Back to top

A kistérségek fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek

Publikálva: 2019, szeptember 13 - 08:06
Kistérségi fejlesztési fórumot tartottak csütörtök délelőtt a városháza dísztermében a Szlovákia Magyar Közgazdász Társaság szervezésében.
A kistérségek fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek

A tanácskozást Hervay Rozália, a gazdasági szervezet elnöke nyitotta meg, aki vázoltáa a jövőre immáron tízéves SZMKT eddigi tevékenységét. Kiemelte a Baross Gábort Terv, vagyis a felvidéki gazdaságfejlesztési program elkészítését, amelynek kezdeti és felújított verziójának kidolgozását is a társaság szakemberei irányítottak, s a szervezet adott ki. Emellett hangsúlyozta, az elmúlt évben a társaság szakértői körbejárták egész Dél-Szlovákiát, hogy a helyi vállalkozókkal konzultáljanak a kistérség fejlesztési lehetőségeiről. A jó példák keresése és a tapasztalatok megosztása kapcsán jött létre a dunaszerdahelyi fórum is, ahova a Dunaszerdahelyi járás önkormányzatainak vezetőit hívták meg.

A jelenlévőket Hájos Zoltán, városunk polgármestere üdvözölte, aki kiemelte a magyarországi támogatások fontosságát a felvidéki önkormányzatok számára, külön kitérve az óvodafejlesztési program sikerességére is. Egyúttal jelezte a nyiltottságot az önkormányzatok szintjén az együttműködésre a jövőben is.

A folytatásban az előadások sorát Gyopáros Alpár Ádám, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos nyitotta meg, aki részletesen beszámolt arról, hogy a magyar kormányzat miként igyekszik a települések fejlesztését támogatni. Ennek kapcsán hangsúlyozta a vidék közösségmegőrző szerepét, amelynek kulcsfeladata van az ország szempontjából is, mert míg Budapesten teljesen természetessé vált, hogy a szomszédok évek után sem ismerik egymást, mindez a kisebb településeken és még a közepes városokban elképzelhetetlen, s ebből adódóan elkötelezettebbek a környezetük szempontjából is. Kérdésre válaszolva a kormánybiztos elmondta, egyelőre a magyarországi fejlesztési program zajlik, annak eredményessége esetén lehet majd arról szól, hogy azt esetleg a határon túli régiókról is kiterjesztik.

A második előadást Dr. Pető Péter a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke tartotta, aki dinamikus prezentációja során kitért arra, miként is jött létre egyesületük és annak szakmai hátterét, felépítését is bemutatta, de azt is megtudhatták a résztvevők milyen módon dolgoznak annak megerősítésén. Egyúttal a csallóközi önkormányzatokkal való együttműködésnek is fontos szerepet szánt, s részletesen elemezte a további lehetőségeket is.

A délelőtt záróelőadását Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója biztosította, aki az önkormányzatok számára olyan fontos kérdést, az iskolák fenntartási lehetőséget elemezte. Kitért arra, hogy az oktatás területén is fontos volna a térségi együttműködés, mert el kellene dönteni, vajon a községek szintjén is a nagyobb központi iskolák mellett foglalnak állást akár a Csallóközben, vagy a kisebb iskolákat is fenntartják azok közösségépítő szerepe miatt. Egyúttal statisztikai adatokkal vázolta, Szlovákiában a magyar iskolások aránya a teljes iskolások számához viszonyítva az elmúlt 30 évben csupán minimálisan változott, miközben jócskán csökkent a magukat magyar nemzetiségűnek tartók száma, de ennek hátterében az is áll, hogy a magyar iskolát látogató diákok szerkezete és származása megváltozott. Eközben a támogatási rendszer alapján ideális 250 diákos létszám helyett a magyar tannyelvű intézmények átlagosan 120 diákkal működnek, amely aztán nagy kihívást jelent az önkormányzatok számára is a fenntartás szempontjából. A téma kapcsán a polgármesterek is jelezték, számtalan kihívást jelent számukra az iskoláik megtartása, amely szintjén a kormányzat magukra hagyta őket.

A záróelőadás után fogadást keretén belül még folytatódott a véleménycsere az önkormányzatok vezetői közt.

Ezt már olvasta?

Cookies