Jelenlegi hely

A hotelakadémia sikerei Dunaszerdahelyen

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, július 29 - 14:55 | Oktatás
A dunaszerdahelyi székhelyű szakközépiskola a térség legnagyobb oktatási intézményei közé tartozik.
A hotelakadémia sikerei Dunaszerdahelyen

Magán fenntartású intézményként többszörös kihívásként kezeli azt a tényt, hogy a megnövekedett létszámú középiskolák mellett olyan szakoktatást biztosítson, amely lépést képes tartani a munkaerőpiac diktálta szigorú előírásokkal. Fennállása óta folyamatosan bővíti a tanulmányi szakok és szakmák kínálatát, figyelembe véve az elhelyezkedési és a továbbtanulási lehetőségeket belföldön és külföldön egyaránt. Az iskola fő profilja a vendéglátás (hotelakadémia) és az idegenforgalom, de továbbtanulási lehetőséget kínál a szolgáltatások terén is (cukrász, pincér, szakács, cukrász szakács, fodrász, hajkozmetika, autószerelő, gépész). Az elméleti oktatás mellett nagy hangsúlyt fektet a szakképzésre is, amely a minőségi szakoktatás alapját képezi.

Az iskola együttműködik hazai és külföldi szállodákkal, rekreációs központokkal, vendéglátó-ipari egységekkel, ezáltal biztosítja diákjai számára a megfelelő szakképzési helyeket.

Manapság a külföldi munkavállalás prioritást élvez a fiatalok közt. Az iskola már több éve magyarországi partnerintézetével együttműködve biztosít diákjai számára külföldi szakmai gyakorlatot Görögországban, Ciprus és Rodosz szigetén, valamint Németországban az ERASMUS + projekt keretén belül.

Az ott eltöltött idő a szakmai sikereken kívül rendkívül jó alkalom az idegen nyelvek aktív használatára, más kultúrák megismerésére, valamint hozzájárul a személyiségfejlődéshez is.       

A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola fenntartója, a Vocatio Kft. lépést tartva a modern oktatási programokkal, a 2015-ben jóváhagyott duális képzésről szóló törvénymódosítással, óriási projektbe kezdett 2015 nyarán. A komáromi járásbeli, természetvédelmi övezetben – Csicsó községben – egy étteremmel együtt működtetett panziót építtetett.

Az étteremmel működtetett panzió teljes mértékben a hozzá hasonló vendéglátó, illetve turisztikai intézményként fog működni, hozzájárulva a helyi vidéki turizmus fejlődéséhez.                         

A panzió működtetője az elszállásolást klasszikus stílusban berendezett szobákban és apartmanokban biztosítja. Az oda látogató turisták és vendégek a rekreáció több szegmensét is kipróbálhatják, hisz rendelkezésükre fog állni a finn szauna, sókamra vagy a jakuzzi. Kulturális rendezvények sora (koncertek, vásárok, előadások, író-olvasó találkozók) várja  a gasztronómia, az irodalom, a hagyományok és a kultúra szerelmeseit. Az alapiskolák számára táborozási lehetőségeket alakít ki, a felnőtt érdeklődőknek borkóstolót, hagyományőrző rendezvényeket, bálokat, jótékonysági esteket, könyvbemutatókat, dumaszínházat és még nagyon sok más egyéb rendezvényeket tervez.

A duális képzésen belül szakképzési helyként is fog működni a hotelakadémiát és az idegenforgalmat tanuló diákok részére a panzió és étterem egyes részlegein. Így az iskola a profiljából adódó tanulmányi szakokkal és szakmákkal a környék egyedülálló intézményeként biztosítja a törvény által előírt szakképzési formát.

Vízkeleti László, igazgatóhelyettes