Back to top

A DAC szombati ellenfele: FC Zbrojovka Brno

Publikálva: 2018, február 3 - 11:47
A törökországi összpontosítás harmadik és a téli felkészülés hatodik barátságos mérkőzését egy régi, még a föderális ligából való ismerős ellen vívjuk. A Zbrojovka Brno csehszlovák bajnoki címmel, kupagyőzelemmel is rendelkezik, és hozzánk hasonlóan Közép-Európa egyik legjobb szurkolótáborával büszkélkedhet. A téli Tipsport Liga friss győztesével február 3-án, szombaton 13:00 órai (törökországi idő szerint 15:00 ó.) kezdettel találkozunk.

Alapinformációk az ellenfelről:

Név: FC Zbrojovka Brno

Alapítás éve: 1913

Klub színei: piros, kék

Becenevek: Zbrojovka, Boby, Puska

Stadion: Srbská – befogadóképesség: 10 200 néző

Város: Brno (csaknem 380 000 lakos)

A klub legnagyobb sikerei: csehszlovák bajnok (1977/78); 2.hely a csehszlovák élvonalban (1979/80); a Csehszlovák Kupa győztese (1959/60); a Kupagyőztesek Európa-kupájának negyeddöntőse (1960/61); 2x negyeddöntő az Európa-liga elődjeiben (1963/64, 1979/80); az Intertotó-kupa elődöntőse (2003).

A beleki összpontosítás utolsó előtti felkészülési találkozója vár a DAC-ra. A híres bosnyák gárda, a Zseljeznicsar Szarajevó elleni szerdai mérkőzésen sikerült megfordítanunk a félidei 1:2-s állást, és végül 3:2 arányú győzelmet arattunk. Csapatunk találatait Černák, Davis és Mervó szerezték, akiknek ez volt az első góljuk 2018-ban. Eddig a téli felkészülés során összesen öt összecsapást abszolváltunk 2-1-2-es mérleggel és 11:7-es gólaránnyal.

Legközelebbi ellenfelünk alapításának a százötödik évfordulóját ünnepli. Először 1933-ban írtak történelmet, amikor is első morvai klubként feljutottak az élvonalba. A történelmi sikerek azonban csak a hetvenes években jöttek a csehszlovák bajnoki cím formájában. A további sikerek is az előző évezredből valók: akár a csehszlovák kupa elhódításáról vagy az európai kupasorozatokban való jó szereplésről legyen szó.

Az 1992/93-as szezontól – a 2011/12-es idény kivételével – folyamatosan az élvonalban szerepel a második legnagyobb cseh város gárdája, amely azonban nem ért el kimagasló eredményeket. A legutóbbi idényben sem szerepelt túl jól a Brno, hiszen a 12. helyen végeztek, és a 2017/18-as szezon őszi felét követően sincsenek jobb helyzetben – ismét a tabella 12. pozícióját foglalják el, míg a cseh kupából már a 2. fordulóban kiestek.

Ez abból a szempontból kár, hogy a Brno Közép-Európa egyik legjobb szurkolótáborával rendelkezik, akik a nem túl sikeres időszak ellenére is átlagosan négyezren látogatnak ki a mérkőzésekre. A múltban több mint húszezer szurkoló is buzdította a csapatot, sőt 1996-ban a legendás Lužianky stadionban 44 120 néző szurkolt a prágai Slavia elleni összecsapáson! A rossz állapotban lévő otthonukat szívesen felújítaná a klub, ám az ingatlanokkal való problémák gátat szabnak ennek a törekvésnek.

A dolgok pont a megalakulásuk esztendejének jubileumán fordulhatnak jobbra, ugyanis a téli felkészülés során kilenc mérkőzést játszott a Zbrojovka, méghozzá kiváló, 8-1-0-s mérleggel. Szerdán egy értékes skalpot gyűjtöttek, amikor is idegenben 2:0-ra legyőzték a bécsi Austriát. A csapat részt vett a téli Tipsport Liga tornáján is, amelyet története során második alkalommal nyert meg (először 2009-ben).

A Brno együttese sem ismeretlen a DAC előtt, hiszen a csehszlovák bajnokságban hatszor találkoztunk velük. A két csapat legutóbb 2015 januárjában mérkőzött meg, és akkor 0:2-es vereséget szenvedtünk idegenben. Jelenleg egykori edzőnk, Roman Pivarník vagy a kölcsönjátékából nemrég visszatért Ashiru áll a cseh klub alkalmazásában. Egykor pont a Brno együttesétől érkezett a DAC-ba a legendás Rudolf Pavlík is.

Ellenfelünk játékoskerete, melynek például Marián Had, Kamil Kopúnek vagy Martin Chrien is a tagja volt a múltban, 7,40 millió eurot ér a transfermarkt honlap szerint, míg a sárga-kék alakulat összértéke 5,73 millió euro.       

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies