Jelenlegi hely

gazdaság

Az olcsó lakáshiteleknek is megvan az ára

2017.06.28

Szlovákiában jelenleg nagyon olcsón lehet jelzáloghitelt felvenni. Az utóbbi évek kedvező folyamata viszont a lakhatás iránt érdeklődők számára egy nem kívánt hozadékkal is jár, ugyanis az ingatlanárak rohamtempóban növekednek, s Pozsonyban egyenesen az...

Négy beruházási övezet jöhet létre az országban

2017.06.19

Szlovákia 10 év után jelentősen változtat az állami beruházási ösztönzőket szabályozó törvényén. Az elképzelés szerint a jövő évtől az országot négy beruházási övezetre osztják majd, A, B, C és D megjelöléssel.

A lakosság fele nem tud külföldön nyaralni

2017.06.18

A szlovákiai polgárok fele nem tudja megengedni magának külföldi üdülés élményét, a lengyeleknél ezzel szemben az utolsó negyedévben 23,4 százalékkal nőt az aktív pihenést választók száma.

Gyenge pénzügyi ismeretek

2017.06.14

Szlovákia pénzügyi jártasság terén a környező államok mögött kullog. Ami még ennél is rosszabb, hogy fiatalok körében a pénzzel történő gazdálkodás ismereti szintje évről évre csökken. Ezt igazolta a nemrég közölt PISA 2015 nemzetközi tanulmány, melynek...

Mennyi lesz a létminimum?

2017.06.12

A munka, szociális- és családügyi minisztérium a létminimum összegére tett módosító javaslata szerint négy év után, július elejétől 0,7 százalékkal, azaz 1,39 euróval, 199,48 euróra emelkedik a létminimum.

Csökkent az állami támogatások összege

2017.06.07

A Gazdasági Versenyhivatal (Protimonopolný úrad - PMÚ) a most nyilvánosságra hozott jelentésében a Szlovákiában tavaly folyósított állami támogatásokat taglalja. A dokumentumból az is kiderül, hogy 2016-ban az állam 12,44 százalékkal kevesebb, azaz 387,98...

Mennyit kell dolgoznunk az államra?

2017.06.06

Tavalyhoz képest egy nappal hosszabb időt, 155 napot kellett ledolgozniuk az adófizetőknek, hogy biztosítsák az állam működését – mondta el június 5-ei sajtótájékoztatóján Martin Reguli, az F. A. Hayek Alapítvány elemzője.

Mennyivel is támogatják a foglalkoztatást?

2017.05.29

A Monopóliumellenes Hivatal aktuális jelentéséből kiderül, hogy a foglalkoztatás támogatására mintegy 460 ezer eurót fordított tavaly az állam. Összesen 48 szubjektum kapott az erre fordított összegből.

Javulhat a szlovák-magyar infrastrukturális összeköttetés

2017.05.27

Az egyre keményebb világgazdasági versenyben Magyarországnak és Szlovákiának is alapvető gazdasági érdeke, hogy a két ország közötti (infrastrukturális) összeköttetések javuljanak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar...

Külföldi beruházók a korrupcióról

2017.05.24

A Szlovákiában működő jelentős külföldi beruházóktól egyértelmű választ vár a Robert Fico kormányfő, hogy találkoztak –e a tevékenységük során átláthatatlan, vagy korrupt viselkedéssel az állami szervek részéről.

Járulékcsökkentés jöhet?

2017.05.23

Azt követően, hogy bevezetésre kerül az éves szintű járulékelszámolás, a kormány az esetleges járulékcsökkentést is fontolóra veszi majd – fejtette ki a köztévé 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorának vendégeként Ján Richter, munka-, szociális és...

Vállalkozást segítő csomagot mutatott be a gazdasági miniszter

2017.05.07

A gazdasági tárca a javasolt intézkedésektől a vállalkozói környezet és feltételek javulását, a bürokratikus - és az adminisztrációs terhek csökkenését várja. Nem mellékes, hogy mindez 44 millió euró költség megtakarítással járhat a vállalkozók számára.

Megfontoltabb költségfelhasználást javasolnak

2017.05.03

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Gazdasági Intézetének közgazdászai arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg a közkiadásokat kell elsősorban hatékonyabban felhasználni, s nem szabad megbolygatni az államadósság nagyságát szabályozó törvényerejű rendelkezéseket.

Komoly európai beruházások érkezhetnek

2017.04.27

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 400 millió eurót kíván beruházni Szlovákiában, tájékoztatott Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes, az európai pénzintézmény legfelsőbb vezetőivel folytatott megbeszélései után Luxemburgban.

A személyi csődeljárás kedvez a csalóknak

2017.04.20

A személyi csődeljárásról szóló törvény március 1-től hatályos, melynek segítségével az emberek egyszerűbben szabadulhatnak meg az adóságaiktól. A lehetőség iránt megnövekedett az érdeklődés. A jogi segítségnyújtó központokban már 8500-an informálódtak a...

Oldalak