított, így egygólos hazai vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második félidő kissé akadozva indult, a szünetben egyik tréner sem cserélt. Az addig is pazar hangulatnak Krstović oldalhálót eltaláló lövése adhatott volna még nagyobb löketet. Mintegy 17 méterről adta le a lövést. Joao Janeiro együtt élt a csapattal, a kispad előtt hol gesztikulálva, hol hangszálait nem kímélve adta a taktikai utasításokat. Az első félidőben végig a nyakában lógó sárga-kék sálat viszont már nem viselte.

Az 59. percben Nebyla készítette le a labdát Szánthónak, aki ballal átvette, tolt rajta egyet, majd ugyanazzal a lábbal bikázta kapura – eredménytelenül. A portugál edző mindenesetre megtapsolta az akciót, majd visszaakasztotta a sálat a nyakába. Igazából nem lehetett elégedetlen, mert ugyan nem jöttek szalagon a gólhelyzetek, a csapat mégis nagy elszántsággal, akarattal játszott, és nem hagyott teret az ellenfélnek. A küzdelem dominált, s ezt a MOL Arénába kilátogató 6 290 néző is díjazta.

A fiúk pedig a 71. percben újabb találattal hálálták meg a kitartó buzdítást. Egy bedobás után Moumou kipasszolta oldalra a labdát, onnan Balogh visszatette középre, Krstović pedig második próbálkozásra berúgta – 2:0. A montenegrói csatár örömében még a mezt is letépte magáról, amiért sárga lapot kapott a bírótól, de ez abban a percben igazából senkit nem érdekelt. A közönség ekkor már tudta, hogy innen ezt a meccset nem lehet, nem szabad elveszíteni. Janeiro is érezte, hogy muszáj megtartani a kétgólos előnyt, ennek megfelelően is cserélt, amikor a csatár Balogh helyére a védő Muhamedbegovićot állította csatasorba.

Nehezen hihető, de a Slovannak csak a 81. percben volt az első lövése a második félidőben, ám Božikov próbálkozása nagyon gyengére sikeredett. A B-közép közben már arra szólította fel a többieket, hogy álljanak fel, és úgy buzdítsák a csapatot a hajrában. A MOL Aréna közönsége pedig vastaps közepette várta a mérkőzés végét jelző hármas sípszót, hogy aztán hangosan belekiálthassa az áprilisi vasárnap éjszakába: „Szép volt, fiúk!”

Izgatottan várta mindenki a meccset, hiszen a liga frissen sült bajnokát fogadta a Janeiro-legénység. Megilletődöttség emiatt nem látszott a srácokon, akik szervezetten és nagy odaadással futballoztak. A teljesítmény önmagáért beszél, a közönség végig buzdította a csapatot, a végén pedig együtt örült a játékosokkal az újabb három pontnak, amely megerősített bennünket a negyedik helyen. A Szered előtt már hét pont az előnyünk, s ha jövő héten, a következő bajnokin legyőzzük őket vagy akár csak döntetlenezünk, akkor már biztos a negyedik helyünk. A következő mérkőzést a szeredi „albérletben”, a nagyszombati City Arénában játsszuk szombaton este.

Edzői értékelés:

Joao Janeiro (DAC): „Mindenekelőtt szeretnék nyilvánosan is gratulálni a Slovan edzőjének és a klubnak a bajnoki címhez. Ha egy csapat négy fordulóval a vége előtt már bajnoknak tudja magát, ahhoz illik gratulálni, és jár a kalapemelés. Ami pedig a meccset illeti: nehéz mérkőzés volt, melyet egy kiváló ellenféllel játszottunk. Az első 25-30 percben a vendégek domináltak, de ez volt a stratégiánk része, aztán viszont a félidő végén sikerült gólt rúgnunk. A második játékrészben az volt a célunk, hogy többet legyen nálunk a labda, és ez sikerült is. A játékosaim megérdemelték a győzelmet. Meggyőződésem, ha így fognak küzdeni, jobb futballista válik majd belőlük. Az ilyen mérkőzésekből tudnak tanulni. Ma a szurkolókért is játszottunk, akik fantasztikus hangulatot teremtettek. Ez a győzelem a játékosok mellett az övék is. Nyerni mindig jó érzés, a három pont mindig nagyon fontos a tabellán elfoglalt helyezésünk szempontjából. Az utolsó két meccsünket lehoztuk kapott gól nélkül. Továbbra is érvényes, hogy a negyedik hely megtartása a prioritás, de fontos, hogy a magabiztosság ne váltson át arroganciába, mert a kettő között nagyon vékony a határvonal. Soha nem teszek nagyívű kijelentéseket, és most is azt mondom, hogy meccsről meccsre haladunk előre, a legfontosabb pedig most az, hogy jövő héten jó eredményt érjünk el a Szered ellen.”

DAC 1904 - ŠK SLOVAN POZSONY 2:0 (1:0)
Fortuna Liga, rájátszás, 7. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2022.04.24., 19:30
Játékvezetők: Gemzický - Štrbo, Vitko
Nézőszám: 6290
Góllövők: 45+1. Balogh, 70. Krstović
Sárga lap: 34. Brunetti, 55. Njie, 70. Krstović, 88. Moumou, ill. 42. Lovat, 62. Mustafić
DAC: Veszelinov - Pinto, Kružliak (K), Brunetti, Ciganiks - Nebyla (90. Andrezinho), Njie - Szánthó (68. Sharani), Balogh (78. Muhamedbegović), Verlinden (68. Moumou) - Krstović (90. Bögi)
Slovan: Chovan - Pauschek (66. Čavrić), Kashia (76. Mráz), Božikov (K), Lovat - Agbo (76. Da Silva), Kankava - Hrnčár, Mustafić (66. Rabiu), Green (76. Holman) - Šaponjić

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 43% : 57%
Lövések: kapura: 5:3, mellé: 7:7
Szabadrúgás: 18:16
Szöglet: 0:3
Les: 2:5

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies