Jelenlegi hely

A lakosság fele nem tud külföldön nyaralni

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, június 18 - 12:23 | Színes
A szlovákiai polgárok fele nem tudja megengedni magának külföldi üdülés élményét, a lengyeleknél ezzel szemben az utolsó negyedévben 23,4 százalékkal nőt az aktív pihenést választók száma.
A lakosság fele nem tud külföldön nyaralni

Annak ellenére, hogy az Európai Unión belül fokozatosan javulnak a szlovákiai emberek nyári üdülésével kapcsolatos adatok, például 2008-ban még a lakosság 57,2 százaléka nem engedhette meg magának a nyári szabadságot, az Eurostat felmérése szerint továbbra is az átlag alatt vagyunk ennek vonatkozásában.

A közölt statisztikai adatok szerint a szlovákiai lakosság 46,6 százaléka nem engedheti meg az egyhetes külföldi nyaralást. A szomszédos EU-s országok közül csak Magyarország polgárai vannak még tőlünk is rosszabb helyzetben.

Leginkább az osztrákok használják ki a nyári üdülés adta lehetőségeket, náluk csak a polgárok 15,4 százaléka mond le anyagi okok miatt a nyári szabadság örömeiről. Az osztrákok szomszédoknak van a legtöbb költőpénz is zsebükben, átlagban 2727 euróval vágnak neki az utazásnak (esetükben ez 4 százalékos növekedést jelent), ami 300 euróval haladja meg az európai átlagot.

A nyugat-európaiak leginkább a tengert kedvelik. Az IPSOS által megszólított 4500 személy 65 százaléka részesíti előnyben az aranyhomokot. Felkapottak még a nagyvárosokban és a természetben töltött napok, de növekedik a kalandtúrára vágyók száma is.

A nyugat-európai polgárok elsősorban kikapcsolódni szeretnének (45 százalék) a nyári szabadság alatt, és együtt szeretnének pihenni a családjukkal és a barátaikkal (43 százalék). A szerelmi kalandok céljából szervezett üdülés különlegességnek számít.

Arra a kérdésre, hogy min hajlandóak pénzt megspórolni (bár már megvan a szabadságra félretett pénzük), a megkérdezettek (39 százalék) a nyári pihenést nevezték meg. Ez azt jelenti, hogy ha megszorulnak, akkor a pénzt inkább másra költik, vagy a nyaralás során csökkentik a kiadásaikat.

Az európai nyári úti célok kiválasztásánál két tényező a meghatározót – a felmerülő egészségügyi kockázat és a biztonsági helyzet, amelyek az IPSOS megállapításai szerint kulcsfontosságúnak bizonyultak az árakkal, az éghajlattal és a szabadidő eltöltésére kínált aktív lehetőségekkel egyetemben.

A megkérdezett európaiak egyharmada (Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország, Belgium és Spanyolország) a kiválasztott úti cél mellett a várható egészségügyi kockázat szerint dönt. Ennek alapján választják ki az üdülés helyét, s ez befolyásolja és a szabadság idejére kötött biztosítás formáját.

Forrás: gazdasag.sk

Címkék: gazdaság, ekonomika