Back to top

Ingyenes lakótelepi parkolás: még lehet intézni a „türelmi hónapban”, júniusban is

Publikálva: 2021, június 4 - 10:31
Azok az állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező dunaszerdahelyi lakosok, akik eddig nem kérvényezték lakókörzetükben az ingyenes parkolást, még most, a júniusi türelmi időszakban is megtehetik azt. Minden lakásra két – átmeneti lakhellyel rendelkezők esetében egy – ingyenes parkolóhely igényelhető. A türelmi időszakban, június 30-ig azonban már a lakótelepi övezetek parkolóiban is figyelmeztetést kaphatnak azok, akik nem ott laknak, rossz helyen vagy a tilosban parkolnak.
Ingyenes lakótelepi parkolás: még lehet intézni a „türelmi hónapban”, júniusban is

A teljes általános érvényű városi rendelet a parkolásról a város honlapján itt érhető el.  

 

Kinek érdemes regisztrálnia a rezidens parkolási rendszerbe?

Minden dunaszerdahelyi lakosnak, aki állandó vagy átmeneti, illetve adminisztratív lakóhellyel rendelkezik a városban.

Miért érdemes regisztrálni?

A saját lakóövezetében két autóra ingyenes parkolóhelyet kérvényezhetnek az állandó lakhellyel rendelkezők, míg az átmeneti vagy adminisztratív lakóhellyel rendelkezők egyre.

Aki regisztrál a rendszerbe, az minden lakótelepi övezetben az első órában ingyenesen parkolhat hétköznapokon (például ha meg kell állniuk egy ismerősnél).

Mely időszakokra vonatkozik a lakótelepeken a parkolás? Illetve mikor kell fizetnie az odalátogatónak – legyen más övezetben lakó dunaszerdahelyi vagy nem helyi?

1) A rezidens zónában való parkolási díj fizetése a következő időszakra vonatkozik:

a) hétfő 18:00 órától kedd 8:00 óráig,

b) kedd 18:00 órától szerda 8:00 óráig,

c) szerda 18:00 órától csütörtök 8:00 óráig,

d) csütörtök 18:00 órától péntek 8:00 óráig,

e) vasárnap 18:00 órától hétfő 8:00 óráig.

2) Ha ünnepnap vagy munkaszüneti nap hétköznapra esik keddtől csütörtökig, akkor a rezidens zónában való parkolási díj fizetési időszak aznap 18:00 órától következő nap 8:00 óráig kerül meghatározásra, mindemellett az előző munkanapon 18:00 órától következő nap 8:00 óráig a parkolási díjat nem kell fizetni.

3) Ha ünnepnap vagy munkaszüneti nap péntekre esik, akkor a rezidens zónában a parkolási díjat nem kell fizetni, beleértve csütörtök 18:00 órától.

4) Ha ünnepnap vagy munkaszüneti nap hétfőre esik, akkor a rezidens zónában való parkolási díj fizetési időszak aznap 18:00 órától következő nap 8:00 óráig kerül meghatározásra. Az előző napon, azaz vasárnap a parkolási díjat nem kell fizetni.

5) A rezidens zónában a karácsonyi és húsvéti ünnepek ideje alatt a parkolási díjat nem kell fizetni.

Aki még nem tette meg, hol regisztrálhat?

Erre a lakosoknak két módja is van. Egyrészt online módon a www.rezidentneparkovanieds.sk weboldalon tudják regisztrálni a gépjárműveket, a megfelelő okmányok digitális benyújtásával.

Másrészt személyesen is felkereshetik a parkolótársaság képviselőit a Perfects irodaház hátsó szárnyának 1. emeletén.

Több autóval is parkolhat egy lakos? És akkor már fizetnie kell?

Az állandó lakhellyel rendelkezők két gépkocsit tudnak ingyenesen regisztrálni. Ha több autója van, és ingyenesen szeretné azokat is leparkolni, akkor a lakóövezetben található alternatív parkolót kell választania.

Ha azonban a harmadik–negyedik autóját is a lakótömb mellé szeretné leállítani, abban az esetben fizetnie kell a parkolásért a meghatározott tarifa szerint, amelyet itt érhet el.

Az alternatív, vagyis ingyenes parkolók a város szélein vannak?

Nem, minden lakóövezetben pár száz méteres távolságokban megtalálhatóak.

Magyarán nem kell attól tartani, hogy az alternatív parkolók több kilométerre lennének a lakhelyünktől. Itt megtalálja a térképeket, amelyeken ezeket jelölik.

Mikor kell egyáltalán fizetni a saját lakóövezetben a parkolásért?

Abban az esetben, 

  • ha valaki olyan szeretne ott parkolni, akinek nincs állandó vagy átmeneti lakhelye Dunaszerdahelyen – és nem az ingyenes alternatív parkolót választja,
  • ha olyan parkol ott, aki nem regisztrálta a gépjárművét a rendszerben – és nem az ingyenes alternatív parkolót választja,
  • ha az ingyenes parkolóhelyek nem elegendőek a lakos számára (harmadik, negyedik autó) és azokat nem az ingyenes alternatív parkolóhelyeken szeretné leparkolni,
  • ha nem a kijelölt parkolóhelyeken teszi le az autóját – vagyis a tilosban parkol. 

Ha regisztrál a rendszerbe, kaphat valaki büntetést a saját lakóövezetében? 

Csak abban az esetben, ha a tilosban parkol. Így azok, akik a zöldre állnak, vagy nem a kijelölt parkolóhelyen parkolnak – vagyis a tilosban állnak le –, büntethetők. A rendelet hatályba lépésétől a lakótelepi övezetek is a parkolási zónák részét képezik.

Rezidens és alternatív parkolóhelyek. Melyik hol van?

A rezidens és alternatív parkolóhelyek mindegyike ki van, illetve lesz jelölve a lakótelepeken. Emellett képgalériánkban is megtalálja a térképeket, amelyeken jelölve vannak.

(Folytatjuk)

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies