Jelenlegi hely

egészségügy

Január elsejétől megváltozott a gyógyszerek pótdíjazása

2018.01.12

Az egészségügyi minisztérium szeretné ellenőrzése alatt tartani azt, hogy mennyi pénzt költenek a gyógyszerekre, ezért szigorította a generikumok árképzési mechanizmusát és bővítette a gyógyszerekre vonatkozó önrész határértékének mértékét.

Módszertani anyag készül az orvosoknak

2017.12.13

A diagnózis megállapításánál az orvosoknak a jövőben pontosan meghatározott módon kell majd eljárniuk. A módszertani anyagon, útmutatón az egészségügyi tárca szakemberei jelenleg is dolgoznak, s némely betegségeket illetően már a jövő év során bevezetik azt.

Hol jelentsük a gyógyszerek nem várt mellékhatásait?

2017.12.12

Minden gyógyszernek lehetnek nem várt mellékhatásait, nincsen gyógyszer kockázat nélkül. Fontos azonban, hogy a nem várt mellékhatásokat jelentsük, ezáltal több információhoz juttathatjuk az illetéseket, így biztonságosabbá válhat a készítmény.

Megváltoznak a nővérek hatáskörei

2017.11.14

A jövőben az egészségügyi nővéreknek nem fognak arra kényszerülni, hogy a páciensek ellátása során túllépjék a hatáskörüket. A változásokat a nővérek kamarája kezdeményezte, amely közösen az egészségügyi tárcával a kompetenciák módosítását készíti elő.

Súlyos büntetés és a külön illetékek a rendelőkben

2017.07.25

A vonatkozó törvény értelmében már jelenleg sem kérhetnek külön illetéket az adott időre történő előjegyzésért a rendelők. A betegek érdekképviseleti szervezetei azonban már hosszabb ideje arra figyelmeztetnek, hogy vannak olyan rendelők, ahol megkerülik a...

Továbbra is rossz a kórházak menedzselése?

2017.06.12

Folyamatos az állami és a megyei kezelésű kórházak eladósodása, helyenként ennek üteme még gyorsul is, mutatott rá a jelentésében az Állami Számvevőszék (Najvyšší kontrolný úrad - NKÚ).

Kórházfejlesztési program uniós forrásból

2017.05.25

A kórházfejlesztési programba 44 kórház kapcsolódhat be, abban az esetben, ha nincsenek üzemi nehézségeik. Az EU-s pénzügyi alap forrásaiból viszont nem meríthetnek a pozsonyi kórházak.

Dunaszerdahelyi orvosra is szavazhatunk!

2017.05.22

Május 16-án elindult „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat második szakasza, azaz megkezdődött az internetes szavazás. Ezúttal két felvidéki jelölt is a második fordulóba került, a magyarbéli dr. Dolán Rózsa, valamint a dunaszerdahelyi dr. Matus...

Kutatásra 36 millió eurót költött a hazai gyógyszeripar

2017.05.22

Szlovákiában a gyógyszeripar évente több mint 36 millió eurót fektet a klinikai kutatásba, derült ki abból a felmérésből, melyet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu - AIFP) 24 tagtársaságánál végzett...

Oldalak