Jelenlegi hely

Németországban is bizonyíthat az országos bajnok dunaszerdahelyi sminkes

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, október 12 - 11:49 | Színes
Varga Lívia az elmúlt pénteken hatalmas sikert ért el, amikor Pozsonyban megnyerte a szlovák sminkbajnokságot, s ezzel ő vívta ki a jogot, hogy képviselje az országot a németországi nemzetközi döntőben. A fiatal sminkessel, aki már tanítja is a mestersége rejtelmeit a verseny részleteiről beszélgettünk.
Németországban is bizonyíthat az országos bajnok dunaszerdahelyi sminkes

Évek óta hallani kiváló munkájáról, miért mégis most indult el a versenyen?

Évek óta gondolkodtam azon, hogy elinduljak a szlovák bajnokságon, egyszer már be is adtam a jelentkezést, de végül visszamondtam. Korábban nem éreztem magam elég érettnek a versenyhez, s mint a múlt héten bebizonyosodott, jó döntést hoztam, hiszen első indulásom alkalmával sikerült nyernem.

Hol zajlott a verseny, miként kell elképzelnünk a sminkesek „csatáját”?

Az egész országból érkeztek versenyzők Pozsonyba az Inchebában tartott Interbeauty kiálltásra, amely helyszínt adott a versenynek. A versenyzőknek (összesen végül 26-an indultak a felnőtt kategóriában) már a hónapokkal korábban megkapott témának megfelelően kellett elkészíteniük a sminket. A felkészülés során kiválasztottam a modellemet, a budapesti Kis Annát, a megfelelő outfitet, kiegészítőket. A ruhát a Londonban élő divatblogger barátnőmnek, Pápay Annamáriának köszönhetem, a kiegészítőket pedig Lichtblau Zsuzsának. Annára pedig azért esett a választásom, mert félig mongol származású gyönyörű hölgyről van szó, aki nagyon illett az előírt vamp stílushoz. Mindenképp sötét tónusú modellre gondoltam, aki megfelelően tudja hozni a vampot: a vonzó, provokatív, de egyben akár hideg és számító hölgyet, aki azonnal felkelti a figyelmet ott, ahová belép.

Hogyan kell elképzelni a felkészülést a versenyre?

Mondhatnám azt, hogy hónapokat készültem, de művészlélekként nem így működöm. A bajnokság előtt egy héttel érkeztünk haza párommal egy kirándulásból, majd hétfőn elmentem Budapestre a felkészítő tanáromhoz, Dominique Robertshez, s próbáltunk. Szerdán este hoztuk el Dunaszerdahelyre Annát, csütörtökön néhányszor még idehaza is gyakoroltunk, de mindig kicsit más volt a smink.

És hogyan zajlott a döntő napja?

Már négy órakor keltem, hogy még a helyszínre érkezés előtt elkészülhessen a modell frizurája. Már hat óra előtt egy kedves barátnőm, Kázmér Krisztina dolgozott Anna haján, majd megérkeztünk a pozsonyi helyszínre, ahol a regisztrációt követően lett volna idő a frizura elkészítésére is, de erről én nem tudtam. Mi ezalatt vártuk a kezdést és izgultunk.

Majd nem sokkal egy óra előtt kezdtünk, sorszámot húztunk, s mivel babonás vagyok, a nyolcast szerencsés előjelnek tekintettem. Nagyon jó helyet kaptam a pódiumon arra, hogy egy óra alatt elkészüljön a smink. A fényviszonyok kedveztek, s a zsűri pedig a közönséggel együtt figyelte a munkánkat.

Nagyon elismert sminkmesterek voltak a zsűriben, akik a versenyen is többször nyertek és nemzetközi viadalokon is bizonyítottak. A zsűri tagjai voltak: Sandra Baumgartner, Erika Grünwaldová, Natalija Erdeljan, Veronika Porubská, Boris Bordács, Zuzana Šutjaková.  Meg volt adva, hogy az alapozással kell kezdenünk valamint arckontúrozással, a zsűri ezt nagyon figyelte, majd ezután jöhetett a szemsmink és a többi.

Mennyire sok vagy kevés az egy óra az ilyen feladatra?

Én viszonylag gyorsan sminkelek, de a versenyen szembesültem azzal, hogy a 60 perc nagyon rövid idő ebben a szituációban, hiszen a stressz és a zsűri figyelői szemei mellett mindenki idegesebb az átlagosnál. Szerencsére sikerült időben végeznem.

Elkészült a smink, mikor tudták meg, hogy nyertek?

Több mint két órát vártunk az eredményre, előbb a diákok helyezéseire derült fény, majd a felnőtt kategóriát is értékelték. A zsűri még a nevem kimondása előtt elmondta, hogy egyértelmű volt az első hely, ami nagyon jól esett, mert valóban szakértők emelték ki a munkámat, akik ezt követően személyesen is gratuláltak.

Mennyire sikerült megünnepelni és feldolgozni a sikert? Milyen nyereményekkel gazdagodott?

A közönség soraiban ott voltak barátnőim, akikkel együtt izgultuk végig a versenyt, s ők telefonon az éppen külföldön dolgozó férjemnek is közvetítették az eseményeket. Ünnepelni nagyon nem volt idő, szombaton már esküvői sminkeken dolgoztam, igazából vasárnap tudtam kicsit megpihenni és feldolgozni a sikert.

Különböző sminkes ajándékokban részesültem, de a legnagyobb nyeremény az, hogy március 10-én én képviselhetem az országot a németországi Düsseldorfban a nemzetközi döntőben, ahol a téma az urban summer lesz, s csak fél órát kapunk a smink elkészítésére. A modellt majd a helyszínen sorsolják ki minden résztvevőnek, s gyorsan fog kelleni majd alkalmazkodni a bőrtónushoz, de gyakorlok majd és szeretnék jó eredményt elérni.

Eredmények - Szlovák make-up bajnokság – 2017. október 6.

Felnőttek versenye:

1. Varga Lívia, Dunaszerdahely – 226 pont
2. Zuzana Peterová, Bártfa – 205 pont
3. Aneta Lapšanská, Cseszte – 177 pont

Címkék: Varga Lívia